radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 83 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 229 klicev. Obravnavali so 14 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 16-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Dolenjskih Toplicah pridržali kršitelja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj ponarejanja denarja, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave in nedovoljenih prehodov državne meje.

Goljufije s turističnimi boni
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 38 letnega in 42 letnega osumljenca zaradi utemeljenega suma, da sta v sostorilstvu storila kaznivo dejanje Preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po prvem odstavku 230. člena KZ-1 ter kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Kazniva dejanja so bila storjena na škodo FURS oziroma proračuna RS. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja. Osumljenec je lažno prijavil preko 2000 oseb kot goste v nastanitvenem objektu, izdelal je lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med leti 2020 in 2022 od FURS na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil preko 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij iz naslova turističnih bonov. Turistični boni so bili izdani z namenom odprave posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma skladno z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 in drugimi pravnimi akti. Ugotovljeno je bilo, da je drugi osumljeni pri teh nepravilnosti aktivno sodeloval na način, da je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od dejanskih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Tako pridobljene podatke je posredoval prvo osumljenemu, da je lahko pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da je prvo osumljeni imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini. Z opisanimi dejanji je za proračun RS nastala premoženjska škoda v višini preko 274.000 evrov. V predkazenskem postopku je policija aktivno sodelovala s FURS, opravljena so bila številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredbe pristojnega sodišča.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje Ponareditve ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po členu 230 KZ-1, predpisana denarna kazen ali zapor do treh let.

Za istovrstna dejanja ter kaznivo dejanje s področja korupcije so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper šest fizičnih oseb ter pravno osebo. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja PU Novo mesto preko družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od imetnikov bonov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov. Z ostalimi sostorilci, med njimi tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato v nadaljevanju lažno prikazovali izvedbo storitev. Z lažnimi podatki so od FURS za lažno vnovčene bone neupravičeno pridobili denarna sredstva v višini preko 7.300 evrov. Pri obravnavi so bile za dva izmed osumljenih ugotovljene ter preiskane tudi okoliščine v zvezi kaznivega dejanja Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje in s tem izvedene vse potrebne aktivnosti v predkazenskem postopku, na podlagi katerih je bila podana kazenska ovadba tudi za korupcijsko kaznivo dejanje.

V predkazenskem postopku so bila opravljena številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. Za kaznivo dejanje Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1je predpisana kazen zapora do 4 let in denarna kazen.

Vlomi in tatvine
Na Cesti krških žrtev v Krškem je v noči na 27. 5. nekdo vlomil v dve prodajalni in odtujil blagajni z denarjem.

Na delovišču v Brestanici so med 24. 5. in 27. 5. neznanci poškodovali žaluzije in ohišje klimatske naprave ter v notranjosti objekta izpraznili več gasilnih aparatov. Po prvih ugotovitvah so povzročili za okoli 4.000 evrov škode.

26. 5. zvečer je v Novem mestu neznanec vlomil v ograjen prostor prodajalne in odtujil več sadik balkonskega cvetja, in gnojila. Škode je za okoli 600 evrov.

Na dvorišče stanovanjske hiše v Spodnjih Dulah so se 27. 5. dopoldne pripeljali neznanci. S pretvezo, da odkupujejo kmetijske stroje so zamotili oškodovanko, v tem času pa so sostorilci skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah niso ničesar odtujili, okoliščine pa policisti še preiskujejo.

Med 23. 5. in 27. 5. je na območju Sevnega nekdo s pašnika odtujil dve ovci.

Na Pavčkovi ulici v Novem mestu je okoli 12. ure neznanec izkoristil krajšo odsotnost oškodovanke in iz odklenjenega kombija s sedeža odtujil denarnico.

Na parkirnem prostoru v Šmarjeških Toplicah je med 25. 5. in 27. 5. nekdo vlomil v osebni avtomobil in iz predala odtujil 300 evrov.

V kraju Jagodnik na območju Trebnjega je med 7.30 in 15.30 nekdo vlomil v zidanico in odtujil vrtalnik, ključe in nakit. Lastnica ocenjuje, da je oškodovana za okoli 400 evrov.

Povzročitelj nesreče pod vplivom prepovedanih drog
Nekaj pred 17. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči med predorom Leščevje in počivališčem Dul. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da 38-letni voznik kombija ni vozil po sredini voznega pasu, zato je izgubil oblast nad vozilom in trčil v varovalno ograjo. Policisti so mu zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili hitri test, ki je potrdil prisotnost kokaina. Odredili so mu tudi strokovni pregled, vendar je opravljanje pregleda odklonil. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pridržali kršitelja
V noči na 28. 5. so policisti PP Dolenjske Toplice posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru, kjer naj bi pijan moški nadlegoval družinske člane in razbijal inventar. Tudi po prihodu policistov se 27-letni kršitelj ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

Nedovoljeni prehodi meje
Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Obrežje, Dobova, Rakovec, Kapele, Župelevec, Trnje, Jesenice, Stara vas, Nova vas pri Mokricah) izsledili in prijeli 18 državljanov Sirije, 11 državljanov Pakistana, devet državljanov Afganistana, osem državljanov Kitajske, sedem državljanov Sirije, pet državljanov Turčije, štiri državljane Nepala, štiri državljane Bangladeša, tri državljane Egipta, tri državljane Indije, tri državljane Palestine, državljana Iraka in državljana Maroka. Na območju PP Črnomelj (Butoraj) so izsledili in prijeli tri državljane Maroka in državljana Libije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran