radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniNa Cerkljanskem vlomili v stanovanjsko hišo
Policisti PP Idrija so včeraj popoldne obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v naselju Orehek (občina Cerkno) v času odsotnosti stanovalcev. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec vlomil skozi okno objekta in pregledal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si prilastil več kosov zlatnine v vrednosti nekaj sto evrov. Okoliščine kaznivega dejanja idrijski policisti še preiskujejo.

Obravnavani primer spletne goljufije na Goriškem
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 4. aprila, obravnavali kaznivo dejanje spletne goljufije (po prvem odstavku 211. člena KZ-1) na Goriškem, ki se nanaša na trgovanje s kriptovalutami. Po prvih zbranih podatkih je neznani goljuf najprej poklical po telefonu oškodovanca ter se predstavil kot uslužbenec kripto menjalnice oz. gospodarske družbe. Neznani storilec je nato uspel prepričati oškodovanca, da mu je za potrebe trgovanja s kriptovalutami omogočil dostop do svojega računalnika. V nadaljevanju je goljuf z bančnega računa oškodovanca opravil transakcijo in ga oškodoval za več tisoč evrov. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Z namenom preprečevanje tovrstnih kaznivih dejanj v Policiji zato opozarjamo:

Na območju Vipave najdeno pred kratkim ukradeno osebno vozilo
Danes, 5. aprila dopoldne, je bilo na območju Vipave najden poškodovan osebni avtomobil znamke Renault Megane, ki je bil pred kratkim oz. v noči na 3. aprila odtujen na parkirišču v Novi Gorici. Omenjeno vozilo bo po zaključenem postopku vrnjeno lastniku. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje

Na Tolminskem iz prometa izločili kršiteljico cestnoprometnih predpisov
Včeraj, 4. aprila v zgodnjih večernih urah, so policisti na glavni cesti na Tolminskem ustavili voznico osebnega avtomobila in ji v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis), zato ji je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je odločno odklonila. Policisti PP Tolmin so ji zaradi prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Zoper voznico bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Prav tako so ji policisti med postopkom zasegli delce posušene zelene rastline zaradi suma, da gre za prepovedano drogo in jih poslali v nadaljnjo analizo. Če bo preliminarni test pozitiven bo zoper voznico uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve določb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu.

Po Zakonu o pravilih v cestnem prometu voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Zagrožena sankcija za ta prekršek je globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.Vpliv psihoaktivnih zdravil se ugotavlja s strokovnim pregledom, ki obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali telesnih tekočin za toksikološko raziskavo, s katero se ugotovi prisotnost teh snovi v organizmu.

Več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 in spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/psihoaktivna-zdravila-v-cestnem-prometu

V prometni nesreči II. kategorije v naselju Cerkno lažje poškodovan mlajši voznik kolesa z motorjem
Danes, 5. aprila zjutraj, smo obravnavali prometno nesrečo II. kategorije v naselju Cerkno, kjer je prišlo do trčenja med mladoletnim voznikom kolesa z motorjem in osebnim avtomobilom. Ugotovljeno je bilo, da je voznik neregistriranega kolesa z motorjem peljal iz smeri naselja Trebenče proti središču Cerknega. Takrat je iz parkirišča na vozišče vzvratno zapeljal voznik avtomobila (povzročitelj), omenjeni voznik kolesa z motorjem je pri tem trčil v zadnji desni del avtomobila in padel po tleh. Pri tem je utrpel predvidoma lažje telesne poškodbe, po nudeni oskrbi v tamkajšnji ambulanti je bil poškodovanec preventivno odpeljan na nadaljnji pregled v ljubljanski klinični center. Policisti PP Idrija so vozniku avtomobila zaradi kršitve prometne zakonodaje (nepravilni premik z vozilom) izdali plačilni nalog. Prav tako so ukrepali zoper voznika kolesa z motorjem zaradi več kršitev prometne zakonodaje in mu zasegli kolo z motorjem (po 23. členu ZPrCP).

Na Idrijskem vlomili v nenaseljeno stanovanjsko hišo
Danes, 5. aprila dopoldne, smo bili obveščeni, da je neznani storilec v obdobju zadnjih dveh tednov vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo v Idriji in se v notranjosti objekta znesel nad inventarjem. Nastala škoda se še ocenjuje. Policisti PP Idrija nadaljujejo s preiskavo, da bi ugotovili vse okoliščine kaznivega dejanja.

Na Ajdovskem ukradli več vreč peletov
Danes, 5. aprila, smo bili obveščeni o tatvini več vreč peletov (po 25 kg) na škodo ene od večjih trgovskih oz. gospodarskih družb v Ajdovščini. Policisti PP Ajdovščina okoliščine kaznivega dejanja še preiskujejo.

V prometni nesreči zaradi prekratke varnostne razdalje udeležena tri osebna vozila
Včeraj, 4. aprila ob 13.51, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije izven Šempetra pri Gorici, na regionalni cesti iz smeri Volčje Drage proti Šempetru pri Gorici (blizu krožišča na Bazari) in v kateri so bila udeležena tri osebna vozila (voznik in dve voznici), nihče od udeležencev ni bil telesno poškodovan. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je bil vzrok prometne nesreče prekratka varnostna razdalja. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (razdalja med vozili, kršitev 44. člena ZPrCP) je bil povzročitelju izdan plačilni nalog.

Poškodba parkiranega vozila
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 4. aprila zvečer, na parkirišču v Novi Gorici (Ulica Gradnikove brigade) obravnavali poškodbo parkiranega osebnega avtomobila. Neznani voznik neznanega vozila je zaradi nepravilnih premikov poškodoval drugo osebno vozilo znamke Audi. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Iz prometa izločili kršiteljico cestnoprometnih predpisov
Danes, 5. aprila v nočnem času, so policisti Policijske postaje Nova Gorica na območju Nove Gorice ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka ji je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bila pod vplivom alkohola (več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Voznici je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka jo še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Povoženje divjadi
Danes, 5. aprila v nočnem času, so policiste obvestili, da je voznica osebnega avtomobila na cestni relaciji Idrija – Cerkno, pred naseljem Travnik (občina Cerkno) zbila divjad (srno), ki je po trku z vozilom na kraju poginila. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Idrija odstopili od ogleda kraja prometne nesreče oz. od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku (skladno s 4. odstavkom 111. člena ZPrCP).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran