radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 47 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 134 klicev.

Obravnavali so 19 prometnih nesreč z materialno škodo, s področja kriminalitete so obravnavali 1 vlom in 3 tatvine, zaradi kršitve javnega reda in miru so intervenirali v 1 primeru.

V Pivki je dopoldan 74-letno žensko pri hiši zamotil moški, ki se je predstavil kot delavca Telemacha. Ko ga je odpeljala na podstrešje, da bi namestil opremo za boljši signal, je drugi iz hiše pobral nakit iz spalnice.

Drzne tatvine v vaših domovih
Kako delujejo drzni tatovi?

  • Tatovi običajno delujejo v skupinah, največkrat dopoldne, njihove žrtve pa so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih.
  • Storilec vas z raznimi pretvezami zamoti s pogovorom (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektro podjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in poskuša zvabiti iz hiše.
  • Vašo odsotnost ali nepozornost medtem izkoristijo drugi tatovi, ki vstopijo v vaš dom, pregledajo notranjost ter kradejo denar in vrednejše predmete, na primer nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki vas je zamotil, pa se vljudno poslovi in odide. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi "stopijo samo za vogal", naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.
Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).
Če kljub previdnostnim ukrepom postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policijo naj pokličejo tudi, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.
Več preventivnih nasvetov: https://policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

V Tubljah je nekdo vlomil v hišo, odnesel ni nič.

Kolesarska dirka
V nedeljo, 17. 3. 2024, s štartom ob 13. uri v Izoli, bo na območju slovenske Istre potekala mednarodna kolesarska dirka za “VN Slovenske Istre”. Na območju občin Izola, Piran in Koper bo zato v času dirke prihajalo do pomičnih zapor posameznih cest, zato lahko nastanejo zastoji.
Največje zastoje lahko pričakujete na cestah G1-11 od Šmarij do Dragonje in na cesti G2-111 od Sečovelj do Belvederja.
Vse voznike pozivamo, da ostanejo strpni in v času dirke upoštevajo navodila rediteljske službe in Policije.

Spomnimo:
Osebna vozila in motorna kolesa Policije za spremstvo uporabljajo modre in rdeče svetilke.
Pri srečanju s takim vozilom morajo vozniki:

  • takoj ustaviti svoja vozila,
  • drugi udeleženci cestnega prometa se morajo takoj umakniti z vozišča,
  • dati vozilu, ki daje tak znak, in vozilu oziroma vozilom, ki ga spremljajo, prosto pot.

Vozniki morajo ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča. Vožnjo smejo nadaljevati šele, ko odpelje mimo vozilo, vozili oziroma vsa vozila v koloni, vključno z zaključnim vozilom, ki daje znake z rdečo in modro svetilko (101 čl. ZPrCP).

Več informacij o trasi na: www.gp-slovenianistria.si

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran