radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV naselju Lipa vlomili v nenaseljeno stanovanjsko hišo
Včeraj, 26. marca ob 17.52, so policisti PP Nova Gorica v naselju Lipa v Občini Miren – Kostanjevica obravnavali vlom v nenaseljeno stanovanjsko hišo. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v času zadnjih nekaj mesecev vlomil skozi okno in vstopil v notranjost objekta. Neznani storilec je kasneje zapustil notranje prostore ne da bi karkoli odvzel in odšel neznano kam. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Zavarujte svoje nepremičnine in preprečite vstop vlomilcem - preventivni nasveti Policije
Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte... so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi...). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi...) in se izognete neljubim dogodkom.

"Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo! Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Tatvina kolesa na Idrijskem
Včeraj, 26. marca okoli poldneva, so policiste v Idriji obravnavali tatvino kolesa ob stavbi ene od gospodarskih družb v Idriji. S tem nezakonitim dejanjem je nepridiprav lastnika oškodoval za približno sto evrov. Policisti PP Idrija bodo glede na vsa ugotovljena dejstva podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Ponovno opozarjamo, da so tatvine koles pogosta kazniva dejanja. Tatovi tudi niso izbirčni, kajti kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven. Zato policisti svetujemo, da raje dobro zavarujete svoje kolo in ne ponujate priložnosti nepridipravom. Zapišite si tudi podatke o kolesu, po možnosti ga fotografirajte. Ko prijavijo krajo, znajo namreč oškodovanci navadno povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku.

Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije (https://www.policija.si/seznam-najdenih-predmetov). Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če ni mogoče ugotoviti lastnika, so kasneje prodana na dražbi najdenih stvari. Več preventivnih nasvetov na spletni strani policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/tatvine-koles

Mlajša moška pred nekaj dnevi kradla alkoholne pijače v trgovini v Kromberku pri Novi Gorici
Danes, 27. marca ob 12.54, smo bili obveščeni, da sta dva mlajša moška pred nekaj dnevi oz. 18. marca letos izvršila tatvino več alkoholnih pijač v večji trgovini v Kromberku pri Novi Gorici v skupni vrednosti več kot 700 evrov. Njuno nezakonito početje so zabeležile tudi tamkajšnje video nadzorne kamere. Policisti PP Nova Gorica primer tatvine še preiskujejo.

V Šempasu iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
Danes, 27. marca dopoldne, so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica na počivališču Šempas ob hitri cesti H4 v smeri Ajdovščine, ustavili in kontrolirali 29-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Nizozemske in mu v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat je bil pozitiven (na prepovedane droge kanabis in opijati), zato mu je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je odločno odklonil. Prometni policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, zoper tujega državljana je bil podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti PP Idrija so včeraj, 26. marca zgodaj popoldne, na območju Travnika (občina Cerkno) ustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0,76 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran