radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniV preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1614 klicev, 477 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 128 nanašalo na kriminaliteto, 160 na javni red in mir, ter 141 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali štiri drzne tatvine, 31 tatvin, 9 vlomov (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 13 primerov poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 27 prometnih nesreč z materialno škodo in 7 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnemu kršitelju cestno prometnih predpisov so zasegli vozilo.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 61 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 13 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Obravnavali so 5 posameznikov zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
V Mostah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 4.000 evrov.

V Kočevju je neznani storilec vlomil v stanovanje in odtujil prenosni računalnik in prehrambne izdelke. Lastnika je oškodoval za okoli 500 evrov.

Za Bežigradom je bilo vlomljeno v gostinski obrat, od koder so odtujili menjalnino. Povzročeno je bilo za okoli 500 evrov škode.

V Kočevju je bilo vlomljeno v gostinski obrat, od koder so odtujili menjalnino. Povzročeno je bilo za okoli 1.500 evrov škode.

Za Bežigradom je bilo vlomljeno v poslovne prostore, od koder so odtujili menjalnino. Povzročeno je bilo za okoli 400 evrov škode.

Policisti so na območju centra Ljubljane obravnavali vlom v poslovne objekte, od koder sta bila odtujena prenosna računalnika in mobilni telefon, družba je bil oškodovana za okoli 2.500 evrov.

Za Bežigradom je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili več orodja. Povzročili so za okoli 1.500 evrov škode.

Drzna tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini ki je bila izvršena popoldne na območju Most. Neznana storilca sta, med tem ko sta bila oškodovanca na vrtu, skozi odklenjena vrata vstopila v hišo in pregledala notranjost. Odtujila sta zlatnino in denar in tako lastnika oškodovala za nekaj sto evrov. Pri izhodu iz hiše ju je zalotil eden izmed oškodovancev, osumljenca pa sta peš zbežala.

Opis storilcev:

  • moška stara okoli 25 let, visoka okoli 180 cm, oblečena v kratke svetlejše modre hlače, nosila sta kapi s šiltom ter nahrbtnika.

V petek so bili obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena okoli 13.30 na območju Viča. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovankos pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom znamke Toyota, karavan izvedbe, sive barve, opis storilca: moški star okoli 30 let, visok okoli 180 cm, močnejše postave, oblečen v rjava oblačila in kapo s šiltom. Policisti glede okoliščin kaznivih dejanj nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Prijet osumljenec poskusa drznih tatvin
V petek popoldne smo bili obveščeni, da je varnostnik na območju centra Ljubljane zadržal osumljenca poskusa drznih tatvin. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 29-letni osumljenec v obeh primerih zamotil oškodovanki s pogovorom, med tem pa jima je odtujil mobilna telefona. Oškodovanki sta to zaznali in mu tatvino preprečili ter mu že odtujene predmete odvzeli. Osumljencu, državljanu Tunizije je bila odvzeta prostost in bo predvidoma danes priveden k preiskovalnemu sodniku. Občanom in varnostniku se zahvaljujemo za njihovo pozornost in nadaljnje ravnanje, ki je pripomoglo da je bil osumljenec prijet in bo ustrezno procesuiran.

Žeparstvo je razširjeno povsod po svetu, še zlasti v večjih mestih. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi. Žeparji izkoriščajo tudi gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico. Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi.

Svetujemo da s sabo ne nosite večjih količin gotovine. Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke in plačilne kartice. Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora (v lokalu, čakalnici, na vlaku ...). Denarnico in dokumente nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimovozeče motorje in kolesa.

Več na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/pozor-zeparji

Prometne nesreče:
V petek, okoli 15. ure se je na cesti med Ribnico in Dolenjo vasjo zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik osebnega vozila. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče prišlo, ker je voznik osebnega vozila srbskih registrskih oznak zaradi vožnje preblizu robu zapeljal s ceste na travo in nato trčil v betonski podporni zid. Pri tem se je huje telesno poškodoval eden izmed potnikov v vozilu. Polnoletni državljan Turčije je bil z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Ukrajinski voznik ter še dva mladoletna državljana Turčije so se v nesreči lažje poškodovali in so bili s helikopterjem prepeljani v UBKC Ljubljana, kjer vsi udeleženci ostajajo na zdravljenju. Po do sedaj znanih podatkih so turški državljani pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Prav tako zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države, v povezavi s tem je bila državljanu Ukrajine odvzeta prostost. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Danes, okoli 5.30 se je na Šentviški ulici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 12.ure se je na cesti od Malega Lipoglava proti Podlipoglavu zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik motornega kolesa, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 10.ure se je na cesti od Laz v Tuhinju poroti Špitaliču zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik motornega kolesa, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

V petek, okoli 18.30 se je na Njegoševi cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznik odvzel prednost pešcu na prehodu za pešce. Pri tem se je pešec lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

V petek, okoli 17.ure se je v Kočevju zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležena voznica e-skiroja ki je zaradi vožnje preblizu roba ceste padla in se lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 13. ure se je na kamniški obvoznici zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki dveh motornih koles in voznik osebnega vozila. Do prometne nesreče je prišlo, ker je motorist zaradi neprilagojene hitrosti trčil v motorno kolo pred seboj, slednjega pa je odbilo naprej in je trčil še v osebno vozilo. Pri tem se je povzročitelj lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran