radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

odpoved dopust regresLetni dopust in izplačilo regresa za letni dopust, sta eni od osnovnih pravic, ki nam pripadejo ob sklenitvi delovnega razmerja.

Pri tem pa se tako dopust, kot tudi regres, odmerita glede na trajanje zaposlitve v koledarskem letu. V kolikor nam delovno razmerje preneha med letom, smo tako upravičeni le do sorazmernega dela dopusta in regresa, ne glede ali nam je bil regres že v celoti izplačan in dopust v celoti odmerjen.

V tem članku bomo pogledali kako odpoved pogodbe o zaposlitvi vpliva na odmerjen dopust, kako na odmerjen regres, ter kdaj je dolžan delavec že porabljen dopust in že izplačan regres vrniti.

Odmera letnega dopusta
Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Delodajalec lahko delavca obvesti tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

e-obrazec e-obrazec: Sklep o določitvi letnega dopusta

Več o tem: Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Izplačilo regresa za letni dopust
Delodajalec mora regres izplačati najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. Javni uslužbenci dobijo izplačan regres skupaj z izplačilom majske plače.

Minimalni regres v zasebnem sektorju, je višina minimalne plače v tekočem letu. V 2018 to znaša 842,79 EUR (bruto). Morebitna kolektivna pogodba, ki velja za delodajalca, lahko določa tudi višji minimalni regres.

Regres v višini minimalne plače v 2018 pripada tudi zaposlenim v javnem sektorju.

Več o tem: Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Odpoved pogodbe o zaposlitvi
Delavec lahko redno odpove pogodbo o zaposlitvi kadarkoli in brez obrazložitve.

e-obrazec e-obrazec: Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca

Prav tako lahko delodajalcu predlaga sporazumno prekinitev delovnega razmerja, v primerih, da za to obstajajo razlogi, pa lahko poda tudi izredno odpoved.

Več o tem: Kakšne možnosti ima delavec, ki želi odpovedati pogodbo o zaposlitvi?

Prenehanje delovnega razmerja med letom
Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

Pri tem se štejejo le dopolnjeni meseci.

Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

Delavcu, ki poda odpoved in mu tako delovno razmerje preneha med letom, delodajalec tako ta to koledarsko leto dolguje 1/12 regresa in 1/12 dopusta za vsak (dopolnjeni) mesec dela pri njemu.

Če je delavec denimo v letu 2018 pri podjetju zaposlen 3 mesece in 6 dni, mu pripada 3/12 (oz. 1/4) regresa.

Kaj če je bil dopust delavcu že odmerjen?
Če delavec poda odpoved po 31. marcu, ko je že prejel odmerjen dopust za tekoče leto, mu mora delodajalec dopust odmeriti ponovno, skladno z novimi okoliščinami, upoštevaje prenehanje delovnega razmerja med letom.

e-obrazec e-obrazec: Sklep o določitvi letnega dopusta

Če delavec izrabi več dopusta, kot pa bi mu ga pripadlo glede na spremenjene okoliščine, je dolžan delodajalcu povrniti nadomestilo za neupravičeno izkoriščen del. V kolikor tega ne želi, lahko delodajalec vloži zoper delavca tožbo na pristojnem sodišču.

Kaj če je bil regres že izplačan?
Če je delavec že prejel celotni regres za to koledarsko leto, je dolžan preveč izplačan regres vrniti.

Delodajalec lahko preveč izplačan regres (in nadomestilo za preveč izkoriščen dopust) tudi poračuna denimo pri izplačilu zadnje plače, vendar pa za to potrebuje pisno soglasje delavca.

e-obrazec e-obrazec: Soglasje delavca za poračun preveč izplačanega regresa

V kolikor delodajalec pisnega soglasja od delavca ne uspe pridobiti in delavec sam neupravičeno izplačanega regresa ne želi vrniti, mora delodajalec zoper delavca vložiti tožbo na pristojno sodišče.

e-obrazec e-obrazec: Tožba delodajalca zoper delavca za vračilo regresa

Nadaljevanje zaposlitve pri novem delodajalcu
Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec ne dogovorita drugače. Prav tako se med oba delodajalca sorazmerno porazdeli izplačilo regresa.

e-obrazec e-obrazec: Potrdilo o izrabi letnega dopusta

 

Vir: Kako odpoved pogodbe vpliva na izplačan regres in dodeljen dopust?

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran