radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

prost dan 1 septemberPrvi šolski dan je posebno doživetje, tako za prvošolčka, kot tudi njegova starša.

Glede na to, da starši svoje prvošolce spremljajo na njihov prvi šolski dan, so pogosta vprašanja glede pravice do odsotnosti starša na delovnem mestu. Starše namreč zanima, ali so za ta namen upravičeni do plačane odsotnosti, ali pa morajo za ta namen koristiti svoj dopust.

V naslednjem članku bomo preverili, kdaj in na kakšni podlagi je starš upravičen do plačane odsotnosti na prvi šolski dan svojega prvošolca.

Kaj določa zakon?
Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin.

Za vsak posamezni primer:

  • lastne poroke,
  • smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  • smrti staršev – oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj,
  • hujše nesreče, ki zadane delavca,
  • darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri,
  • ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela najmanj en delovni dan.

Zakon o delavcih v državnih organih določa, da je delavec lahko odsoten z dela s pravico do nadomestila plače največ sedem dni v posameznem koledarskem letu, in sicer:

do sedem dni zaradi nege ožjega družinskega člana v primerih, ko nima pravice do nadomestila plače za odsotnost zaradi nege družinskega člana po predpisih o zdravstvenem zavarovanju, in sicer na podlagi zdravniškega potrdila, in zaradi aktivnega sodelovanja pri kulturnih, športnih in podobnih prireditvah;

tri dni zaradi sklenitve zakonske zveze, rojstva otroka, smrti ožjega družinskega člana in selitve v drugo stanovanje;

en dan zaradi smrti bližnjih sorodnikov, zaradi vpoklica k vojaškim vajam, ki trajajo nad šest dni, in drugih neodložljivih opravkov.

V obeh primerih so določene tudi druge možnosti odsotnosti, vendar pa ne določata možnosti plačane odsotnosti neposredno zaradi razloga spremljanja prvošolca v šolo.

Dodatne plačane odsotnost z dela lahko določajo tudi kolektivne pogodbe, vendar pa v večini primerov, za ta nemen kolketivne pogodbe prostega dne ne določajo.

Vse je odvisno od delodajalca
Glede na to, da ni zakonske podlage za prost dan starša prvošolca, je ta pravica opredeljena predvsem s strani delodajalcev samih.

Delodajalec lahko tovrstni ukrep opredeli sam v internih aktih, v večini primerih pa gre za podjetja, ki so pridobila certifikat Družini prijazno podjetje. Podjetja s tem certifikatom zaposlenim nudijo otroški časovni bonus, kjer gre za dodatne proste ure ali dodatni dopust za starše na prvi dan šole ali na informativni dan oziroma ob uvajanju v vrtec.

Ali je delodajalec pridobil tovrstni certifikat oz. ali nudi kakšno drugo podobno ugodnost za svoje zaposlene, lahko preverite neposredno pri svojem delodajalcu. Seznam delodajalcev, ki so pridobili certifikat družini prijazno podjetje, pa vam je na voljo tu: Seznam imetnikov certifikata družini prijazno podjetje.

Marsikateri delodajalec svojim zaposlenim omogoči plačano odsotnost za spremljanje prvošolčka v šolo na njegov prvi šolski dan, čeprav tega nima opredeljenega v svojih internih aktih.

Koriščenje letnega dopusta
V kolikor bi kot starš želeli biti prisotni pri prvem šolskem dnevu otroka in vam delodajalec tega neposredno ne omogoča, lahko kot zadnjo možnost koristite svoj dopust.

Dopust se koristi sporazumno, pri čemer se upoštevajo potrebe delovnega procesa ter potrebe delavca. Pri tem lahko delavec izrabi 1 dan dopusta na dan po svoji izbiri, mora pa delodajalca obvestiti najmanj 3 dni pred izrabo.

Delodajalec lahko sicer predlog delavca, da koristi dopust na izbrani dan zavrne, a le, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.

Več o koriščenju dopusta najdete v članku: Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

 

Vir: Kdaj staršu pripada prost dan ob spremljanju prvošolčka v šolo?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran