radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

obdavcitev najemna avtorska podjemna pogodbaLeto 2013 prinaša kar nekaj novosti na področju davkov.

Med tiste, ki jih bo občutilo največje število prebivalcev, prav gotovo sodijo novosti na področju najemnih, podjemnih in avtorskih pogodb.

V naslednjem članku bomo pogledali, katere so novosti pri obračunavanju davkov in prispevkov pri najemnih (velja za fizične osebe), podjemnih in avtorskih pogodb.

Najemna pogodba
Fizične osebe, ki oddajajo najemnine v najem, so po 1.1.2013 obdavčene po naslednjem ključu:

  1. Najprej se od bruto najemnine odšteje 10% normiranih stroškov.
  2. Od preostalih 90%, najemodajalec plača 25% davek.

Ker se ta davek šteje za dokončen davek, se pri fizični osebi ne všteva v njeno letno davčno osnovo za odmero dohodnine.

Če so dejanski stroški višji od normiranih, lahko najemodajalec kasneje uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja, ki jih mora dokazati z računi.

e-obrazec: Najemna pogodba za stanovanje ali hišo

Vlogo za odmero davka v letu 2012 morajo zavezanci (najemodajalci) oddati najkasneje do 15.1.2013. Več na spletni strani DURS-a...

Podjemna in avtorska pogodba - prispevki (PIZ)
Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) uvaja obveznost plačevanja prispevka za invalidsko zavarovanje tudi od avtorskih in podjemnih pogodb od 1.1.2013 dalje. Zavezanec za plačilo prispevka je plačnik avtorskega dela ali podjemne pogodbe.

Ta prispevek tako pri avtorski, kot tudi podjemni pogodbi znaša znaša 8,85%. To pomeni, da bodo računi za avtorski honorar, izdani po 1.1.2013, povečani za 8,85%. Ta prispevek se namreč obračuna od bruto zneska honorarja, zavezanec za plačilo pa je izplačevalec.

To velja ne glede na status osebe, ki se ji dohodek izplačuje (npr. dohodek izplačan upokojencem, študentom, prokuristom, poslovodjem,...)

S temi vplačili bo zavarovanec imel priznano pravico do pokojninske dobe in prejemki iz tega razmerja se mu bodo vštevali v pokojninsko osnovo. Zavarovanec bo pridobil mesec dni zavarovanja, če bodo njegovi vplačani prispevki dosegli 60% povprečne mesečne plače, pridobiti pa bo mogoče največ 12 mesec zavarovanja.

Na ta način so po 1.1.2013 obravnavani vsi avtorski honorarji, ki imajo po zakonu o dohodnini naravo dohodka iz drugega pogodbenega razmerja.

Tako so izvzeti avtorski honorarji, ki izvirajo iz dejavnosti samozaposlenih oseb in imajo po zakonu o dohodnini naravo dohodka iz dejavnosti. Prav tako so v celoti izvzeti avtorski honorarji, ki imajo po zakonu o dohodnini naravo dohodka iz prenosa premoženjske pravice (za ponatis, reprizo itd.).

e-obrazec: Podjemna pogodba (pogodba o delu)

e-obrazec: Avtorska pogodba (pogodba o prenosu avtorskih pravic)

Vir: Kako so po novem obdavčene najemne, avtorske in podjemne pogodbe?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran