radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

regresDelodajalec mora delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati tudi regres za letni dopust.

Regres mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače.

Delodajalci morajo regres svojim zaposlenim izplačati do 1. julija, vendar pa lahko v primeru likvidnostnih težav to izplačilo prestavijo. Več o tem si lahko preberete v naslednjem članku...

Kdaj lahko delodajalec regres izplača kasneje?
Delodajalec lahko regres izplača tudi po 1. juliju, če se znajde v resnih likvidnostnih težavah. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da ga mora izplačati najkasneje do 1. novembra.

Kateri delavci so upravičeni do izplačila regresa?
Pravico do izplačila regresa imajo delavci, ki imajo pravico do dopusta. Če ste v koledarskem upravičeni do celotnega dopusta, ste tako upravičeni tudi do celotnega regresa.

Omeniti je potrebno tudi, da je delavec do celotnega dopusta in tako tudi do celotnega regresa, upravičen, če je pri trenutnem delodajalcu zaposlen vsaj 6 mesecev.

Več o tem si lahko preberete tudi v članku: Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu.

Kdaj je delavec upravičen do sorazmernega dela regresa?
Kot omenjeno, delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta in regresa, šele po šestih mesecih nepretrganega dela pri delodajalcu.

Dokler ta pogoj ni izpolnjen, delavcu pripada le sorazmerni del letnega dopusta in regresa.

Primer: V pogodbi o zaposlitvi ima delavec določenih 22 dni letnega dopusta. Po šestih mesecih nepretrganega dela, lahko izkoristi vseh 22 dni dopusta. Takrat je upravičen tudi do celotnega regresa.

Pred tem je upravičen le do sorazmernega dela dopusta in regresa.

Če je tako delavec pri delodajalcu zaposlen le 2 meseca, je upravičen do 2/12 celotnega letnega dopusta in regresa, torej do 4 dni dopusta (22×(2/12) > 3,66 > 4 dnevi) in do 2/12 regresa.

Če delavec med koledarskim letom sklenili pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec ne dogovorita drugače. Prav tako se med oba delodajalca sorazmerno porazdeli izplačilo regresa.

Koliko dopusta in regresa delavcu pripada pri pogodbi s skrajšanim delovnim časom?
Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. Razen v primerih, ki jih določa 67. člen ZDR-1.

Prav tako je delavec upravičen le do dela regresa, če denimo do 1. julija še ni dopolnil trajanja 6. mesecev zaposlitve pri delodajalcu. Če je tako denimo 1. julija zaposlen 1 mesec, je upravičen do 1/12 regresa, ko dopolni 6 mesecev, pa je upravičen tudi do preostanka regresa.

Kaj delavec lahko stori, če delodajalec ne izplača regresa pravočasno?
Kot omenjeno lahko delodajalec, če se je znašel v resnih likvidnostnih težavah, regres izplača tudi po 1. juliju, vendar pa ga mora izplačati najkasneje do 1. novembra.

Če se delavec in delodajalec ne moreta dogovoriti, lahko delavec za izplačilo regresa toži delodajalca pred delovnim sodiščem. Tožbo lahko delavec vloži sam, izdela pa jo lahko tudi s pomočjo e-obrazca: Tožba delavca zoper delodajalca za plačilo regresa za letni dopust .

Če ima delavec plačilno listo, kjer je prikazan in obračunan regres, ki ni bil izplačan, lahko vloži neposredno izvršbo na podlagi verodostojne listine, brez tožbe na delovnem sodišču.

Postopek izvršbe je v tem primeru isti kot denimo pri izvršbi zaradi neplačanega računa. Kako vložite takšno izvršbo, lahko preberete v članku: Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Vir: Ali lahko delodajalec izplača regres tudi po 1. juliju?

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran