radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 811 klicev, 246 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 63 nanašalo na kriminaliteto, 70 na javni red in mir, ter 83 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 17 tatvin, 5 vlomov (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 6 primerov poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 21 prometnih nesreč z materialno škodo, 7 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in tri nesreče, v kateri so bili udeleženci huje poškodovani. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 12 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 1 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
Na Viču je bilo vlomljeno v hiši, od koder je neznani storilec v obeh primerih odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V Kočevju je bilo vlomljeno v trgovino, od koder so odtujili menjalnino. Povzročeno je bilo za okoli 500 evrov škode.

V Mengšu je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili električne vodnike. Povzročili so za okoli 1.000 evrov škode.

Drzna tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena okoli 13. ure v okolici Grosuplja. Neznani storilec je na domu zamotili starejšega oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih del. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom temnejše barve, karavan izvedbe. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Prometne nesreče:
Včeraj, nekaj pred 15. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na dolenjski avtocesti v smeri Grosuplja pri predoru Mali vrh v kateri sta bila udeležena motorist in voznica osebnega vozila. Nesrečo je povzročil motorist, ki je zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil v osebno vozilo, ki je pred njim ustavilo v koloni vozil. V nesreči se je motorist huje poškodoval, vendar po do sedaj znanih podatkih njegovo življenje ni ogroženo. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 16.30 se je v Brezjah pri Lipoglavu zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik e-skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 13.30 se je na Tacenski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik mopeda, ki je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal ceste in trčil v objekt ter se huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 18. ure se je na Poljanski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik e-skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal 0.98 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 8. ure se je na Slovenčevi ulici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik tovornega vozila in kolesarka. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznik tovornega vozila pri vključevanju v promet na prednostno cesto odvzel prednost kolesarki. Pri tem se je kolesarka lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran