radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

neizplacilo placePogosta situacija. Podjetju upade prodaja. Plače začnejo zamujati. Hitro se zgodi, da začne delavec tudi po več mesecev čakati na plače, na izplačilo regresa,...

Toda, kaj lahko delavec v takšne primeru sploh stori? Kako zaščiti svoje pravice in kako izterja svoje terjatve do delodajalca?

V tem članku boste našli nekaj koristnih nasvetov, ki Vam bodo pri tem pomagali.


 
Pogovorite se z delodajalcem
Gospodarske razmere so za marsikatero podjetje težke. Tako je pogost pojav, da delodajalec celo ima delo in naročila, a tega dela ne dobi plačanega.

V takem primeru je pomembno, da veste kakšno je ozadje. Pomembno je da veste, zakaj plače zamujajo in kdaj jih lahko pričakujete.

Morda gre zgolj za začasno nelikvidnost podjetja in bo delodajalec že v roku tedna prejel denar, s katerim bo lahko poravnal svoje obveznosti.

Vendar pa je potrebno omeniti, da gre tu za dvorezen meč. Lahko da se delodajalec res iskreno trudi rešiti podjetje in Vaše delovno mesto. Lahko pa da vam laže in poskuša zgolj pridobiti čas. V takšni situaciji je za uspešen dogovor potrebno veliko zaupanje z obeh strani, da je na koncu rezultat pozitiven.
 
Prijava delovni inšpekciji
Delodajalca lahko prijavite na pristojni enoti Inšpektorata za delo.

Če bo inšpektor ugotovil nepravilnosti, bo delodajalcu naložil odpravo le-teh (torej izplačilo dolga do Vas), ter mu naložil tudi kazen.

e-obrazec: Prijava delodajalca delovni inšpekciji (Inšpektoratu RS za delo) s strani delavca

Seveda pa se pogosto zgodi, da delodajalci odločbe inšpektorja ne spoštujejo.

Izredna odpoved
Delavec lahko poda izredno odpoved, če delodajalec grobo krši pogodbo o zaposlitvi. To pomeni, da lahko podate izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ter ste tako upravičeni do odpravnine in nadomestila za brezposelnost, pogodba pa preneha takoj, brez odpovednega roka.

Tako lahko podate izredno odpoved, če je npr. delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo, oz. če delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku.

Več o izredni odpovedi lahko preberete tu: Kdaj in kako lahko delavec poda izredno odpoved?

e-obrazec: Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca
 
Izterjava terjatev po sodni poti
Terjatve do delodajalca lahko izterjate po sodni poti.

Za to je potrebno na pristojno delovno in socialno sodišče vložiti tožbo zoper delodajalca. Tožbo morate vložiti v roku 5. let, saj v nasprotnem primeru Vaša terjatev zastara.

Sodišče bo delodajalcu naložilo izplačilo Vaše terjatve, obresti in povračila stroškov. Vendar pa tudi to še ni nujno konec zgodbe. Lahko se namreč zgodi, da delodajalec tudi tedaj ne bo izplačal kar Vam dolguje.

Vendar pa lahko v tem primeru na podlagi sodbe sodišča vložite predlog za izvršbo na njegov transakcijski račun, nepremičnine, premičnine,... Tako bodo terjatve poplačane neposredno z njegovega računa, ali s prodajo njegovih nepremičnin, premičnin,...

Kaj če gre delodajalec v stečaj?
V tem primeru lahko prijavite svoje terjatve v stečajno maso. V večini primerov so te terjatve prednostne, kar pomeni, da so poplačane pred ostalimi upniki.

Prednostne terjatve so:

  • plača ali nadomestilo plače za zadnje tri mesece pred začetkom stečajnega postopka,
  • odškodnina za poškodbe, ki so povezane z delom pri dolžniku, in poklicne bolezni,
  • neizplačana odpravnina za prenehanje delovnega razmerja pred začetkom stečaja,
  • plača ali nadomestilo plače delavcu, katerega delo je zaradi začetka stečajnega postopka postalo nepotrebno, za obdobje od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka, ter odpravnino,
  • davki in prispevki, za zadnje leto dni pred stečajem.

e-obrazec: Prijava prednostnih terjatev v stečajnem postopku

Vir: Kaj lahko stori delavec, ki ni dobil izplačane plače, regresa, stroškov za prevoz,...?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran