radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniV preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1377 klicev, od tega 437 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 119 nanašalo na kriminaliteto, 140 na javni red in mir ter 137 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzni tatvini, 43 tatvin, 8 vlomov (v šestih primerih je ostalo pri poskusu), goljufijo, nasilništvo in 6 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so v štirih primerih nasilja v družini, kjer obvestila še zbirajo.

Obravnavali so 30 prometnih nesreč z materialno škodo, 9 prometnih nesreč z lažjimi poškodbami in nesrečo s težjimi poškodbami. Šestim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 40 krat na javnem kraju in 14 krat v zasebnem prostoru.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 11 nezakonitih prehodov državne meje.

Vlomi:
V Centru je bilo vlomljeno v objekt, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 500 evrov.

Na Igu je bilo vlomljeno v lokal, od koder je bil odtujen ekran. Škoda znaša okoli 1000 evrov.

Drzne tatvine
V petek, nekaj pred 15. uro smo bili obveščeni o drzni tatvini v Trbovljah. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec pritekel do oškodovanke in ji iz rok strgal torbico, ter s kraja pobegnil.

Opis:

  • moški star okoli 18 let, zelo suhe postave, visok med 180 in 190 cm, blond las.

Policisti še nadaljujejo z zbiranjem obvestil za izsleditev storilca in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

V petek smo bili obveščeni, da je v četrtek dopoldan na območju Grosuplja prišlo do drzna tatvine. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec pristopil do oškodovanke v stanovanjski hiši in se predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja. S pogovorom jo je zamotil, med tem pa je druga storilec preiskal hišo in iz nje odtujila nakit. S kraja sta se nato odpeljala s temnejšim osebnim vozilom.

Opis:

  • moški star med 30 in 35 let, višje postave, temnih las, oblečen v temno jakno in jeans hlače.

Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev osumljencev in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policisti pogosto obravnavamo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore.
Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Prometna varnost
V petek, okoli 13.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči s štirikolesnikom ob Rudniškem jezeru v Kočevju. Ugotovljeno je bilo, da je voznik vozil po makadamski poti in zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo zapeljal izven vozišča in trčil v drevo. Voznik in sopotnik na štirikolesniku sta se pri tem huje poškodovala, vendar po do zdaj znanih podatkih njuno življenje ni ogroženo. Policisti še zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

V petek, nekaj po 19. uri je na ljubljanski obvoznici pri uvozu Bizovik prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena voznik tovornega in voznik osebnega vozila. Nesrečo je povzročil voznik osebnega vozila, ki je po uvoznem kraku pripeljal z neprilagojeno hitrostjo in zato trčil v tovorno vozilo, ki je zaradi okvare ustavilo ob robu vozišča. V nesreči se je povzročitelj lažje poškodoval, zoper njega pa sledi prekrškovni postopek.

V petek, okoli 15.30 je na Trpinčevi ulici v Ljubljani prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena dva kolesarja in voznica osebnega vozila. Ugotovljeno je bilo, da se je voznica vključevala v promet in pri tem izsilila prednost kolesarju, ki je trčil v njo in padel. Za njim je peljala še druga kolesarka, ki pa je vozila na prekratki varnostni razdalji za kolesarjem in začela zavirati, da se izogne trčenju, ter zato padla. Oba kolesarja sta se v nesreči lažje poškodovala. Zoper voznico in kolesarko sledi prekrškovni postopek.

V soboto, nekaj pred 18. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na cesti od Izlak proti Mlinšam v kateri je bil udeležen motorist. Ugotovljeno je bilo, da je v ovinku zapeljal izven cestišča in trčil v manjše drevo, kjer sta oba s sopotnico padla z motorja, ki pa je nato padel v strugo potoka. Oba sta se v nesreči lažje poškodovala. Policisti so med postopkom ugotovili, da je motorist vozil pod vplivom alkohola, saj je preizkus z alkotestom pokazal rezultat 1,02 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu in bodo o vseh okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

V soboto, okoli 10. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na cesti med Ljubljano in Črno vasjo pri vasi Lipa v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Nesrečo je povzročil voznik, ki je zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v voznico, ki je pred tem zaradi vijuganja voznika že ustavila ob desnem robu. V nesreči se je voznica lažje poškodovala. V postopku je bilo ugotovljeno, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, saj je preizkus z alkotestom pokazal rezultat 1,13 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu in bodo o vseh okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran