radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 69 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 240 klicev. Obravnavali so 11 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi treh kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj ponarejanja denarja, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nedovoljenih prehodov državne meje.

Prijeli pobeglega kršitelja
Med kontrolo prometa na območju Uršnih sel so policisti nekaj po 9. uri ustavljali voznika osebnega avtomobila Volkswagen touran. Kršitelj znakov policistov ni upošteva, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, potem pa zapeljal v gozd, kjer je avtomobil ustavil, voznik in potniki pa so poskušali pobegniti. Vse so izsledili in prijeli in opravili identifikacijske postopke. Ugotovljeno je bilo, da je avtomobil vozil 23-letnik iz okolice Metlike, v vozilu pa je bil še en potnik in dve potnici iz okolice Črnomlja. 23-letniku, ki je vozil nezavarovan in neregistriran avtomobil, bodo izdali plačilni nalog zaradi številnih kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o motornih vozilih in Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu.

Tatova sta se lažno predstavljala za delavca telekomunikacijskega podjetja
Na dvorišče stanovanjske hiše v Gorenji Lepi vasi (območje PP Krško) sta se nekaj pred 10. uro z osebnim avtomobilom karavan izvedbe črne barve pripeljala neznanca. S pretvezo, da sta delavca telekomunikacijskega podjetja in preverjata mobilni signal, sta prepričala oškodovanko, da jima je dovolila vstop v hišo. Ko je šla z enim izmed storilcev v zgornje nadstropje, je drugi pregledal prostore in našel ter odtujil več tisoč evrov. Oškodovanka je šele po njunem odhodu ugotovila, da je bila žrtev kaznivega dejanja.

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatovi delujejo v skupinah, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve z raznimi pretvezami zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da preusmerijo pozornost žrtve, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Vlomi in tatvine
Na območju Krškega je v noči na 12. 3. nekdo vlomil v dva avtomata za hrano in pijačo. Odtujil je manjšo količino denarja, z vlomom in tatvino pa povzročil za okoli 1.700 evrov škode.

Na območju Brezine je v večernih urah nekdo poskušal vlomiti v skladiščni prostor za orodje. Ob sprožitvi alarmne naprave je storilec pobegnil.

Med 6. 3. in 12. 3. je na Bizeljski cesti v Brežicah nekdo vlomil v pomožni objekt ob nenaseljeni stanovanjski hiši in odtujil vrtno kosilnico.

Na območju Trebnjega so v noči na 13. 3. neznanci vlomili v poslovne prostore prodajaln. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rakovec, Loče, Rigonce) izsledili in prijeli 30 državljanov Afganistana, devet državljanov Bangladeša, pet državljanov Rusije, tri državljane Turčije, državljana Burundija in državljana Sirije. Na območju PP Črnomelj (Podklanec, Vinica, Drenovec) so prijeli deset državljanov Maroka, državljana Sirije, državljana Sudana in državljana Alžirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Nesreča pri delu
Včeraj smo javnost obvestili o nesreči pri delu v podjetju v Krškem, ki se je zgodila 11. 3. Policisti PP Krško in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili ogled in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah sta 53-letni moški in 28-letni moški izvajala menjavo filtrov prezračevalnega sistema. Ko sta se nahajala na hidravlični dvižni ploščadi na višini okoli 9,5 metrov, je 34-letni moški, ki je upravljal mostno dvigalo, trčil v dvižno ploščad, ki se je prevrnila. 53-letnik je bil po padcu odpeljan v bolnišnico, kjer je zaradi hudih poškodb 12. 3. umrl. Huje poškodovan je bil tudi 28-letnik, ki pa ni življenjsko ogrožen. O dogodku so bili obveščeni preiskovalna sodnica, okrožni državni tožilec in pristojni inšpektor za delo. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran