radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniNa Goriškem vlomili v hišo in kradli gotovino
Včeraj, 15. aprila ob 13.34, je bila Policija obveščena o vlomu skozi vhodna vrata v stanovanjsko hišo v Novi Gorici. Po prvih podatkih je neznani storilec po izvršenem vlomu pregledal notranje prostore objekta, kjer je vlomil tudi v zidni sef in odvzel večjo vsoto denarja. Kasneje je storilec kraj zapustil in z ukradenim denarjem odšel neznano kam. O kaznivem dejanju smo obvestili tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici. Okoliščine kaznivega dejanja (po prvem odstavku 205. člena KZ-1) Policija še preiskuje.

Preventivni nasveti: Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte… so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi…). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi…) in se izognete neljubim dogodkom.

“Prilika dela tatu” in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje … Vse občane pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličete policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo!

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Neznanec iz kovinskega zabojnika na gradbišču v Solkanu ukradel različno orodje
Neznani storilec je včeraj, 15. aprila v večernih urah, na ograjenem gradbišču v Solkanu vlomil v kovinski kontejner ter si prilastil različno orodje (gradbeni laser, namizno žago, motor vibratorja za mešanje betona, škarje za rezanje kovine…). Storilec je nato odvzeto orodje naložil v vozilo in se odpeljal neznano kam. S tem nezakonitim ravnanjem je bila oškodovancu (gospodarski družbi) povzročena materialna škoda za okoli 1.000 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja (po prvem odstavku 205. člena KZ-1) policisti PP Nova Gorica še preiskujejo.

Delovna nezgoda na Tolminskem
Danes, 16. aprila zjutraj, so policisti PP Tolmin obravnavali delovno nesrečo na območju naselja Gorenji Log na Tolminskem, kjer je z delovnega odra z višine slabih dveh metrov v globino padel in se poškodoval 51-letni delavec enega od gradbenih podjetij. Poleg policistov so bili na kraj napoteni tudi reševalci NMP ZD Tolmin, ki so oskrbeli poškodovanega delavca. Policija je o delovni nezgodi obvestila tudi pristojno delovno inšpekcijsko službo. Tolminski policisti bodo o vseh ugotovitvah delovne nezgode s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Obravnavani primer s področja prepovedanih drog
Včeraj, 15. aprila v popoldanskem času, so policisti v Novi Gorici starejši mladoletnici v postopku zasegli ročno zvito cigareto z zelenimi posušenimi rastlinskimi delci in prozorno pvc vrečko z vsebino zelenih posušenih rastlinskih delcev zaradi suma, da gre za prepovedano drogo. Zasežene rastlinske delce so poslali v nadaljnjo analizo in če bo rezultat preliminarnega testa pozitiven, bodo zoper mlajšo osebo podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in promet s prepovedanimi drogami.

Prometna nesreča I. kategorije z majhno poškodbo na Vipavskem
Včeraj, 15. aprila dopoldne, so policisti obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na lokalni cesti območju naselja Vrhpolje (občina Vipava), kjer je prišlo do oplaženja med osebnim in tovornim vozilom. Pri tem nihče ni bil poškodovan. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Ajdovščina odstopili od ogleda kraja prometne nesreče oz. od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku (v skladu s 4. odstavkom 111. člena ZPrCP).

Povoženje divjadi
Včeraj, 15. aprila pozno zvečer, so policisti PP Ajdovščina obravnavali povoženje divjadi na območju Vipavskega Križa (na cesti med naseljem Plače in Ajdovščino), kjer je voznica avtomobila zbila srno. Omenjena divjad je po trku z vozilom s kraja zbežala v bližnja polja, na vozilu je nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Ajdovščina odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Prav tako so policisti PP Bovec včeraj, 15. aprila zvečer, obravnavali povoženje divjadi izven naselja Srpenica (občina Bovec), kjer je voznica avtomobila zbila srno. Po trku z vozilom je omenjena divjad na kraju poginila, kasneje so za divjad poskrbeli člani tamkajšnje lovske družine. Na vozilu je nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Bovec odstopili od ogleda kraja prometne nesreče oz. od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku (v skladu s 4. odstavkom 111. člena ZPrCP).

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran