radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

prepis avtomobila po novemPrepis rabljenega avtomobila se je s 1.7.2011 spremenil. Po novem pri prodaji avtomobila overitev podpisa na prodajni pogodbi ni več potrebna, je pa še vedno treba skleniti prodajno pogodbo, prodajalec in kupec pa morata prepis urediti skupaj na upravni enoti ali organizaciji, ki opravlja registravijo vozil.

Katere so glavne spremembe v postopku prepisa avtomobila in kako po novem prepis poteka, opisuje naslednji članek...

Sklenitev prodajne pogodbe
V primeru prodaje rabljenega avtomobila, morata prodajalec in kupec še vedno skleniti in podpisati prodajno pogodbo (takšno pogodbo lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Prodajna pogodba za motorno vozilo).

Vendar pa od 1.7.2011, prodajalcu ni več potrebno overiti podpisa na pogodbi. Prodajalec in kupec se morata tako osebno identificirati z veljavnim osebnim dokumentom, v samem postopku prepisa.

Postopek prepisa avtomobila
Ko se prodajalec in kupec sporazumeta in podpišeta pogodbo, morata opraviti prepis lastništva avtomobila na novega lastnika.

To storita tako, da se oba osebno zglasita na upravni enoti ali pri strokovni organizaciji, ki opravljajo tehnične preglede vozil ali identifikacijo in oceno tehničnega stanja vozil. S sabo morata poleg pogodbe imeti tudi veljaven osebni dokument za identifikacijo.

Če kdo od strank (kupec ali prodajalec) ne more opraviti prepisa osebno, lahko za to pooblasti drugo osebo, ki lahko opravi prepis namesto njega, kar stori preko pooblastila, ki mora biti overjeno.

e-obrazec: Pooblastilo za prepis motornega vozila

Če prodajalec in kupec opravljata prepis na upravni enoti, mora kupec predhodno urediti zavarovanje vozila. Če prepis opravljata pri organizaciji, ki opravlja tehnične preglede, lahko zavarovanje uredi tudi ob samem prepisu.

Kaj pri prepisu avtomobila stori prodajalec?
Prodajalec mora vozilo odjaviti. Stroški odjave vozila znašajo 11,46 EUR. Pri odjavi dobi prodajalec tudi povrnjen sorazmerni del plačila cestnine.

Kaj pri prepisu avtomobila stori kupec?
Kupec prijavi vozilo. Stroški prijave znašajo 19,46 EUR. Pri prijavi mora tudi poravnati strošek cestnine.

Kot že omenjeno, mora kupec opraviti tudi zavarovanje vozila. Ker le-tega ni mogoče urediti na upravni enoti, je potrebno v primeru, da prepis avtomobila poteka tam, zavarovanje urediti pred prepisom, ter s sabo prinesti tudi dokazilo.

Prepis vozila mora biti opravljen v 15. dneh od same prodaje.

Obvezno je ustrezno vozniško dovoljenje
Po novem zakonu, mora imeti kupec, ki želi registrirati vozilo na svoje ime, za to vozilo tudi veljavno vozniško dovoljenje.

Vozilo lahko novi lastnik registrira na svoje ime, tudi če nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vendar pa mora v tem primeru določiti "uporabnika vozila". Ta mora imeti veljavno vozniško dovoljenje za to vozilo.

Uporabnik vozila je skupaj z lastnikom vozila vpisan v prometno dovoljenje, zanj pa veljajo iste določbe zakona, kot veljajo za lastnika vozila.

Vir: Kako po novem poteka prepis pri prodaji rabljenega avtomobila

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran