radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

prepis avtomobila po novemV zadnjih letih se je postopek prepisa avtomobila spremenil. Pri prodaji rabljenih avtomobilov (ki so že registrirani v Sloveniji), ni več potrebno plačati davka (DMV), prav tako pa se je spremenil tudi postopek samega prepisa.

Še vedno pa se poraja kar veliko vprašanj, kakšni so postopki prepisa vozila, ko uporabimo bodisi prodajno, bodisi darilno pogodbo.

V naslednjem članku bomo zato pogledali, kdaj uporabimo prodajno pogodbo, kdaj darilno pogodbo, kakšna je obdavčitev ene in druge ter kakšne so razlike v postopku prepisa...

Prodajna (kupoprodajna) pogodba
Prodajna pogodba se sklene, ko stranki skleneta prodajni posel, se pravi da prodajalec kupcu avtomobil (motorno vozilo) proda.

Stranke pogosto uporabijo prodajno pogodbo tudi v primerih, ko gre za darilo in ena od strank drugi to podari brez plačila in bi moral obdarjenec plačati davek. Tako se obdarjenec izogne plačilu davka na dediščine in darila, vendar pa je potrebno tu opozoriti, da gre v takšne primeru dejansko za utajo davka.

e-obrazec: Prodajna pogodba za motorno vozilo
 
Darilna pogodba
Darilna pogodba se sklene, ko gre za darilo. Torej ko ena stranka vozilo drugi stranki podari, brez plačila.

V takšnem primeru mora obdarjenec (tisti ki vozilo dobi kot darilo), plačati davek, ki je odvisen od vrednosti vozila.

Kakšna je višina tega davka lahko preberete v članku: Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Tega davka pa ni potrebno plačati osebam v 1. dednem redu (zakonec, otrok, vnuk, pravnuk, zet, snaha).

Opozoriti je potrebno, da mora biti darilna pogodba med zakoncema (možem in ženo) sklenjena v obliki notarskega zapisa. Za vse ostale pa zadostuje običajna oblika pogodbe.

e-obrazec: Darilna pogodba za motorno vozilo

V primeru darilne pogodbe, mora obdarjenec (oz. tisti ki bo poravnal davek) pogodbo dostaviti na pristojni davčni urad, za odmero in plačilo davka.

Če gre za darilo v 1. dednem redu (to lahko preverite tu), je potrebno pogodbo vseeno dostaviti na davčni urad (čeprav ni potrebno plačati davka). Tam namreč potrdijo, da je posel res oproščen plačila davka.

Postopek prepisa avtomobila
Ko imata stranki podpisano pogodbo (v primeru darila tudi potrjeno s strani DURS-a), morata opraviti prepis lastništva avtomobila.

Naj opozorimo, da pogodbe pred prepisom ni potrebno overiti.

Za prepis vozila se morata obe stranki osebno zglasiti na upravni enoti ali pri strokovni organizaciji, ki opravljajo tehnične preglede vozil. S sabo morata poleg pogodbe imeti tudi veljaven osebni dokument za identifikacijo.

Če katera od strank ne more opraviti prepisa osebno, lahko za to pooblasti drugo osebo, ki lahko opravi prepis namesto njega. To stori preko overjenega pooblastila.

e-obrazec: Pooblastilo za prepis motornega vozila

Če stranki opravljata prepis na upravni enoti, mora novi lastnik predhodno urediti zavarovanje vozila. Če prepis opravljajo pri organizaciji, ki opravlja tehnične preglede, lahko zavarovanje uredi tudi ob samem prepisu.

Novi lastnik, ki želi registrirati vozilo na svoje ime, za to vozilo tudi veljavno vozniško dovoljenje.

V nasprotnem primeru, mora določiti "uporabnika vozila", ki ima veljavno vozniško dovoljenje za to vozilo.

Uporabnik vozila je skupaj z lastnikom vozila vpisan v prometno dovoljenje, zanj pa veljajo iste določbe zakona, kot veljajo za lastnika vozila.

Postopek prepisa pri prodaji vozila:

  1. podpis prodajne pogodbe,
  2. prepis vozila na upravni enoti, ali organizaciji ki opravlja tehnične preglede vozil.

Postopek prepisa pri podaritvi vozila:

  1. podpis darilne pogodbe,
  2. odmera davka s strani pristojne enote DURS-a,
  3. prepis vozila na upravni enoti, ali organizaciji ki opravlja tehnične preglede vozil.

Vir: Kakšen so postopki (in razlike) prepisa avtomobila s prodajno in darilno pogodbo

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran