radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniV preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1751 klicev, od tega 527 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 135 nanašalo na kriminaliteto, 160 na javni red in mir ter 181 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 2 ropa, drzno tatvino, 42 tatvin, 12 vlomov (v štirih primerih je ostalo pri poskusu), goljufijo, 3 nasilništva in 12 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so v treh primerih nasilja v družini, kjer obvestila še zbirajo.

Obravnavali so 50 prometnih nesreč z materialno škodo in 18 prometnih nesreč z lažjimi poškodbami. Šestim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 48 krat na javnem kraju (dve osebi sta bili pridržani) in 20 krat v zasebnem prostoru.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 1 nezakonit prehod državne meje.

Vlomi:
V Ribnici je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 2200 evrov.

V okolici Grosuplja je bilo vlomljeno v vikend, od koder je bila odtujena oprema in orodje. Materialna škoda znaša okoli 4000 evrov.

V okolici Grosuplja je bilo vlomljeno v vikend, od koder je bila odtujena oprema in orodje. Materialna škoda znaša okoli 4000 evrov.

V okolici Kočevja je bilo vlomljeno v vikend, od koder je bil odtujen plinski žar. Materialna škoda znaša okoli 800 evrov.

V okolici Kočevja je bilo vlomljeno v vikend, od koder je bila odtujena alkoholna pijača. Materialna škoda znaša okoli 500 evrov.

Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder so bili odtujeni ključi in nakit. Materialna škoda znaša okoli 200 evrov.

V Zaborštu je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno kolo znamke Trek. Materialna škoda znaša okoli 2000 evrov.

Za Bežigradom je bilo vlomljeno na gradbišče, od koder je bilo odtujeno orodje. Materialna škoda znaša okoli 200 evrov.

Ropa
V petek, okoli 21.30 smo bili obveščeni o ropu v Kočevju. Ugotovljeno je bilo, da sta dva storilca pristopila do občana in od njega zahtevala denar. Denarja jima ni želel izročiti, zato ga je eden izmed njiju udaril, nato pa sta mu odtujila denarnico. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev obeh storilcev in bodo o okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Danes, okoli 3. ure smo bili obveščeni o ropu v centru Ljubljane. Ugotovljeno je bilo, da so štirje storilci pristopili do oškodovanca in ga prosili za cigarete, nato pa ga je eden izmed njih udaril in mu odtujil denar. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Drzna tatvina
V petek dopoldne smo bili obveščeni o drzni tatvini do katere je prišlo v četrtek dopoldne na Škofljici. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec pristopil do hiše oškodovanke in jo s pogovorom zamotil. V tem času je drugi storilec pregledal hišo in iz nje odtujil gotovino. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe."

Požar
Včeraj, nekaj po 19.30 smo bili obveščeni o požaru v garažni hiši za Bežigradom. Ugotovljeno je bilo, da je zaradi tehnične napake zagorelo osebno vozilo, požar pa se je nato razširil še na 5 vozil parkiranih v bližini. Prav tako je nastala materialna škoda na objektu, ki skupaj z vozili znaša več tisoč evrov. Policisti so opravili ogled kraja požara in pri tem niso odkrili znakov kaznivega dejanja, o ugotovitvah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometna varnost
Včeraj, okoli 22. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči v kraju Golice v kateri je bil udeležen voznik osebnega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (0,77 mg/l – okoli 1,5 promila) trčil v ograjo. Voznik se je pri tem lažje poškodoval. Policisti so mu izdali plačilni nalog, odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa bo podan obdožilni predlog na pristojno sodišče.

Včeraj, okoli 20.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči v kraju Vrbjene v kateri je bil udeležen voznik osebnega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (0,93 mg/l – okoli 1,9 promila) trčil v drevo in stanovanjsko hišo. Voznik se je pri tem lažje poškodoval. Policisti so v postopku ugotovili, da je vozil tudi brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zoper njega bo izveden prekrškovni postopek.

V petek, okoli 16. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na Cesti v kresnice v Ljubljani v kateri sta bili udeleženi voznici osebnih vozil. Nesrečo je povzročila voznica, ki se je vključevala na glavno cesto pri tem pa odvzela prednost drugi voznici, ki je vozila po glavni cesti. V nesreči se je povzročiteljica lažje poškodovala, zoper njo sledi prekrškovni postopek.

V petek, okoli 10. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na južni ljubljanski obvoznici v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Nesrečo je povzročil voznik zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. V nesreči se je sopotnica lažje poškodovala. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

V soboto, okoli 16. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči v kraju Gorjuša v kateri je bil udeležen voznik osebnega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (1,01 mg/l – okoli 2 promila) trčil v ograjo mostu, nato pa še v obcestni količek. Voznik in njegov sopotnik sta se pri tem lažje poškodovala. Policisti še zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu in bodo o okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

V petek, okoli 15. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na dolenjski avtocesti pri Višnji gori v smeri Ljubljane v kateri je bil udeležen voznik osebnega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (1,17 mg/l – okoli 2,3 promila) trčil v ograjo na izvozu. Voznik se je pri tem lažje poškodoval. Policisti so voznika na podlagi Zakona o pravilih cestnega prometa pridržali do iztreznitve, zoper njega pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Pozivamo k ničelni toleranci do alkohola v cestnem prometu! Vozite le trezni!
Že prvi popiti kozarec alkoholne pijače vpliva na zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Če se odpravljate na dogodek, kjer je verjetnost, da boste uživali alkohol, vnaprej načrtujte, kako boste varno prišli domov. Naj vozi nekdo, ki alkoholnih pijač ni užival ali uporabite javni prevoz.

Že pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat!

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran