radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1608 klicev, 475 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 138 nanašalo na kriminaliteto, 157 na javni red in mir, ter 132 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 32 tatvin, 10 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in 13 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v treh primerih nasilja v družini, v dveh primerih so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja ter primera nasilništva.

Pri prometni varnosti so obravnavali 30 prometnih nesreč z materialno škodo, 6 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in nesreči, v kateri sta bila huje poškodovana motorist in voznica osebnega vozila. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 56 krat na javnem kraju (2 osebi sta bili pridržani) in 8 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Obravnavali so 2 posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit, denar, prenosni računalnik ter druge predmete. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in prenosni računalnik. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V Mostah je neznani storilec vlomil v klet in odtujil prehrambene izdelke ter čistila. Lastnika je oškodoval za okoli 200 evrov.

V Domžalah je neznani storilec vlomil v klet in odtujil električni skiro. Lastnika je oškodoval za okoli 200 evrov.

V Mengšu je neznani storilec vlomil v vrtno lopo in odtujil štiri kolesa. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V centru Ljubljane je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili več orodja. Povzročili so za nekaj tisoč evrov škode.

Drzna tatvina
Policisti so bili v petek obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena 9. 5. 2024 na območju Brezovice. Neznani storilec je na domu zamotili starejšega oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar ter nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala s s kombijem bele barve. Opis storilca: moški star okoli 30 let, nižje močnejše postave, neobrit in poraščen, temnih las, nosil je očala z dioptrijo, oblečen je bil v modre hlače, pulover in temne čevlje. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe."

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 18. ure se je na primorski avtocesti na Logu v smeri Kopra zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen motorist. Zaradi neizpravnega motorja se mu je predrla pnevmatika zaradi česar je izgubil oblast nad vozilom in padel. Pri tem se je voznik huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 17. ure se je kamniški obvoznici zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeleženi voznici osebnih vozil. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče prišlo, ker je voznica, ki je vozila v smeri Perovega v desnem preglednem ovinku zapeljala preko bele neprekinjene črte na drugo smerno vozišče in trčila v voznico vozila, ki je pripeljala nasproti. Pri tem sta se udeležena voznica huje, povzročiteljica pa lažje telesno poškodovali. Z reševalnim vozilom sta bili odpeljani v UBKC Ljubljana, njuno življenje pa ni ogroženo. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

V petek, okoli 6. ure se je na Regentovi cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik kombija in kolesarka. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznika pri zavijanju desno odvzel prednost kolesarki na kolesarskem pasu. Pri tem se je kolesarka lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran