radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniPrevidno pri nenapovedanih obiskih neznancev na vaših domovih
Včeraj, 14. marca ob 14.24, smo bili obveščeni, da je neznani moški srednjih let (star približno od 50 do 55 let) pred stanovanjsko hišo v naselju Podbrdo (občina Tolmin) najprej ogovoril domačina in nato z njim vstopil v stanovanjski objekt, kjer mu je na vsiljiv način ponujal izdelke. Prav tako se je neznanec v pogovoru skliceval tudi na njegovo domnevno slabo zdravstveno stanje ipd. Nepridipravu je tudi uspelo občana zamotiti z različnimi pretvezami, da mu je na koncu prostovoljno izročil gotovino. Neznanec se je nato z osebnim vozilom odpeljal proti Mostu na Soči.

Policisti opozarjamo: ne odpirajte vrat neznancem in upoštevajte osnovne samozaščitne ukrepe!

Opozarjamo občane, naj bodo previdni pri nenapovedanih obiskih neznancev, ki na domovih ponujajo različne storitve in izdelke. Marsikdo v resnici ni ta, za kogar se izdaja! Zelo pogosto se namreč dogaja, da so občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve oz. izdelke, jih ogovarjajo ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. O podobnih varnostnih dogodkih na Severnem Primorskem smo v preteklem obdobju že večkrat poročali, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Storilci kaznivih dejanj si želijo pridobiti zaupanje stanovalcev, njihov edini cilj pa je, da tem odtujijo različne predmete. Neznancev oz. nepovabljenih oseb zato ne spuščajte v stanovanja oz. stanovanjske objekte, še zlasti če so vsiljivi, se počutite ogroženi ipd. Neznane osebe je v teh primerih treba imeti ves čas "na očeh" oziroma pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov (na primer, ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode ipd.). Takrat lahko namreč izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina). Če se osebe izdajajo za serviserje, delavce elektro podjetja, uslužbence telekomunikacijskih podjetij, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policijo naj pokličejo tudi, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Več preventivnih nasvetov: https://policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

V delovni nezgodi na Ajdovskem se je poškodoval starejši občan
Včeraj, 14. marca popoldne, so policisti PP Ajdovščina na območju naselja Planina na Ajdovskem obravnavali delovno nezgodo, kjer je z lestve padel in se poškodoval starejši občan. Kasneje so ga oskrbeli reševalci NMP ZD Ajdovščina in ga po nudeni oskrbi odpeljali na nadaljnji pregled v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Tuja krivda je izključena.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom na bencinskem servisu v Ajdovščini
Danes, 15. marca ob 9.59, smo obravnavali prometno nesrečo I. kategorije s pobegom na Ajdovskem. Zaenkrat še neznani voznik tovornega vozila s priklopnim vozilom (na njem so bili naloženi avtomobili), bolgarskih registrskih številk, je po točenju goriva na bencinskem servisu v Ajdovščini (Mirce) s kraja odpeljal in pri tem z zadnjim smernikom tovornega vozila zadel oz. podrsal desno stran parkiranega osebnega avtomobila znamke Audi. Po nezgodi je tuj voznik s kraja odpeljal neznano kam. Ko bo voznik tujega tovornega vozila izsleden, bo zoper njega uveden prekrškovni postopek.

V prometni nesreči I. kategorije na Goriškem udeležena voznica avtomobila
Včeraj, 14. marca zvečer, so policisti PP Nova Gorica obravnavali prometno nesrečo na cesti med Grgarjem in naseljem Lokovec (Mestna občina Nova Gorica) in v kateri je bila udeležena voznica avtomobila. Med vožnjo je v levem ovinku zapeljala desno izven vozišča ter s prednjim delom vozila trčila v kamniti podporni zid. Voznica v prometni nesreči ni bila poškodovana. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (kršitev tretjega odstavka 37. člena ZPrCP) ji je bil izdan plačilni nalog.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti Policijske postaje Ajdovščina so včeraj, 14. marca pozno zvečer, na območju Ajdovščine na predpisan način (s svetlobnim znakom modre luči in kratkim zvočnim signalom – s sireno) ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Slednjemu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,91 mg/l alkohola v organizmu). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu Zakona o prekrških), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Povoženje divjadi
Danes, 15. marca ob 5.09, smo bili obveščeni, da je voznik kombija med vožnjo na regionalni cesti iz Trente do naselja Kal-Koritnica (občina Bovec) zadel košuto, ki je nenadoma skočila na cesto. Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Bovec odstopili od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku (po četrtem odstavku 111. člena ZPrCP).

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran