radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem včeraj, 16. junija, opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev. Obravnavani so bili pohodniki ter udeleženka soteskanja in jadralni padalec.

  • Na Kriških podih je reševalna ekipa s policijsko helikoptersko posadko posredovala že takoj zjutraj in s transportom gorskih reševalcev ter dveh tujcev (oba državljana Češke, stara 32 let) v Trento zaključila dvodnevno reševanje, ki se je odvijalo v okolici Razorja. Eden od tujcev se je zaradi neustrezne opreme že v petek poškodoval na Sedlu Planja, nato pa sta oba odlašala s klicem na pomoč vse do sobote popoldan, ko sta obtičala nad snežišči. Pohodnik si je pri zdrsu na skalnati poti poškodoval nogo. Policijski helikopter je zaradi slabega vremena v soboto kljub več poskusom lahko pomagal samo s transportom reševalcev pod kraj nesreče, ti pa so nato izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera, kjer jih je prevzel helikopter.
  • Na območju Gorenje Trebuše je nato ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega moškega (državljana Slovenije), ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. Med hojo se mu je pod nogami odlomila skala. Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 km/h.
  • V tretjem reševanju je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. Okoliščine kažejo, da je 43-letna udeleženka soteskanja, državljanka Madžarske, pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. Tudi v tem primeru je bila zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabljana skoraj celotna jeklenica. Tujka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja.
  • Ravno ob pristanku na Brniku ob 20.40 uri pa se je posadka policijskega helikopterja z ekipo odzvala še na četrto reševanje in obravnavala tudi nesrečo jadralnega padalca na Planjavi pri Kamniškem vrhu. Okoliščine pri jadralnem padalcu kažejo na težave s padalom in padec z višine na strmo travnato pobočje.

Vsi ponesrečenci so bili ustrezno oskrbljeni in prepeljani v zdravstvene ustanove. Tuja krivda ni bila ugotovljena v nobenem primeru. Nihče od poškodovanih po podatkih policije ni življenjsko ogrožen.

Opozarjamo na veliko previdnost, pazljivost, opremljenost, zbranost in odgovornost. Gore so namreč daleč, tudi če se rešuje s helikopterjem (več preventivnih nasvetov policije za večjo varnost v gorah: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/nasveti-za-pohodnike-planince-in-gornike).

(Foto: Letalska policijska enota GPU)

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran