radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

policija splosniLjubljanski in murskosoboški kriminalisti smo v preteklem tednu na območju Policijske uprave Murska Sobota opravili posamezna preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov, ki je bil objavljen v začetku meseca aprila letos.

Po zaznani objavi, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi, pomenila tudi potencialni varnostni dogodek, smo nemudoma izvedli vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ter o tem obvestili pristojne službe.

Objavo je upravljalec spletne strani izbrisal in tako onemogočil komentiranje sporne objave. Vsebina objave ni bila usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno konkretno opredeljena. Kljub temu, ker gre za potencialno ogrožanje največjih vrednot, ki jih varuje policija – življenje in osebna varnost ljudi, se policija resno odzove na take primere in jih preveri, saj je naš skupni cilj vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter drugim zagotavljati varnost.

V začetni fazi preverjanja nismo ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, policija pa je aktivno nadaljevala zbiranje obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja, in s ciljem izsleditve avtorja zapisa. Glede na takratne ugotovitve in nadaljnji potek dogodkov, smo za mnenje glede uradno pregonljivega kaznivega zaprosili ODT Ljubljana. Upoštevajoč usmeritve državnega tožilca iz ODT v Ljubljani in na podlagi nadaljnjega zbiranja obvestil, preverjanjem dejstev in okoliščin, pa so bili v konkretnem primeru podani razlogi za sum, da je neznana oseba izvršila kaznivo dejanje Zloraba znamenj za pomoč in nevarnost po členu 309/I-II KZ-1. Neznana oseba je lažno sporočila, da grozi nevarnost in tako povzročila, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe, pri čemer je bila z dejanjem povzročena večja premoženjska škoda.

V sklopu predkazenskega postopka smo na pristojno ODT v Ljubljani naslovili dve pobudi za pridobitev registracijskih podatkov ter IP naslovov. Po pridobljenih podatkih je bil neznani storilec identificiran, kot nujno preiskovalno dejanje pa smo pridobil in izvršili odredbo Okrožnega sodišča v Ljubljani za opravo hišne in osebne preiskave. Pri hišni preiskavi smo zasegli več elektronskih naprav za katere obstajajo razlogi in okoliščine, da so bile uporabljene pri storitvi kaznivega dejanja. Prav tako pa smo zasegli tudi nekaj kosov ostrih nabojev. Po opravljeni analizi bo zoper 36 letnega osumljenca stekel prekrškovni postopek zaradi kršitve Zakona o orožju.

Zoper 36 letnega osumljenca je bila v tem tednu na pristojno ODT v Ljubljani podana kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja Zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po čl. 309/I in II KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let. Po analizi in vrednotenju podatkov elektronskih naprav bomo našo kazensko ovadbo ustrezno dopolnili.

Osumljeni je bil v preteklosti že obravnavan za kaznivo dejanje Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. čl. KZ-1.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran