radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniV preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1286 klicev, od tega 406 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 92 nanašalo na kriminaliteto, 123 na javni red in mir ter 139 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 2 drzni tatvini, 30 tatvin, 2 vloma (v enem primeru je ostalo pri poskusu), goljufijo, 2 nasilništva in 8 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so v dveh primerih nasilja v družini, kjer obvestila še zbirajo.

Obravnavali so 28 prometnih nesreč z materialno škodo in 12 prometnih nesreč z lažjimi poškodbami. Dvema večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 45 krat na javnem kraju in 9 krat v zasebnem prostoru.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 1 nezakonit prehod državne meje.

Vlomi:
Na Viču je bilo vlomljeno v gradbeni zabojnik, od koder je bilo odtujeno orodje. Škoda znaša okoli 600 evrov.

Drzni tatvini
V petek dopoldne smo bili obveščeni o drzni tatvini na Viru pri Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec pristopil do hiše oškodovanca in ga z izgovorom, da mu je zmanjkalo goriva v vozilu prepričal, da ga je spustil v hišo. Medtem ko se je nahajal v hiši je storilec oškodovancu odtujil denarnico, nato pa s kraja odšel.

Opis:

  • moški star med 25 in 30 let, visok okoli 180 cm, oblečen v temnejša športna oblačila z barvnimi vzorci.

V soboto dopoldne smo bili obveščeni o drzni tatvini v Logatcu, kjer je neznanec vstopil v hišo oškodovanke, ko se je ta nahajala pred objektom in ji iz notranjosti odtujil nakit, nato pa se je s kraja odpeljal s svetlejšim avtom. Policisti v obeh primerih še nadaljujejo z zbiranjem obvestil za izsleditev storilcev in bodo o vseh okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe."

Prometna varnost
V petek, okoli 8. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na Celovški cesti v Ljubljani pri Tivoliju v kateri sta bila udeležena peška in voznik kombija. Ugotovljeno je bilo, da je voznik kombija pri obračanju zapeljal vzvratno in pri tem spregledal in trčil v peško, ki je hodila za vozilom. V nesreči je bila lažje poškodovana. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

V petek, okoli 10.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči v Rakeku v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega vozila zavijal levo na dovoz in izsilil prednost kolesarju, ki je pravilno pripeljal nasproti. V nesreči se je kolesar lažje poškodoval. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

V petek, nekaj pred 17. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na Celovški cesti v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in motorist. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega vozila zapeljal na levi vozni pas dvosmernega vozišča brez, da bi se prepričal, da lahko to varno stori in tako zapeljal neposredno pred motorista, ki je trčil vanj. V nesreči se je motorist lažje poškodoval. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

V soboto, nekaj pred 15. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na relaciji od Turjaka proti Želimljam, kjer je padel kolesar. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (1,03 mg/l) padel kolesar in se pri tem lažje poškodoval. Zoper njega sledi prekrškovni postopek.

V soboto, okoli 12. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči v križišču Tržaške ceste in Gregorinove ulice v Ljubljani v kateri sta bili udeleženi voznica osebnega vozila in kolesarka. Ugotovljeno je bilo, da je voznica osebnega vozila v križišče zapeljala pri rdeči luči in trčila v kolesarko na prehodu, ki se je v nesreči lažje poškodovala. Zoper voznico sledi prekrškovni postopek.

V soboto, okoli 11. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na relaciji Kočevje – Stara cerkev v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in motorist. Nesrečo je povzročila voznica, ki se je vključevala na glavno cesto pri tem pa odvzela prednost motoristu, ki je vozil po glavni cesti. V nesreči se je motorist lažje poškodoval, zoper voznico pa sledi prekrškovni postopek.

V soboto, nekaj pred 8. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na Obvozni cesti v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznika osebnega vozila in voznik tovornega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega vozila zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v voznika, ki je peljal nasproti. V nesreči se je povzročitelj lažje poškodoval. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran