radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 709 klicev, od tega 175 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 52 nanašalo na kriminaliteto, 39 na javni red in mir, ter 62 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 15 tatvin, 3 vlome (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 5 primerov poškodovanja tuje stvari.

Obravnavali so 19 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 prometne nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Trem večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 9 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 1 krat v zasebnem prostoru.

Policisti Policijske uprave Ljubljana v zadnjih 24 urah niso obravnavali nezakonitih prehodov državne meje.

Vlomi:
V Šiški je bilo vlomljeno v garažo, od koder je bil odtujen skuter znamke Gillera. Materialna škoda znaša okoli 3500 evrov.

V Mostah je bilo vlomljeno v poslovne prostore, od koder je bila odtujena gotovina. Materialna škoda znaša okoli 500 evrov.

Kaznivo dejanje prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države
Včeraj, okoli 19. ure so policisti pri Logatcu ustavili vozilo čeških registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da je državljan Češke v vozilu prevažal 4 tujce (državljane Sirije in Jemna), ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo in bili nastanjeni v azilnem domu. Vozniku je bila odvzeta prostost, postopki in aktivnosti policistov v povezavi s tujci pa še potekajo.

Drzna tatvina
Včeraj, okoli 11.30 smo bili obveščeni o drzni tatvini na območju Vrhnike. Ugotovljeno je bilo, da je do hiše oškodovanke pristopil neznanec in se predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja. S pogovorom je zamotil oškodovanko, medtem pa je drugi storilec vstopil v hišo in iz nje odtujil gotovino. Opis: moški star okoli 20 let, višje in močnejše postave, temnih las, obut je bil v bele športne copate. S kraja sta se storilca odpeljala s črno Toyoto. Policisti še nadaljujejo z zbiranjem obvestil za izsleditev storilca in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prijet storilec tatvin na bankomatih – cash trapping
V ponedeljek smo bili s strani varnostnika obveščeni o sumljivem obnašanju osebe pri bankomatu na Celovški cesti v Ljubljani. Policisti so nato na kraju prijeli 45-letnega državljana Romunije in ugotovili, da je pred tem na režo bankomata namestil napravo s pomočjo katere je pri dvigu gotovina ostala v bankomatu, osumljenec, ki je bil v bližini pa jo je nato odtujil. Osumljencu je bila odvzeta prostost, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je isti osumljenec, skupaj s trenutno še neznanim storilcem, v zadnjih dveh mesecih izvedel vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj na območju mesta Ljubljana. Z navedenimi dejanji sta povzročila za okoli 3000 evrov materialne škode. Osumljeni je bil zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

''Cash Trapping'' ali past za gotovino je oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine. Na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oz. obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži.
Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno - bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo "past" in si tako nezakonito prilastijo denar.

V policiji zato vsem uporabnikom bankomatov svetujemo:

  • Pred dvigom gotovine preverite režo za izdajanje gotovine - ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine. Prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo.
  • Če vam bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu - če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko ponovno poskusite z dvigom gotovine.
  • Med dvigom gotovine na bankomatu bodite pozorni na morebitne neznance, ki bi vas želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo kakršno koli pomoč.
  • Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine o napaki obvestite skrbnika bankomata, ne da bi se pri tem oddaljili od bankomata, oz. ostanite pri bankomatu, če vam ta ne izda gotovine.
  • Če sumite, da je na bankomat nameščena takšna naprava, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji.

Prometna varnost
Včeraj, okoli 17. ure se je na Ljubljanski cesti v Kamniku zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Do prometne nesreče je prišlo, ker je pešec nenadoma stopil na vozišče in je voznik pri vožnji mimo njega z vozilom zapeljal čez njegovo stopalo. Pri tem je bil pešec lažje telesno poškodovan. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran