radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

denarKriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje smo zaključili preiskavo suma storitve več kaznivih dejanj storjenih pri izvajanju storitve osebne asistence.

Kaznivih dejanj je osumljena odgovorna oseba zasebnega zavoda s sedežem na območju Policijske uprave Celje, ki je izvajalec storitev osebne asistence invalidnim osebam.

Osumljeni je za storitve osebne asistence, ki niso bile opravljene, v obdobju od julija 2020 do julija 2022, izdajal račune Ministrstvu za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti na način, kot da so storitve osebne asistence bile opravljene. Zato, da je zasebni zavod prejel plačilo, je osumljeni ponaredil dnevnike dela in opise opravljenih storitev (priloge izdanih računov), na podlagi česar je ministrstvo zasebnemu zavodu plačalo storitve osebne asistence v skupnem obsegu 7.634 ur.

Osumljeni je z opisanim ravnanjem v dveh letih neposredno oškodoval osemnajst upravičencev, ki ne zmorejo sami skrbeti zase, pač pa za neodvisno in bolj kakovostno življenje, potrebujejo pomoč. Na ta način je zasebnemu zavodu pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 102.000 €.

V preiskavi smo tudi ugotovili, da osumljeni predstavnik zasebnega zavoda več kot tridesetim zaposlenim delavcem – osebnim asistentom, od decembra 2022 več ni izplačal plač in zanje finančni upravi ni poravnal prispevkov za socialno varnost, s čimer je zaposlene v zasebnem zavodu oškodoval za dobrih 28.000 €.

Z opisanimi ravnanji je osumljeni izpolnil zakonske znake kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev po drugem odstavku 257. a člena Kazenskega zakonika - 1B, ponarejanje listin, po prvem odstavku 251. člena Kazenskega zakonika -1B in kršitev temeljnih pravic delavcev po 2. odstavku, v zvezi s 1. odstavkom 196. člena Kazenskega zakonika -1B.

Milena Trbulin
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Celje


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran