radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

avto informator 20S 1.3.2010, je bilo s spremembo zakona ukinjeno plačilo davka pri prodaji / nakupu motornih vozil, ki so že registrirana v Sloveniji.

To pomeni, da lahko sedaj pri prodaji / nakupu rabljenega avtomobila uporabite neposredno prodajo (brez posrednika - komisionarja), brez skrbi da boste morali plačati davek na motorna vozila.

Naslednji članek opisuje, kakšen je postopek prodaje / nakupa rabljenega avtomobila, ter postopke, ki jih boste morali opraviti, da boste poleg prodaje opravili tudi prepis avtomobila.

Prodaja oziroma nakup rabljenega avtomobila
Rabljeni avtomobil, lahko prodamo na dva načina:

  • na »klasičen« način, z neposredno prodajno pogodbo med prodajalcem in kupcem,
  • s komisijsko prodajo, preko preprodajalcev – komisionarjev (navadno gre za avtomobilske salone ali servise).

Komisijska prodaja je bila pred spremenjenim zakonom zelo aktualna, saj se je kupec z njo izognil 5% davku na motorna vozila. S 1.3.2010, je bilo plačilo davka pri neposredni prodaji rabljenih vozil, ki so že registrirani v Sloveniji ukinjeno.

Neposredna prodaja avtomobila s prodajno (kupoprodajno) pogodbo
Prodaja neposredno med strankama se izvede preko prodajne (kupoprodajne) pogodbe. Izdelate jo lahko tudi preko posebnega e-obrazca.

e-obrazec: Prodajna (kupopodajna) pogodba za motorno vozilo

Podpis prodajne (kupoprodajne) pogodbe
Ko se prodajalec in kupec sporazumeta o vseh bistvenih členih (prodajni ceni, rokih in načinu plačila, datumu nakupa,...), podpišeta prodajno (kupoprodajno) pogodbo. Za prodajno pogodbo je pomembno, da vsebuje obvezne člene, ki jih opredeljuje obligacijski zakonik. Izdelate jo lahko tudi preko posebnega e-obrazca.

e-obrazec: Prodajna (kupopodajna) pogodba za motorno vozilo

Overitev podpisa prodajalca na prodajni pogodbi
Overitev podpisa na pogodbi s strani prodajalca od 1.7.2011 ni več potrebna.

Prodajalec in kupec se oba osebno zglasita na upravni enoti ali na pooblaščenem servisu, kjer opravita prepis. Če prepis opravita na upravni enoti, mora kupec predhodno urediti tudi zavarovanje.

Plačilo davka
Pred 1.3.2010 je moral kupec avtomobila plačati davek na motorna vozila v vrednosti 5% vrednosti avtomobila.

Z novim zakonom se ta davek za rabljena vozila ki so že registrirana v Sloveniji ukinja. Ostaja plačilo davka pri nakupu novih vozil in rabljenih vozil uvoženih iz tujine ki še niso registrirana v Sloveniji.

Prepis avtomobila
Prepis avtomobila sicer ni pogoj za prenos lastninske pravice na kupca, saj se ta prenese z izročitvijo vozila s strani prodajalca kupcu v posest.

Je pa prepis avtomobila nujen, zaradi dejstva, da so podatki navedeni v prometnem dovoljenju zunanje obeležje lastnine nad vozilom.

Prepis opravita kupec in prodajalec na upravni enoti ali pooblaščenem servisu. Če Prepis opravljata na upravni enoti, mora kupec predhodno poskrbeti tudi za zavarovanje. Če prepis opravljata na pooblaščenem servisu, lahko zavarovanje uredi tam.

Potrebno je omeniti, da je pri prenosu lastništva od 1.7.2011 potrebna odjava lastništva iz starega lastnika, ter prijava na novega lastnika, kar uredite pri prepisu.

Avtomobil je potrebno odjaviti iz evidence registriranih vozil tudi, če mu je potekla registracija. Postopek prepisa poteka enako kot zgoraj, novi lastnik pa mora poskrbeti še za registracijo.

Odjava pomeni izbris oziroma črtanje avtomobila iz evidence registriranih vozil. Vozilo odjavi prodajalec na katerikoli registracijski organizaciji (ni predpisana krajevna pristojnost). Za odjavo sta potrebna prometno dovoljenje in osebni dokument prodajalca.

Registrske tablice so vezane na avtomobil in ostanejo na avtomobilu, razen v primeru, če so bile na vozilu tablice z izbranim delom označbe (označba na registrskih tablicah, ki si jo izbere lastnik vozila sam). Torej le v primeru, ko gre za tablice z izbranim delom označbe, ki ni plod delovanja uradnega organa, ampak prosta izbira lastnika, tablic ne moremo obdržati.

Zavarovanje avtomobila
Pred registracijo avtomobila na svoje ime mora kupec skleniti pogodbo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti.

Prejšnjemu lastniku se vrne sorazmerni del neizkoriščene premije, če iz tega zavarovanja ni bila izplačana odškodnina.

Registracija avtomobila
Registracija avtomobila se opravi na katerikoli registracijski organizaciji, saj je bila s 1. 1. 2005 ukinjena krajevna pristojnost pri registraciji vozil.

Registracijske organizacije so: upravne enote, pooblaščene organizacije, ki opravljajo tehnične preglede vozil, pooblaščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki, ki opravljajo dejavnost prodaje vozil.

Vir: Kakšen je postopek pri prodaji avtomobila brez posrednika?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran