radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniVlomilec na Goriškem kradel zlatnino in gotovino
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 19. marca, obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v Šmihelu (Mestna občina Nova Gorica). Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec prejšnjega dne oz. v ponedeljek v popoldanskem času s pomočjo neznanega predmeta vlomil skozi okno v stanovanjsko hišo in pregledal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si prilastil zlatnino (zlat prstan in verižico) in gotovino. Po dejanju je storilec kraj zapustil in z odvzetimi predmeti odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja Velike tatvine (po prvem odstavku 205. člena KZ-1) Policija še preiskuje.

Na območju Šempasa vlomili v vikend hišo
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 19. marca v dopoldanskem času, obravnavali vlom v vikend hišo na območju Šempasa. Neznani storilec je pred nekaj dnevi v kraju imenovanem Šempaski bregovi s pomočjo neznanega predmeta vlomil v vikend hišo in vstopil ter pregledal notranjost. Kasneje je objekt zapustil ne da bi si karkoli prilastil. Policisti primer bodo po zaključku preiskave poskusa vloma glede na vsa ugotovljena dejstva podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte... so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi...). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi...) in se izognete neljubim dogodkom.

"Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo! Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Poškodba parkiranega vozila pred večjim trgovskim centrom
Včeraj, 19. marca ob 17. uri, so policisti PP Nova Gorica obravnavali poškodovanje osebnega avtomobila znamke Škoda. Z zbiranjem obvestil in ogledom je bilo ugotovljeno, da je voznik (oškodovanec) v ponedeljek, 18. marca v popoldanskem času parkiral avtomobil na parkirišču pred večjim nakupovalnim centrom v Novi Gorici (Prvomajska ulica). Neznanec je z ostrim predmetom poškodoval parkirano vozilo (prednji in zadnji desni blatnik ter prednja in zadnja vrata). Na avtomobilu je nastala škoda v višini tisoč evrov. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (po 220. členu KZ-1), zato bodo policisti o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Povoženje divjadi
Včeraj, 19. marca ob 20.36, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila med vožnjo na regionalni cesti blizu naselja Dobravlje (občina Ajdovščina) povozil divjo žival (jazbec).Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Ajdovščina odstopili od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku (po četrtem odstavku 111. člena ZPrCP).

Povoženje divjadi so včeraj, 19. marca okoli 20. ure, obravnavali tudi policisti na območju naselja Kamno, kjer je voznica avtomobila povozila srno. Po trku z divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba. Tudi v navedenem primeru so policisti PP Tolmin odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran