radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 794 klicev, 231 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 75 nanašalo na kriminaliteto, 50 na javni red in mir, ter 85 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzni tatvini, 17 tatvin, 4 vlome (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 4 primere poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 27 prometnih nesreč z materialno škodo, 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je bil huje poškodovan kolesar. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 3 vozila.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 11 krat na javnem kraju in 3 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so 4 posameznike zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
Na Letališki cesti v Ljubljani so neznanci vlomili v specializirano trgovino ter odtujili električno kolo. Po prvi oceni je nastalo za okoli 5.000 evrov škode.

Za Bežigradom je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili več orodja. Povzročili so za okoli 2.500 evrov škode.

Drzni tatvini
Včeraj, okoli 12. ure je neznani storilec na območju Šiške na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del. Drugi storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in denar ter lastnico oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom sive barve. Opis enega storilca: moški star okoli 40 let, oblečen v kavbojke in jakno modre barve.

Policisti so bili včeraj obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena 10. 4. 2024 za Bežigradom. Dve do sedaj neznani storilki sta v stanovanju starejši ženski ponujali terapevtske storitve ter nudile masažo. V tem času sta izkoristile nepozornost oškodovanke in ji odtujili več sto evrov gotovine. Policisti glede okoliščin kaznivih dejanj nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe."

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 15.30 se je na lokalni cesti od Sidraža proti Lanišam zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se huje telesno poškodoval. S helikopterjem je bil prepeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa je ogroženo. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Včeraj, okoli 19. ure se je v križišču Tržaške in Jadranske ceste v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznik ni upošteval znaka rdeče luči in je v križišču odvzel prednost drugemu vozniku. Pri tem se je udeleženi voznik lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, nekaj po 13. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči v križišču Roške in Zaloške ceste v Ljubljani, v kateri sta bila udeležena taksi vozilo in avtobus. Ugotovljeno je bilo, da je voznik avtobusa vozil na prekratki varnostni razdalji in zato trčil v osebno vozilo pred seboj, ki je ustavilo pri rdeči luči na semaforju. V nesreči sta se voznik taksija in njegova potnica lažje poškodovala. Policisti še zbirajo obvestila in bodo o vseh ugotovljenih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Včeraj, okoli 15. ure se je na kolesarski poti Prušnikove ulice Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena kolesarja. Do prometne nesreče je prišlo, ker je kolesarka zapeljala na nasprotni pas kolesarske steze in trčila v kolesarja, ki je pripeljal nasproti. Pri tem se je udeleženi kolesar lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 14 ure se je Erjavčevi cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bila samoudeležena kolesarka, ki je zaradi vožnje preblizu roba ceste padla in se lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran