radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniPo do sedaj izvedenem preverjanju o dogodkih, ki izhajajo iz posnetkov nismo bili obveščeni prav tako nismo prijeli prijave morebitnih oškodovanih oseb. Okoliščine nastanka posnetka ter njegov namen intenzivno preverjamo in bomo v primeru zaznanih in potrjenih elementov kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali. Vse, ki imajo kakršne koli informacije o ravnanjih iz konkretnega posnetka oziroma o posnetku samem pozivamo, naj o tem obvestijo policijo.

Glede samih navedb na posnetku je pomembno pojasniti, da posilstva v Tivoliju ne obravnavamo niti nismo prejeli take prijave. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo.

Ljubljana je varno mesto. Na splošno lahko pojasnimo, da je število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana v letošnjem letu za okoli 8% manj kot leto poprej in se stanje kriminalitete ne povečuje, ter je primerljivo oziroma celo manjše kot v ti. »predkoronskem« času ko smo na splošno beležili manj kaznivih dejanj. Glede storilcev so v veliki večini državljani Republike Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani iz območja balkana.

Na vseh kritičnih delih mesta, kot tudi drugje, kjer se pojavi varnostna problematika, zagotavljamo javno varnost bodisi s stalnimi poostrenimi nadzori, bodisi z usmerjeno prisotnostjo policistov z različnimi oblikami dela (civilne patrulje, patrulje policistov konjenikov, vodnikov službenih psov itd.). Več takšnih nadzorov opravljamo v nočnem času, ob zapiralnih časih nočnih lokalov in na mestih, kjer je pričakovati večje število ljudi. Pri tem sodelujemo z drugimi policijskimi upravami in izkoriščamo tudi kader pomožne policije.

Na območju Policijske uprave Ljubljana je bila poleg vsega naštetega ustanovljena posebna delovna skupina policistov s katero zagotavljamo še večjo prisotnost na terenu. Policiste delovne skupine na kriminalna žarišča usmerjamo na podlagi izdelanih analiz in sprotnem spremljanju gibanju kriminalitete. S tem uspešno preiskujemo predvsem ti. ulično (ropi, drzne tatvine, prodaja drog..) in drugo premoženjsko kriminaliteto.

Na Policijski upravi Ljubljana se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu. V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec…, zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja.

Na splošno opozarjamo, da t.i. »vaške straže« ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje, zato v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj je kaznivo.

Zato bo policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji ti. "vaških straž" zavedati tudi nevarnosti početja. V primeru da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic.

Hkrati se zavedamo pomena tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Policija tako v vseh varnostno obremenjenih območjih, poleg stalne prisotnosti, s skupnostjo navezuje stike, pridobiva in vrednoti ter vzajemno tudi posreduje informacije, ki so pomembne za ljudi v določenem okolju. Skupaj z drugimi deležniki obravnavamo aktualno varnostno problematiko in načrtujemo skupne ukrepe za zagotavljanje varnega bivalnega okolja.

V policiji podpiramo, samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj, ki lahko predstavljajo pripravljalna dejanja za izvrševanje kaznivih ravnanj, izvajanja samozaščitnih ukrepov za varovanje premoženja (npr. namestitev varnostnih kamer, angažiranje varnostnih služb, idr...) in na tesno sodelovanje s policijo. Občane pozivamo, da o zaznavi oseb, ki s svojim ravnanjem/obnašanjem na določenem območju vzbujajo sum, da bodo izvrševale ali izvršujejo ali bodo izvršile kazniva ravnanja - prekrške in kazniva dejanja, nemudoma obvestijo policijo na št. 113, najbližjo policijsko postajo ali anonimno na št. 080 1200.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran