radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 66 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 192 klicev. Obravnavali so deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Novem mestu kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahkih telesnih poškodb, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

Pridržali voznika traktorja
Med kontrolo prometa na območju Starihovega vrha so policisti PP Črnomelj okoli 12. ure zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika kmetijskega traktorja in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 58-letni voznik je opravljanje preizkusa odklonil, zato so mu odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in zaradi kršitev cestno prometnih predpisov na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja
Nekaj pred 23. uro so policisti PP Dolenjske Toplice v Dolenjskih Toplicah zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznico osebnega avtomobila Volkswagen golf. Med postopkom so ugotovili, da 28-letna voznica nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imela 0,33 miligramov alkohola. Avtomobil so ji zasegli in zaradi kršitev napisali obdolžilni predlog.

Kazniva dejanja zlorabe izvršbe in ponareditve ali uničenja poslovnih listin
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 50-letnega osumljenca z območja Posavja in njegovo transportno družbo zaradi utemeljenega suma, da je storil devet kaznivih dejanj Zlorabe izvršbe po 216. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) na škodo več družb lizingodajalk in 14 kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Med obsežno kriminalistično preiskavo, v sklopu katere so kriminalisti v juliju 2023 opravili več hišnih preiskav, so z analizo zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov ugotovili, da je osumljeni kot lastnik in direktor transportne družbe izdelal več lažnih računov, ki jih je kot lažni upnik uporabil v nepravdnih, elektronskih izvršilnih postopkih pri okrajnem sodišču v skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju (ZIZ). S podajo predlogov za izvršbo je na podlagi neverodostojnih listin poskušal protipravno izterjati neobstoječi dolg domnevnih dolžnikov družb lizingodajalk v višini preko 22 milijonov evrov.

Že v mesecu decembru 2023 je bila zoper osumljenca in njegovo družbo podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Krškem zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje Preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu KZ-1. Osumljenec je zavedel zavod, pristojen za obravnavo, odobritev in podelitev ugodnosti iz interventnih zakonov, z namenom, da družba pridobi subvencijo ali drugo ugodnost za opravljanje gospodarske dejavnosti, čeprav ni izpolnjevala zahtevanih pogojev, saj je osumljeni v imenu družbe goljufivo uveljavljal pravico do delnega povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo za več delavcev, ter tako s strani zavoda na podlagi zahtevka za dva meseca v letu 2020 prejel neupravičeno izplačano povračilo v višini preko 23.000 evrov.

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, saj je oseba osumljena storitve tudi drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Za kaznivo dejanje Zloraba izvršbe po členu 216 KZ-1 je predpisana denarna kazen ali kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 KZ-1 kazen zapora do dveh let in za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po členu 230 KZ-1 denarna kazen ali kazen zapora do treh let.

Vlomi in tatvine
V naselju Mavrlen na območju PP Črnomelj je med 6. in 15.30 nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil okoli 200 evrov.

Na delovišču na Kandijski cesti v Novem mestu je okoli 22. ure neznanec vlomil v tri zabojnike. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so na območju PP Brežice (Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Dobova, Jereslavec) izsledili in prijeli 22 državljanov Sirije, osem državljanov Afganistana, osem državljanov Rusije, pet državljanov Nepala in državljana Maroka. Na območju PP Črnomelj (Balkovci) so prijeli dva državljana Maroka. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Kršitelja pridržali
Okoli 20.30 so policiste PP Novo mesto poklicali na pomoč iz gostinskega lokala na Topliški cesti, kjer naj bi pijan moški kršil javni red in mir, nadlegoval je goste lokala in jih pozival k pretepu. 42-letni kršitelj ni upošteval opozoril varnostnika in ga je večkrat odrinil. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

Požar
Ob 12.26 smo bili obveščeni o požaru stanovanjske hiše v Gorenjih Kamencah. V požaru ni bil nihče poškodovan, ogenj pa je uničil hišo, zgorel je tudi osebni avtomobil. Policisti in kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, opravili bodo ogled požarišča in ugotavljali vzroke za nastanek požara. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran