radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniNa Vipavskem kradli obroče za dirkalno kolo
Danes, 12. junija dopoldne, smo obravnavali tatvino iz nezaklenjene garaže na območju naselja Vrhpolje (občina Vipava), kjer je neznani storilec pred kratkim odtujil tri obroče za dirkalno kolo (specialko). S tem kaznivim dejanjem je bila oškodovancu povzročena skupna materialna škoda za približno 800 evrov. Policisti PP Ajdovščina bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prometni nesreči I. kategorije s pobegom na Goriškem...
Policisti Policijske postaje Nova Gorica so včeraj, 11. junija ob 18.28, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije s pobegom, ki se je zgodila včeraj med 13. in 16.30 uro v Solkanu. Po prvih zbranih podatkih je neznani voznik neznanega vozila trčil in poškodoval parkiran avtomobil znamke Alfa Romeo in s kraja odpeljal ne da bi oškodovancu nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil policijo. Pobegli voznik še ni bil izsleden, ko ga bodo policisti PP Nova Gorica izsledili, bodo zoper njega uvedli prekrškovni postopek.

Včeraj, 11. junija v zgodnjih večernih urah, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije s pobegom med Novo Gorico in naseljem Bate (Mestna občina Nova Gorica). Ugotovljeno je bilo, da je voznik avtomobila peljal iz Grgarskih Raven proti naselju Bate. Blizu ene od stanovanjskih hiš je zavijal desno in predhodno smer nakazal s smerokazom, takrat pa se je v zadnji del njegovega vozila zaletel zaenkrat še neznani voznik drugega osebnega avtomobila, temnejše barve, ki je po trčenju s kraja odpeljal dalje ne da bi drugemu udeležencu nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil Policijo. Nastala je materialna škoda. Ko bo pobegli voznik izsleden, bodo policisti PP Nova Gorica zoper kršitelja cestnoprometnih predpisov uvedli prekrškovni postopek.

....in na Cerkljanskem
Včeraj, 11. junija ob 13.56, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije s pobegom na območju naselja Cerkno. Ugotovljeno je bilo, da je voznik tovornega vozila peljal po regionalni cesti iz Cerknega proti Želinu. Ko je voznik tovornega vozila pripeljal v blagi desni in nepregledni ovinek je v nasprotni smeri pripeljal neznani voznik drugega tovornega vozila znamke Ford (kombi), neznanih registrskih številk, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom. V nadaljevanju ga je zaneslo na nasprotni vozni pas, pri tem pa z zadnjim desnim delom tovornega vozila trčil v prednje levo vzvratno ogledalo drugega tovornega vozila. Neznani voznik kombija je po trku s kraja odpeljal ne da bi drugemu udeležencu nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil policijo. Ko bo povzročitelj prometne nezgode izsleden, bo zoper njega uveden prekrškovni postopek (kršitev določb 45. in 110. člena ZPrCP).

Prometna nesreča I. kategorije z materialno škodo v Goriških Brdih
Včeraj, 11. junija ob 15.39, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije na območju naselja Dobrovo (občina Brda). Ugotovljeno je bilo, da je 42-letni voznik osebnega avtomobila (povzročitelj) vozil iz Medane proti naselju Dobrovo. Ko je pripeljal v desni nepregledni ovinek v neposredni bližini ene od stanovanjskih hiš izven naselja Dobrovo, je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in posledično s prednjim desnim delom trčil v desno kovinsko varnostno ograjo, z zadnjim levim delom avtomobila pa je trčil v prednji levi del avtobusa, ki je v tistem trenutku pripeljalo iz Dobrovega proti Medani. V prometni nezgodi nihče ni bil poškodovan, povzročitelju je bil zaradi kršitve prometne zakonodaje (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrCP) izdan plačilni nalog.

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato Policiji znova opozarjamo – vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga! (https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/hitrost-pocasneje-je-varneje).

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti Postaje prometne policije so danes, 12. junija ob 13.45, na glavni cesti v Rožni Dolini pri Novi Gorici ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0,86 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Včeraj, 11. junija v popoldanskem času, so policisti v Kobaridu ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola (0,89 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Tudi njemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran