radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

policija splosniKriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so v mesecu marcu 2024 na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper osumljeno pravno osebo in njenega 37- letnega zastopnika iz območja policijske uprave, zaradi utemeljenega suma, da sta storila več kaznivih dejanj poslovne goljufije po 2. odstavku 228. členu kazenskega zakonika, kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu ter kaznivo dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu kazenskega zakonika. Osumljeni je preko svoje družbe v letu 2023 preslepil več oškodovancev tako, da jim je ponudil dobavo in montažo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjske hiše, kasneje pa do dobav ni prišlo. S preslepitvijo je osumljeni dosegel, da so mu oškodovanci bodisi izročili gotovino (predujem) ali pa nakazali predujem (ali celotno kupnino) na račun družbe. Kljub plačilu in dogovoru za montažo do določnega roka jim osumljeni dogovorjenega in plačanega (bodisi delno ali v celoti) ni dobavil in zmontiral. V večini primerov je od oškodovancev z lažnimi navedbami in obljubami prejel plačilo celotne kupnine. Z omenjenimi dejanji je osumljeni svoji družbi pridobil protipravno premoženjsko korist v skupni višini več kot 100.000 € in za isti znesek oškodoval kupce.

Kriminalisti so prav tako ugotovili kršitve delovnopravne zakonodaje in ugotovili oškodovanje ene zaposlene osebe za več kot 1.000 EUR.

V predkazenskem postopku je nadalje ugotovljeno, da je osumljenec nezakonito razpolagal s finančnimi sredstvi družbe in si pridobil protipravno premoženjsko korist v višini več kot 60.000 EUR.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. Za dokazovanje kaznivih dejanj so kriminalisti v februarju 2024 na podlagi odredbe pristojnega sodišča opravili hišne preiskave pri katerih je bila zasežena dokumentacija, ki bo dokaz v kazenskem postopku. Kriminalisti so na primeru sodelovali s Tržnim inšpektoratom Republike Slovenije.
Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let; za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je predpisana denarna kazen in kazen zapora do 3 let, medtem ko je za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnost predpisana kazen zapora od 1 do 8 let.

Robert Perc
vodja centra
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran