radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 97 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 261 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila petim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 14-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, drzne tatvine, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave in nedovoljenih prehodov državne meje.

Poškodovan kolesar
Iz bolnišnice so nas obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval pri padcu s kolesom. Policisti PP Krško so zbrali obvestila, opravili ogled in ugotovili, da je 69-letni moški kolesaril po kolesarski stezi na območju Krškega. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad kolesom, padel in se lažje poškodoval. Okoliščine policisti še preverjajo.

Brežiški policisti izsledili kršitelja
Brežiški policisti so bili nekaj pred 19. uro obveščeni o moteči vožnji voznika štirikolesnika, ki naj bi na območju Cerkelj ob Krki z nevarno vožnjo ogrožal druge udeležence v prometu. Kršitelj naj bi vozil brez zaščitne čelade, na štirikolesniku pa naj bi prevažal več oseb, ki prav tako niso imele zaščitnih čelad. Policisti so se takoj odzvali, kršitelja izsledili in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali. Znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo do naselja Gazice. 31-letnemu kršitelju, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan štirikolesnik, bodo zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog. Določila zakona o pravilih cestnega prometa, zakona o voznikih, zakona o motornih vozilih in zakona o obveznih zavarovanjih v prometu za ugotovljene kršitve določajo globo v višini 2.120 evrov. 31-letniku bodo izdali plačilni nalog tudi zaradi kršitve javnega reda in miru, med postopkom se je namreč nedostojno vedel in kričal.

Prekoračitve hitrosti
Policisti so dopoldne na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila Porsche cayenne italijanskih registrskih oznak, ki je na območju Čateža ob Savi vozil s hitrostjo 195 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 65 km/h. 54-letnemu državljanu Italije so zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izrekli globo.

Nekaj po 21. uri so prav tako na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila Mercedes AMG nemških registrskih oznak. Kršitelj je na območju Vrhnike vozil s hitrostjo 187 km/h in na območju Čateža ob Savi 200 km/h. S tem je v prvem primeru prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 57 km/h, v drugem pa za 70 km/h. 19-letnemu državljanu Nemčije so zaradi kršitev izrekli globo v višini 650 evrov in osem kazenskih točk.

Ustavili so tudi voznika osebnega avtomobila BMW X5, ki je na območju Čateža ob Savi vozil s hitrostjo 189 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost za 59 km/h. 43-letnemu državljanu Nemčije so zaradi kršitev izrekli globo.

Zasegi vozil
Sevniški policisti so nekaj po 10. uri na območju Dolenjega Boštanja ustavili voznika osebnega avtomobila Audi A6. Med postopkom so ugotovili, da 53-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na vozilu pa je imel nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Audi so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Novomeški policisti so med opravljanjem nalog v naselju Brezje zasegli moped mladoletniku, ki med vožnjo ni uporabljal zaščitne čelade. Ugotovili so, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan moped, na katerem je bila nameščena registrska tablica, ki pripada drugemu mopedu. O vseh kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Okoli 19. ure so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila Škoda fabia hrvaških registrskih oznak. 31-letnemu državljanu Hrvaške, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so avtomobil zasegli in o kršitvi obvestili pristojno sodišče.

Na Topliški cesti v Novem mestu so nekaj po 19. uri ustavili mladoletnika, ki je vozil moped. Zaradi suma, da so na mopedu izvedene nedovoljene predelave, so odredili izredni tehnični pregled. Ugotovljeno je bilo, da je moped nedovoljeno predelan, zato so ga zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Zakon o motornih vozilih določa, da se postopek posamične odobritve predelanega vozila izvede tudi za vozilo, katerega skladnost s predpisi je že bila ugotovljena, če je bila na njem pozneje narejena predelava, ki ustreza vsaj enemu od naslednjih kriterijev:

  1. se nanaša na podatke, evidentirane v postopku registracije vozila;
  2. vpliva ali bi lahko vplivala na homologirane dele vozila;
  3. vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.

Z globo 4.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki v prometu uporablja vozilo, ki je bilo predelano, pa ta predelava ni bila odobrena v skladu s prvim odstavkom tega člena oziroma sprememba iz 52. člena tega zakona ni bila vpisana v evidenco, njihova odgovorna oseba pa z globo 400 eurov. Z globo 400 eurov se kaznuje za ta prekršek lastnik oziroma uporabnik vozila oziroma uporabnica vozila (v nadaljnjem besedilu: uporabnik vozila), če je fizična oseba.

Metliški policisti so nekaj pred 21. uro na Gubčevi cesti zaradi nezanesljive vožnje ustavili mladoletnega voznika mopeda. Med postopkom so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na mopedu pa je bila nameščena registrska tablica, ki pripada drugemu mopedu. Moped so zasegli, o kršitvah mladoletnika obvestili starše in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Drzna tatvina
Na dvorišče stanovanjske hiše v Podgračenem se je dopoldne z manjšim osebnim avtomobilom črne barve pripeljal neznanec in se stanovalki lažno predstavil za delavca telekomunikacijskega podjetja. Storilec je vstopil v hišo, jo zamotil s pogovorom in našel ter odtujil denar.

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da vstopijo v hišo ali da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Vlomi in tatvine
V okolici Trebnjega je v noči na 3. 7. nekdo vlomil v prostore društva in odtujil plinski žar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

Med 1. 7. in 4. 7. je v Novem mestu neznanec iz odprtega pomožnega objekta ob stanovanjski hiši odtujil dve kosilnici.

Nedovoljeni prehodi meje
Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Obrežje, Loče, Kapele, Podgračeno, Nova vas pri Mokricah, Rakovec, Dobova) izsledili in prijeli 42 državljanov Sirije, 28 državljanov Bangladeša, 28 državljanov Afganistana, deset državljanov Nepala, deset državljanov Maroka, sedem državljanov Egipta, tri državljane Iraka, tri državljane Turčije, državljana Libije in državljana Mjanmara. Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Vinica) so prijeli 17 državljanov Bangladeša, šest državljanov Sirije, pet državljanov Jemna, štiri državljane Maroka in po dva državljana Afganistana, Irana, Pakistana in Indije. Na območju PP Novo mesto (Novo mesto) so prijeli dva državljana Maroka. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran