radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniNa Goriškem Krasu vlomili v hišo
Danes, 3. maja zjutraj, so policisti PP Nova Gorica obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v naselju Lokvica (občina Miren – Kostanjevica) med odsotnostjo stanovalcev. Neznani storilec je v času med 30. aprilom in današnje prijave kaznivega policiji vlomil skozi vrata v omenjeni objekt in se v notranjosti znesel nad inventarjem. Prav tako je bil v drugih prostorih najden neodprt sef z gotovino, ki se je pred tem nahajal v drugih prostorih objekta. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje.

Preventivni nasveti policije za preprečevanje premoženjskih kaznivih dejanj - Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte... so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi...). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi...) in se izognete neljubim dogodkom.

"Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo!

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

V prometni nesreči na Idrijskem se je huje poškodovala sopotnica na motornem kolesu
Danes, 3. maja nekaj pred 12. uro, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije na glavni cesti v Zali, med Idrijo in Godovičem, kjer je padel in se huje poškodoval motorist. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 62-letni voznik motornega kolesa vozil iz Idrije proti Godoviču in v nepreglednem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad motornim kolesom ter posledično padel po vozišču. Pri padcu se voznik motornega kolesa ni poškodoval, je pa predvidoma hudo telesno poškodbo (sum zloma goleni) utrpela 61-letna sopotnica na omenjenem motornem kolesu. Kasneje so jo na kraju oskrbeli reševalci NMP ZD Idrija in jo po nudeni oskrbi odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti bodo glede na vse ugotovitve prometne nesreče podali ustrezen ukrep. 62-letni motorist in njegova 61-letna sopotnica sta državljana Avstrije.

Obravnavana primera s področja prepovedanih drog na Goriškem
Včeraj, 2. maja v popoldanskem času, so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica na Goriškem 36-letnemu moškemu v postopku zasegli posušene zeleno rjave delce rastline zaradi suma, da gre za posest prepovedane droge. Policisti so zasežene rastlinske delce poslali v nadaljnjo analizo in če bo rezultat preliminarnega testa pozitiven, bodo zoper omenjenega moškega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Prav tako so policisti v sredo, 1. maja zvečer, v Novi Gorici 22-letnemu državljanu Italije v postopku zasegli ročno zvito cigareto s posušenimi rastlinskimi delce zaradi suma, da gre za prepovedano drogo (konoplja). Policisti so ročno zvito cigareto z rastlinskimi delci poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre za prepovedano drogo, bodo zoper italijanskega državljana uvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve določb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Na Tolminskem sta se v gostinskem lokalu sprla dva gosta
Včeraj, 2. maja popoldne, so policisti v enem od gostinskih lokalov na Tolminskem obravnavali kršitev javnega reda in miru, kjer sta se dva moška najprej verbalno in nato fizično sprla. V omenjenem sporu je kršitelj drugega udeleženca spora s pestjo udaril v predel obraza. Kršitelju bo zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o varstvu javnega reda in miru (nasilno in drzno vedenje, kršitev 6. člena ZJRM-1) izdan plačilni nalog.

V Goriških Brdih padla in se poškodovala kolesarka
Policisti so v torek, 30. aprila ob 12.24, obravnavali prometno nesrečo II. kategorije v Goriških Brdih, kjer se je poškodovala kolesarka. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je peljala iz Šmartnega proti Zalemu Bregu, kjer jo je zaobšla trenutna slabost in se pričela ustavljati in na koncu padla po vozišču. Pri tem se je poškodovala, zato so jo kasneje reševalci po nudeni oskrbi na kraju z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom na parkirišču na Bovškem
V sredo, 1 maja popoldne, so policiste PP Bovec obvestili, da je neznana voznica osebnega avtomobila, nizozemskih registrskih številk, prejšnjega dne v dopoldanskem času, na parkirišču »Zmuklica« (vstopno-izstopna točka za plovbo po reki Soči) na Bovškem trčila v drugi avtomobil, nemških registrskih številk. Povzročiteljica prometne nesreče drugemu udeležencu (državljanu Nemčije) kasneje ni posredovala ustreznih osebnih podatkov oz. o tem obvestila policije. Zoper povzročiteljico prometne nesreče bodo policisti uvedli prekrškovni postopek.

Na Tolminskem iz prometa izločili prehitrega voznika
Policisti so v sredo, 1. maja ob 11.49, izven naselja Tolmin ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost. Na cesti, kjer je hitrost s splošnim pravilom omejena na 90 km/h, so mu izmerili hitrost 150 km/h. Zoper hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov bodo prometni policisti podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa (najvišje dovoljene hitrosti, 46. člen ZPrCP) je predvidena globa za prekoračitev hitrosti na cestah zunaj naselja za več kot 50 kilometrov na uro znaša 1.200 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato policisti znova opozarjamo – vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga! (https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/hitrost-pocasneje-je-varneje).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran