radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniNa Ajdovskem vlomili v stanovanjsko hišo in kradli gotovino iz zlatnino
Danes, 2. junija v nočnem času, je bila Policija obveščena o vlomu v naselju Budanje (občina Ajdovščina). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec vlomil v stanovanjsko hišo ter pregledal notranje prostore. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je storilec našel in ukradel večjo vsoto gotovine in več kosov zlatnine v vrednosti več tisoč evrov. Prav tako je zaradi omenjenega kaznivega dejanja nastala posredna materialna škoda za okoli tisoč evrov. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Preventivni nasveti: Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte… so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi…). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi…) in se izognete neljubim dogodkom.

“Prilika dela tatu” in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje … Vse občane pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličete policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo!

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Na Kobariškem vlomili v avtomobil in ukradli pohodniška nahrbtnika
Policisti PP Bovec so včeraj, 1. junija nekaj po 16. uri, na parkirišču pri Otoni blizu naselja Trnovo ob Soči (Občina Kobarid) obravnavali vlom v tuje osebno vozilo. Neznani storilec je v osebni avto znamke Hyundai i30 vlomil z razbitjem zadnjega levega stekla in nato iz vozila odtujil dva pohodniška nahrbtnika z vsebino na škodo dveh državljanov Madžarske. V njih sta imela oškodovanca poleg osebnih dokumentov tudi denarnici in gotovino. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Na Bovškem vlomili v tuje vozilo
Nedolgo zatem so policisti PP Bovec včeraj, 1. junija v popoldanskem času, obravnavali vlom v osebno vozilo, slovaških registrskih številk, na parkirišču na vstopnem mestu za kajakaše in raftarje blizu naselja Srpenica na Bovškem. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec včeraj popoldne na omenjenem parkirišču na vstopnem mestu Srpenica 1 (Sušec) pristopil do osebnega vozila znamke Fiat Ducato in razbil manjše trikotno šipo na prednjih desnih vratih ter vstopil v vozilo. V vozilu je storilec našel in ukradel rjavo usnjeno denarnico, v kateri je imel oškodovanec iz Slovaške poleg osebnih dokumentov tudi več bančnih kartic. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev
S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila ).

Vožnja pod vplivom alkohola
čeraj, 1. junija ob 23.58 zvečer, so policisti na območju naselja Podnanos (občina Vipava) ustavili voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkus je pokazal, da je bil 42-letni voznik pod vplivom alkohola (0,69 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a člena ZP-1), zoper njega bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Včeraj, 1. junija v nočnem času, so policisti obravnavali prometno nesrečo I. kategorije v Solkanu, kjer se je voznik osebnega avtomobila zaletel v varnostno ograjo. Policisti PP Nova Gorica so ugotovili, da je bil vzrok prometne nesreče neprilagojena hitrost omenjenega voznika, ki v prometni nezgodi ni bil poškodovan. Prav tako so mu policisti v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (1,05 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Med vikendom na območju Idrijske Bele padla in se poškodovala 55-letna kolesarka
Danes, 2. junija v dopoldanskem času, smo bili obveščeni, da je včeraj, 1. junija na območju Idrijske Bele (občina Idrija) s kolesom padla in se predvidoma lažje poškodovala 55-letna kolesarka. Slednja je danes poiskala zdravniško pomoč v splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici. Po nudeni oskrbi je bila poškodovanka odpuščena v domačo nego.

V prometni nesreči na Goriškem poškodovan voznik skuterja
Včeraj, 1. junija ob 20.54, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči v krožnem križišču v Novi Gorici (Vojkova cesta), kjer je voznica avtomobila v omenjenem krožišču zadela voznika skuterja. Slednji je pri tem utrpel telesno poškodbo (poškodba roke). Po trčenju sta si udeleženca prometne nezgode izmenjala podatke, zaradi bolečin pa je voznik skuterja kasneje sam poiskal zdravniško pomoč v šempetrski bolnišnici. Policisti PP Nova Gorica bodo zoper povzročiteljico prometne nezgode glede na vsa ugotovljena dejstva podali ustrezen ukrep.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran