radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniObravnavani primer nezakonitih migracij
Policisti so v ponedeljek, 11. marca, na območju naselja Budanje ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Fiat, čeških registrskih in v nadaljevanju postopka ugotovili, da je 32–letni voznik, državljan Moldavije iz osrednje Slovenije v smeri Republike Italije prevažal osem tujcev, in sicer šest državljanov Sirije ter dva državljana Turčije, ki so pred kratkim nezakonito vstopili v Slovenijo in so že bili v postopkih za pridobitev mednarodne zaščite (azil); vsi postopki in aktivnosti policistov v povezavi z omenjenimi tujci še potekajo. 32-letnemu državljanu Moldavije je bila odvzeta prostost in bo s kazensko ovadbo (po tretjem odstavku 308. člena KZ-1) tekom današnjega dne priveden v nadaljnji postopek k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici.

Tatvina goriva iz tovornega vozila in delovnega stroja
Danes zjutraj, so policisti PP Nova Gorica v Vrtojbi obravnavali tatvino goriva iz tovornega vozila in delovnega stroja (bager). Neznani storilec je po prvih podatkih tekom noči iz omenjenih vozil odtujil približno sto litrov dizelskega goriva in tako oškodovanemu podjetju povzročil za okoli 150 evrov materialne škode. Primer tatvine policija še preiskuje.

Na Kobariškem s strehe lesene brunarice ukradli sončne kolektorje
Danes, 13. marca dopoldne, so policiste obvestili, da je neznanec s strehe lesene brunarice pri slapu Kozjak pri Kobaridu odvzel dva sončna kolektorja in regulator napajanja za sončne celice iz notranjosti objekta. S tem nezakonitim početjem je bila oškodovancu (občina Kobarid) povzročena materialna škoda za okoli 3.500 evrov. O kaznivem dejanju smo obvestili tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Bovec še preiskujejo.

V Vrtojbi kradli orodje
Policisti PP Nova Gorica so danes, 13. marca zjutraj, v Vrtojbi obravnavali tatvino orodja (udarno kladivo znamke Hilti in tri svedre). S tem nezakonitim ravnanjem je storilec oškodovancu (gospodarski družbi) povzročil za okoli 1.000 evrov materialne škode. S strani odgovorne osebe pravne osebe je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na Goriškem iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
Policisti PP Nova Gorica so danes v nočnem času, v Novi Gorici ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, vendar ga je 48-letni voznik odločno odklonil. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Danes ponoči so policisti v Novi Gorici ustavili voznika avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis), zato mu je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je odločno odklonil. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so včeraj, 12. marca v večernih urah, na območju Vrtojbe ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Slednjemu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,63 mg/l alkohola v organizmu). Vozniku je bilo odrejeno pridržanje po Zakonu o pravilih cestnega prometa (24. člen ZPrCP), zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Delovna nezgoda na Idrijskem
Policisti so včeraj, 12. marca, obravnavali delovno nezgodo v enem od podjetij v okolici Spodnje Idrije, kjer se je poškodoval 46-letni delavec, državljan Bolgarije (poškodba roke). Kasneje so poškodovanca oskrbeli v ZD Idrija in ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Poleg pristojnih pravosodnih organov (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in okrožne državne tožilke v Novi Gorici) smo o dogodku obvestili tudi pristojno delovno inšpekcijsko službo. Policisti PP Idrija bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom seznanili Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na Ajdovskem poškodovali čebelje panje in prikolico
Včeraj, 12. marca popoldne, so policiste obvestili o sumu kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari (po 220. členu KZ-1) v enem od naselij v občini Ajdovščina. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec v zadnjih dneh poškodoval tri čebelje panje in prikolico, na kateri so omenjeni panji. Po prvih ocenah je nastala škoda za okoli 200 evrov. Policisti PP Ajdovščina bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Povoženje divjadi
Danes, 13. marca ob 5.42, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila med Logom in Ajdovščino zbil srno. Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba kasneje je za divjad poskrbel član tamkajšnje lovske družine. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Ajdovščina odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Prav tako so policisti PP Bovec včeraj, 12. marca nekaj po 21. uri, obravnavali povoženje divjadi izven naselja Srpenica, kjer je voznica avtomobila povozila srnjaka. Tudi v navedenem primeru je na vozilu nastala majhna poškodba, policisti so odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Včeraj, 12. marca ob 20.52, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila med vožnjo iz naselja Kalce proti Podkraju zbil srno, ki je nenadoma pritekla na vozišče. Divjad je po trku z vozilom zbežala v bližnji gozd. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran