radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 6 - 11 min.)

policija splosniVlomili v stanovanjsko hišo na Idrijskem
Včeraj, 25. aprila v popoldanskem času, smo prejeli obvestilo o vlomu skozi balkonska vrata v stanovanjsko hišo v naselju Ledinsko Razpotje (občina Idrija). Po prvih zbranih ugotovitvah je neznani storilec po izvršenem vlomu vstopil v notranje prostore in se znesel nad inventarjem. Prav tako je neznani storilec v notranjosti našel in si prilastil zlati nakit in gotovino v skupni vrednosti več tisoč evrov. O kaznivem dejanju z večjo materialno škodo je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Idrija še preiskujejo.

Preventivni nasveti: Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte… so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi…). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi…) in se izognete neljubim dogodkom.

“Prilika dela tatu” in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje … Vse občane pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličete policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo!

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Obravnavani primer spletne goljufije
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 25. aprila, na Goriškem obravnavali sum kaznivega dejanja goljufije (po 211. členu KZ-1) na škodo fizične osebe. Po prvih zbranih podatkih je goljufija potekala tako, da je oškodovanka prejšnjega dne z druge telefonske številke prejela SMS sporočilo z navedbo, naj v aplikaciji ene od slovenskih bančnih ustanov (spletna banka) aktivira in vnese oz. potrdi njene osebne podatke. Z vnosom njenih podatkov je neznani storilec neupravičeno pridobil njene osebne in druge podatke in možnost razpolaganja z njenim transakcijskim računom. Neznani storilec je izvršil več transakcij v vrednosti 600 evrov. Novogoriški policisti bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev navedenega kaznivega dejanja podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Policija opozarja! Spletni goljufi pošiljajo sporočila v imenu bank, lahko vam izpraznijo račun!
Policija v zadnjem obdobju zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank. Spletni goljufi na naključne telefonske številke pošiljajo kratka SMS obvestila ali elektronska sporočila, v katerih se predstavljajo v imenu slovenskih bank. V sporočilih lažno navajajo, da je treba potrditi svojo identiteto, sicer bo račun začasno izključen, ter prilagajo povezavo do spletne strani, kamor je treba vnesti podatke plačilnih kartic, davčno številko, telefonsko številko ipd.

Če prejemnik takih sporočil dejansko vnese navedene podatke, jih lahko goljufi uporabijo za spletne nakupe, nakupe na prodajnih mestih in celo dvige na bankomatih ter na tak način v celoti izpraznijo bančne račune.

Zato občane, ki so prejeli ali še bodo prejeli tovrstna sporočila, opozarjamo:

 • bodite pozorni, saj prejeta sporočila delujejo, kot da so bila poslana s strani bank;
 • ta sporočila vedno vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in vnesti podatke;
 • banke nikoli ne pošiljajo tovrstnih sporočil s povezavami;
 • ne klikajte na povezavo in ne vnašajte nobenih podatkov;
 • sporočilo ignorirajte, pošiljatelja oziroma telefonsko številko pa blokirajte;
 • ob morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko in oškodovanje prijavite policiji.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/119509-policija-opozarja-spletni-goljufi-posiljajo-sporocila-v-imenu-bank-lahko-vam-izpraznijo-racun

Neznanec na Goriškem ukradel električno skiro
Policisti PP Nova Gorica so včeraj obravnavali tatvino odklenjenega električnega skiroja znamke Xiaomi, črno sive barve, ki je bil parkiran pred vhodom v stanovanjski blok v Novi Gorici (Rejčeva ulica). Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec omenjeni skiro odtujil pred nekaj dnevi oz. v času zadnjega vikenda. S tem nezakonitim ravnanjem je storilec lastnika oškodoval za približno 400 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje.

V prometni nesreči I. kategorije izven naselja Col udeleženi dve tovorni vozili
Včeraj, 25. aprila ob 13.27, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na cesti Ajdovščina - Col in v kateri sta bili udeleženi dve tovorni vozili. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 50-letni voznik tovornega vozila (v vozilu je bil tudi sopotnik) vozil iz Ajdovščine proti naselju Col. Med vožnjo na omenjeni relaciji je v blagem desnem ovinku zapeljal na levo smerno vozišče v trenutku, ko je v nasprotni smeri pravilno po svojem smernem vozišču pripeljal 43-letni voznik drugega tovornega vozila, državljan Bolgarije. Pri tem je 50-letni voznik s prednjim levim delom tovornega vozila trčil v desni del drugega tovornega vozila. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan, nastala je materialna škoda. Policisti Postaje prometne policije so 50-letnemu povzročitelju prometne nezgode zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja z vozilom po cesti, kršitev drugega odstavka 37. člena ZPrCP) izdali plačilni nalog.

Obravnavani dogodek v cestnem prometu pod Vršičem
Včeraj, 25. aprila popoldne, smo bili obveščeni, da je tuje osebno vozilo, italijanskih registrskih številk, obtičalo na regionalni cesti Trenta – Vršič (28. ovinek), tik pod prelazom Vršič (snežne razmere). Na kraju je bilo ugotovljeno, da voznik avtomobila, državljan ZDA, ni upošteval prometne signalizacije oz. prometnega znaka, ki označuje vremenske razmere, zaradi katere je promet na določenem delu ceste prepovedan ali omejen (nevarnost snežnih plazov). Poleg policistov so na kraju posredovale tudi druge pristojne službe. Zaradi neupoštevanja določb 28.a člena Zakona o pravilih cestnega prometa je bil ameriškemu državljanu izdan plačilni nalog.

Neznanec poškodoval parkirano osebno vozilo
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 25. aprila popoldne, obravnavali kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari na javnem parkirišču pred stanovanjsko hišo na območju Gorenje vasi blizu Kanala (občina Kanal ob Soči), kjer je neznanec v preteklih tednih pristopil do tam parkiranega avtomobila in z neznanim predmetom poškodoval levi bočni del omenjenega vozila. Nepridiprav je po kaznivem dejanju odšel neznano kam, lastniku vozila je bila povzročena materialna škoda za okoli 600 evrov. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo novogoriški policisti o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Voznik avtomobila ni ustavil na predpisan znak policistov in z vozilom pobegnil neznano kam
Policisti PP Nova Gorica so danes, 26. aprila okoli poldneva, na območju Nove Gorice na predpisan način (z modro lučjo in kratkim zvočnim signalom - sireno) ustavljali voznika osebnega avtomobila, goriških registrskih številk, vendar slednji tega ni upošteval in je s pospešeno vožnjo nadaljeval po več ulicah v naselju. Policisti so lastništvo pobeglega osebnega vozila že ugotovili. Ko bo pobegli voznik oz. hujši kršitelj cestnoprometnih predpisov izsleden, bodo novogoriški policisti zoper njega ustrezno ukrepali.

Povoženje divjadi
Včeraj, 25. aprila okoli 23. ure, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila na območju Ajševice zbil srno. Po trku z vozilom je omenjena divjad s kraja zbežala neznano kam. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.
Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Preventivni nasveti Policije za varnejše prvomajske praznike
Pred nami so prvomajski prazniki in s tem krajše počitnice, ki so priložnost za krajši počitek, za izlete in obiske naravnih znamenitosti, obmorskih krajev, gora, toplic in drugih turističnih krajev s Sloveniji in v tujini. Pri tem pa ne smemo pozabiti na lastno varnost, varnost svojega premoženja in na varnost v cestnem prometu. Na cestah proti turističnim središčem je mogoče pričakovati povečan promet in zastoje, zato v policiji pozivamo k strpnosti in previdnosti v prometu. Svetujemo tudi, da pred odhodom od doma ustrezno zavarujete svojo lastnino, saj vlomilci ne počivajo.Praznovanje 1. maja bodo tudi letos popestrile številne javne prireditve in druženja. Da bi bila praznovanja prijetna, a tudi varna, pred kresovanjem poskrbite za ustrezno varnost. Bodite previdni tudi pri pokanju z možnarji ali karbidom.

Na cestah z veliko mero strpnosti!
Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški ter ob koncu praznikov v nasprotni smeri pričakujemo gnečo na cestah. Glede na to, da bodo v prihodnjih dneh potekale številne prireditve, voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola. Zavedajte se, da za svojo varnost in varnost vaših dragih lahko naredite največ prav vi sami. Opozarjamo tudi na omejitve tovornega prometa zaradi praznikov. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, traktorjev, moto kultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil velja:

 • v soboto, 27. aprila, od 8. do 22. ure,
 • v nedeljo, 28. aprila, od 8. do 22. ure,
 • v sredo, 1. maja, od 8. do 22. ure,
 • v četrtek 2. maja, od 8. do 22. ure in
 • v nedeljo 5. maja, od 8. do 22. ure.

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi kolesarjem in voznikom motornih koles, ki bodo v prihajajočih dneh v večjem številu na naših cestah.

Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi
Stanovanja, hiše in drugi prostori (vikende, podjetja, trgovine,.) niso v času prvomajskih počitnic, ko nekateri lastniki teh objektov in družinski člani odhaja na krajše enodnevne izlete ali krajši oddih v turistične kraje nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Ob tem je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši, stanovanju ali v drugem prostoru vedno nekdo prisoten. Najboljša rešitev je da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali vikend ter vaše poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd. Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...). Preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, alarmne naprave, v prostore lahko namestite časovna stikala. Delovanje alarmnih in video sistemov lahko po potrebi vežete na službe, ki se ukvarjajo z varovanjem premoženja in objektov. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi. Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!

Več informacij in drugih preventivnih nasvetov najdete v sporočilu za javnost na spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/121679-prvomajski-prazniki-so-ze-tu-prezivite-jih-varno-zdravo-in-veselo

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran