radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 75 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 229 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in osem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Šmarjeti so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. V Novem mestu so zaščitili žrtev nasilja v družini in 36-letnemu nasilnežu izrekli prepoved približevanja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov in nedovoljenih prehodov državne meje.

Policisti prijeli storilca, ki sta poskušala vlomiti v hišo
V noči na 4. 7. smo bili obveščeni, da naj bi na območju Cerkelj ob Krki zamaskirana neznanca poskušala vlomiti v stanovanjsko hišo. Ko ju je pri dejanju zalotila stanovalka, sta pobegnila. OKC je z namenom izsleditve vlomilcev na širše območje nemudoma napotil več policistov, ki so izvajali aktivnosti za njuno prijetje. Za pregled območja so uporabili tudi brezpilotni letalnik in uspeli locirati osumljenca, ki so ju izsledili in prijeli. Zoper 31-letnega osumljenca in 23-letnega osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Pred odhodom na dopust poskrbite za varnost svojega premoženja
V poletnih mesecih običajno obravnavamo posamezne primere vlomov v stanovanjske hiše. Po ugotovitvah policistov in kriminalistov so storilci vlamljali v poznih večernih in nočnih urah in praviloma takrat, ko stanovalcev ni bilo doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo daljšo, pa tudi krajšo odsotnost stanovalcev (odhod na sprehod, v trgovino...) in vlomijo v hišo.

Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepamo vsa vrata in zapiramo okna, ključev pa ne puščamo na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno.

V času letnih dopustov se žal še vedno zgodi, da ljudje na družbenih omrežjih najavljajo svoje odhode na dopust, utrinke z letovanja in koliko časa bodo odsotni. To pa vlomilcem močno olajša delo glede priprave in izvedbe kaznivega dejanja.

Svetujemo, da ob odhodu na dopust doma ne puščate dragocenosti in denarja, bolje bo, da najamete sef. O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil na družbenih omrežjih in poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Prijatelji ali sosedje naj vam redno praznijo nabiralnik in dvigujejo rolete. Koristna je tudi vgradnja časovnega stikala za samodejno prižiganje luči, radijskega in televizijskega sprejemnika.

Svetujemo, da doma parkirana vozila zaklenete in varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne, orodja ne puščajte v okolici hiše in z vidnih mest umaknite vse vrednejše predmete. Sosedom povejte, na katero številko ste dosegljivi in se z njimi dogovorite, da so pozorni na dogajanje okoli hiše. Serijske številke vrednejših predmetov si zapišite ali jih fotografirajte ter po možnosti označite na manj vidnih mestih.

Občane pozivamo, da nas obveščajo v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki bi si lahko ogledovali hiše in se pripravljali na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so nam namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Zoper nasilna moška bodo policisti podali kazensko ovadbo
3. 7. okoli 11. ure so bili trebanjski policisti obveščeni o poškodovanem moškem na območju Trebnjega. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je prišlo do besednega spora med poškodovanim moškim in neznancem. Neznanec je nato oškodovanca s pestjo udaril v predel glave in ga lažje poškodoval. Ko je oškodovanec poskušal pobegniti z vozilom, je drug moški s palico udaril po vozilu in razbil steklo vrat. V okviru preiskovanja kaznivega dejanja so policisti uspeli potrditi identiteto osumljencev, starih 42 in 21 let. Zoper oba bodo na pristojno tožilstvo podali kazenski ovadbi zaradi kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe in poškodovanja tuje stvari.

Prijeli tatico goriva
V noči na 4. 7. je na bencinski črpalki na avtocestnem postajališču Zaloke voznica v rezervoar za gorivo osebnega avtomobila Citroen xara natočila gorivo in ne da bi plačala pobegnila s kraja. Policisti PP Trebnje so na podlagi opisa 26-letno voznico iz Brezja izsledili in prijeli v Trebnjem. Ovadili jo bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine
V noči na 3. 7. je v Koroški vasi neznanec s pašnika odtujil sedem ovc.

Med 7. in 15. uro je na Mirni nekdo s parkirnega prostora odtujil električni skiro znamke Egoni S22 modre in črne barve.

Na območju Velikega Mraševega so med 2. 7. in 3. 7. neznanci poškodovali ograjo in iz rastlinjaka odtujili večjo količino kumar. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1.000 evrov.

Kolesar po nesreči umrl v bolnišnici
1. 7. nekaj pred 18.30 smo bili obveščeni o padcu kolesarja v Šmarjeti. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je 46-letni moški vozil po kolesarski stezi iz smeri Šmarjete proti Šmarješkim Toplicam. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad kolesom, padel in se hudo poškodoval. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico, od kjer so nam sporočili, da je zaradi hudih poškodb umrl. Odrejena je bila sanitarne obdukcija na podlagi katere bo znan vzrok smrti. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

Pobegli povzročitelj nesreče z dvema promiloma alkohola
Črnomaljski policisti so bili nekaj pred 18. uro obveščeni o prometni nesreči v Črnomlju, kjer naj bi voznik osebnega vozila trčil v podporni zid in v avtomobil oškodovanke in odpeljal s kraja nesreče. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa 60-letnega povzročitelja izsledili. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,97 miligramov alkohola (2 g/kg). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa za omenjene kršitve določa globo v višini 1.820 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Voznica odvzela prednost mopedistu
Nekaj po 18. uri se je zgodila prometna nesreča z udeležbo voznice osebnega avtomobila in voznika mopeda v Sevnici. Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 23-letna voznica, ki je v križišču ob zavijanju levo odvzela prednost 44-letnemu vozniku mopeda. Po trčenju je voznik mopeda padel in se lažje poškodoval. Povzročiteljici nesreče bodo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Neprilagojena hitrost
Policisti PP Metlika so bili nekaj pred 15. uro obveščeni o prometni nesreči v Brezovici pri Metliki. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 32-letna voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v stanovanjsko hišo. Povzročiteljici, ki se je v nesreči lažje poškodovala, bodo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Nedovoljeni prehodi meje
Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Obrežje, Rakovec, Loče, Podvinje, Jereslavec) izsledili in prijeli 35 državljanov Sirije, 18 državljanov Afganistana, 11 državljanov Bangladeša, sedem državljanov Iraka, pet državljanov Somalije, štiri državljane Turčije, tri državljane Pakistana, državljana Palestine, državljana Rusije in državljana Egipta. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran