radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 48 urah sprejel 261 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 109:

 • 10 s področja kriminalitete, od tega eden o vlomu v avtomobil in eden o tatvini;
 • 44 s področja prometne varnosti, od tega osem o prometni nesreči s telesnimi poškodbami (štirje kolesarji in eden motorist) in 17 o prometni nesreči z materialno škodo;
 • 30 s področja javnega reda in miru, od tega 16 o kršitvi na javnem kraju in sedem o kršitvi v zasebnem prostoru;
 • 15 o dogodkih.

policija splosniVlom:
Kranjskogorski policisti so bili v petek okoli 13. ure obveščeni o vlomu v tuj avtomobil na območju Kranjske Gore. Storilec je nasilno odprl vrata in si iz notranjosti prilastil motoristično čelado. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometne nesreče s telesnimi poškodbami:
Kranjskogorski policisti so bili v petek nekaj čez 9. uro obveščeni o 75-letnem motoristu, ki je na cestni relaciji Belca-Gozd Martuljek, zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste in se hudo telesno poškodoval. Na kraju mu je prvo pomoč nudilo zdravstveno osebje in ga z reševalnim vozilom prepeljalo v zdravstveno ustanovo. Policisti zanj vodijo prekrškovni postopek

Gorenjski prometniki so v petek okoli 17. ure obravnavali prometno nesrečo med kolesarjem in pešcem na relaciji Šenčur-Visoko. Uporabljala sta prometno površino namenjeno kolesarjem in pešcem, pri tem pa je 61-letni kolesar zaradi neprilagojene hitrosti trčil v pešca. Oba sta bila lahko telesno poškodovana in z reševalnim vozilom prepeljana v zdravstveno ustanovo. Kolesar je bil tudi pod vplivom alkohola (0,37 mg/l). Policisti zanj vodijo prekrškovni postopek.

Kranjski policisti so bili v petek okoli 23.45 obveščeni o prometni nesreči na cestni relaciji Kranj-Hrastje. Po podatkih s katerimi razpolagamo je 18-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal z vozišča in z desnim bokom avtomobila najprej oplazil več dreves, nato pa z njim čelno trčil v drevo. Pri tem je potnik, ki je sedel na zadnjem sedežu in ni bil privezan z varnostnim pasom, padel iz avtomobila ter se hudo telesno poškodoval. Hudo telesno poškodovan je bil tudi voznik avtomobila, potnik na prednjem sedežu pa lahko telesno poškodovan. Na kraju jim je prvo pomoč nudilo zdravstveno osebje in jih z reševalnim vozilom prepeljalo v zdravstveno ustanovo. Pomoč so nudili tudi gasilci. Policisti za 18-letnega voznika vodijo postopek v smeri kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper varnost javnega prometa. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Škofjeloški policisti so v soboto nekaj pred 1. uro obravnavali samoudeležbo 28-letnega voznika, ki je zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča trčil v ograjo in se z avtomobilom prevrnil na streho. Na kraju mu je prvo pomoč nudilo zdravstveno osebje. Bil je lahko telesno poškodovan. Avtomobil je vozil pod vplivom alkohola (0,87 mg/l). Policisti zanj vodijo prekrškovni postopek.

Preventiva: Vsem udeležencem v prometu svetujemo naj spoštujejo prometna pravila, vozijo po omejitvah in s primerno varnostno razdaljo. Vozijo naj strpno in previdno ter naj bodo osredotočeni na cesto. V prometu naj bodo z veljavnimi vozniškimi dovoljenji in registriranimi vozili. Za volanom morajo biti vozniki trezni in brez substanc prepovedane droge. V primeru uživanja alkohola naj si priskrbijo npr. javni potniški prevoz, taxi, pomoč prijatelja itd... Vožnjo naj prilagodijo trenutnemu prometnemu toku, saj zaradi nastanka zastojev in stoječe kolone obstaja večja možnost naleta. V primeru prometne nesreče bo prihod na vaš cilj daljši. Želimo, da ste v prometu odgovorni in tako lahko s skupnimi močmi dosežemo večjo prometno varnost brez prometnih nesreč in prekrškov.

Več na spletni strani policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog

Preventiva: Policisti kolesarjem svetujemo, da hitrost vožnje prilagodijo stanju in lastnostim vozišča, gostoti prometa, upoštevajo varnostno razdaljo in za vožnjo uporabljajo kolesarsko stezo ali kolesarski pas. Če le teh ni, naj vozijo po desnem smernem vozišču na primerni oddaljenosti od roba vozišča. Na kolo vedno trezni. Vizija NIČ! Pazite na ostale udeležence v prometu in se zavedajte svoje odgovornosti. V prometu bodite pozorni na prometno dogajanje okoli vas.
Kolesarji:

 • uporabljajte površine, ki so namenjene vam (kolesarske steze, desni rob vozišča, itd.), pločnike pustite pešcem
 • odrecite se alkoholu in prepovedani drogi
 • uporabljajte kolesarsko čelado - obvezna do 18. leta starosti
 • odrecite se uporabi slušalk in mobilnih telefonov v času vožnje
 • bodite dobro vidni
 • spoštujte prometna pravila
 • bodite pozorni na druge udeležence v prometu in se
 • zavedajte svoje odgovornosti.

Prav tako poskrbite za varnost svojih koles in jih ustrezno zavarujte (zaklenite s ključavnico, na tak način, da so varna, ko jih pustite brez nadzora itd..).

Vsak posameznik naj v prometu sprejema odgovorne odločitve. Z odgovornim pristopom vsakega posameznika bi bili vsi udeleženci v prometu sigurno varnejši in vsak bi lahko dosegel svoj načrtovani cilj. Prometnih nesreč bi bilo s tem veliko manj.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran