radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 10 min.)

policija splosniV okolici Liga vlomili v osebni avtomobil in iz notranjosti ukradli nahrbtnik z vsebino
Včeraj, 14. aprila popoldne, je bilo vlomljeno v osebni avtomobil, ki je bil parkiran ob cesti na bivšem mejnem prehodu z Italijansko republiko pri zaselku Britof (v občini Kanal ob Soči). Storilec je razbil steklo na zadnji levi strani vozila in iz notranjosti avtomobila odvzel manjši nahrbtnik z vsebino. Policisti PP Nova Gorica primer kaznivega dejanja še preiskujejo.

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev
S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila ).Prav tako pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest. se tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije. Prav tako lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal...

Neznanec se je v Rožni Dolini znesel nad parkiranim vozilom
Policisti PP Nova Gorica so v soboto, 13. aprila dopoldne, obravnavali poškodovanje osebnega avtomobila v Rožni Dolini pri Novi Gorici, kjer je neznanec z ostrim predmetom poškodoval zadnjo desno gumo avtomobila. S tem nezakonitim ravnanjem je nepridiprav lastniku vozila povzročil za okoli 150 evrov materialne škode. S strani oškodovanca je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (po 220. členu KZ-1), zato bodo policisti po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na Cerkljanskem vlomili v počitniško hišo
Policisti PP Idrija so med vikendom oz. v soboto, 13. aprila, obravnavali vlom skozi okno v stanovanjski objekt v naselju Bukovo (občina Cerkno) na škodo tujih državljanov. Po prvih podatkih je neznani storilec po izvršenem vlomu v vikend hišo pregledal notranjost in kasneje kraj zapustil ne da bi si karkoli prilastil. Zaradi vloma je nastala materialna škoda (poškodba okna). Idrijski policisti bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo (po prvem odstavku 205. člena KZ-1) na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Roparska tatvina
Policisti PP Nova Gorica so konec tedna oz. v petek, 12. aprila ob 15.33, obravnavali roparsko tatvino (po prvem odstavku 207. člena KZ-1) v Šempetru pri Gorici. Neznana storilka je navedenega dne v večji trgovini v nakupovalno vrečko spravila več prodajnih izdelkov, na blagajni pa jih ni plačala. Njeno početje so opazili tamkajšnji zaposleni in jo na izhodu prodajalnega pulta ustavili, vendar je neznana ženska kmalu zatem odrinila tamkajšnjo uslužbenko in zbežala iz trgovine. Za njo je stekla tudi omenjena uslužbenka trgovine, neznana storilka pa se je nato ustavila in ji pokazala oz. ji zagrozila z manjšim nevarnim ostrim predmetom. Storilka je zatem stekla na bližnji avtobus in se odpeljala v smeri Vrtojbe. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Obravnavani primer s področja prepovedanih drog
Policisti PP Tolmin so v soboto, 13. aprila okoli polnoči, v Tolminu 39-letnemu moškemu v postopku zasegli zvitek cigarete z vsebino rjavo zelenih delcev posušene rastline zaradi suma , da gre za posest prepovedane droge (konoplja). Zasežene rastlinske delce so poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo zoper omenjenega moškega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Blizu naselja Kamno se je lažje poškodovala 48-letna kolesarka
Policisti PP Bovec so v soboto, 13. aprila ob 10.37, obravnavali prometno nesrečo II. kategorije na lokalni cesti Kamno – Ladra, kjer je padla in se poškodovala 48-letna kolesarka, državljanka Madžarske. Ugotovljeno je bilo, da se je omenjena kolesarka v družbi z njenim partnerjem peljala iz smeri Tolmina proti naselju Ladra. Med vožnjo na omenjeni relaciji se je ustavila in nameravala sestopiti s kolesa, pri tem pa padla po vozišču ter se poškodovala. Kasneje so jo zdravniško oskrbeli v ZD Tolmin in jo z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnji pregled v šempetrsko bolnišnico.

Na območju Branika padel in se poškodoval kolesar
Policisti PP Nova Gorica so v soboto, 13. aprila okoli poldneva, obravnavali prometno nesrečo II. kategorije na območju Branika, kjer je padel in se poškodoval 48-letni kolesar. Slednji se je peljal s kolesom po regionalni cesti iz Komna proti Braniku. Ko je pripeljal v levi ovinek omenjeni kolesar ni vozil po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje. Posledično je iz neznanega razloga zapeljal desno izven vozišča, kjer je zaviral in zaradi nenadnega zaviranja padel preko krmila. Pri tem se je predvidoma lažje poškodoval, kasneje so ga oskrbeli v šempetrski bolnišnici.

Na Ajdovskem padel in se huje poškodoval starejši kolesar
Včeraj, 14. aprila ob 17.34, smo bili obveščeni o prometni nesreči III. kategorije v Ajdovščini (Idrijska cesta), kjer se je poškodoval starejši kolesar. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je omenjeni kolesar pri vožnji v smeri Cola želel zapeljati na pločnik na levi strani smernega vozišča. Pri tem je izgubil ravnotežje in padel na levi bok ter se predvidoma huje poškodoval. Na kraj so bili napoteni reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovanca po nudeni oskrbi odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

V prometni nesreči I. kategorije med Gojačami in Vrtovinom udeleženo osebno vozilo
V soboto, 13. aprila okoli poldneva, smo bili obveščeni o prometni nesreči na lokalni cesti iz smeri Gojač proti Vrtovinu, kjer je osebno vozilo v ostrem ovinku zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Na kraju so poleg policistov posredovali tudi reševalci in tamkajšnji gasilci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 29-letni voznik avtomobila peljal po omenjeni lokalni cesti proti Vrtovinu in med vožnjo zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča zapeljal na bankino in nato na strmo travnato površino, kjer se je vozilo prevrnilo na streho. Reševalci NMP ZD Ajdovščina so na kraju pregledali udeleženega voznika in ugotovili, da v prometni nesreči ni bil poškodovan. Zaradi kršitve prometne zakonodaje (vožnja z vozilom po cesti, kršitev tretjega odstavka 37. člena ZPrCP) mu je bil izdan plačilni nalog.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom blizu Vrtovina
Prav tako so policisti PP Ajdovščina v soboto, 13. aprila ob 17.38, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije s pobegom na regionalni cesti blizu naselja Vrtovin, kjer se je v zadnji osebnega avtomobila zaletel voznik motornega kolesa, italijanskih registrskih številk, ki je po nesreči kraj zapustil ne da bi drugemu udeleženemu vozniku posredoval ustrezne podatke oz. o tem obvestil Policijo. Ko bo pobegli motorist izsleden (registrske številke motornega kolesa so znane), bo zoper njega uveden prekrškovni postopek.

V prometni nesreči I. kategorije na hitri cesti med Vogrskim in Vrtojbi udeleženo tuje tovorno vozilo
Danes, 15. aprila ob 6.09 uri zjutraj, se je zgodila prometna nesreča I. kategorije na hitri cesti H4 med Vogrskim in Vrtojbo. Ugotovljeno je bilo, da je voznik tovornega vozila, madžarskih registrskih številk s polpriklopnikom vozil po voznem pasu hitre ceste iz smeri naselja Vogrsko proti Vrtojbi (proti državni meji z Republiko Italijo). Med vožnjo madžarski voznik ni vozil po sredini prometnega pasu in je s tovornim vozilom zapeljal v desno in trčil v jekleno varnostno ograjo ob desnem robu vozišča. Po trčenju je nastala materialna škoda na več panelih varnostne ograje in dveh prometnih znakih za označevanje ovir v cestnem prometu. Prav tako je nastala materialna škoda na tovornem vozilu s priklopnikom udeleženega tujega voznika; voznik ni bil poškodovan. Madžarski voznik ni ostal na kraju prometne nesreče in oškodovancu oz. lastniku poškodovane varnostne ograje in prometne signalizacije nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil Policijo ampak je po trčenju odpeljal s kraja prometne nezgode v smeri Italije. Kljub temu je bil tuji voznik kmalu izsleden na območju nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi. Zaradi odgovornosti za storitev prekrškov po Zakonu o pravilih cestnega prometa (kršitev določil 38. in 110. člena ZPrCP) je bila madžarskemu vozniku izrečena globa oz. denarna kazen.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so včeraj, 14. aprila v zgodnjih jutranjih urah, na cesti Ajdovščina – Dolenje ustavili voznika avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je bil slednji pod vplivom alkohola (rezultat 0,74 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Sum vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Policisti PP Tolmin so v petek pozno zvečer, v naselju Kneža (občina Tolmin) ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila in ji odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis, kokain), zato ji je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je odločno odklonila. Tolminski policisti so voznici začasno odvzeli vozniško dovoljenje in ji prepovedali nadaljnjo vožnjo (po 113.a členu ZP-1), zoper voznico bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu.

Po Zakonu o pravilih v cestnem prometu voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Zagrožena sankcija za ta prekršek je globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk. Vpliv psihoaktivnih zdravil se ugotavlja s strokovnim pregledom, ki obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali telesnih tekočin za toksikološko raziskavo, s katero se ugotovi prisotnost teh snovi v organizmu. Več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 in spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/psihoaktivna-zdravila-v-cestnem-prometu

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran