radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

pripravnistvoPripravništvo se lahko sklene za osebo, ki prvič začne opravljati delo, z namenom, da se usposobi za samostojno opravljanje dela.

V spodnjem članku bomo pogledali, kdaj in kako se pripravništvo sklene, kako dolgo lahko traja, ter kakšne so omejitve glede volonterskega pripravništva.

Kako se pripravništvo določi?
Pripravništvo se določi v pogodbi o zaposlitvi, lahko pa se določi tudi s posebnim sklepom.

e-obrazec: Pogodba o zaposlitvi

e-obrazec: Sklep o pripravništvu

Kako dolgo lahko pripravništvo lahko traja?
Če zakon ali kolektivna pogodba ne določa drugače, lahko pripravništvo traja največ eno leto.

Pripravništvo se lahko tudi sorazmerno podaljša, če pripravnik dela s krajšim delovnim časom od polnega, vendar največ za šest mesecev.

Trajanje pripravništva se lahko podaljša tudi za čas opravičene odsotnosti z dela, ki traja dlje kot 20 delovnih dni, v kar pa ne spada čas letnega dopusta.

e-obrazec: Sklep o podaljšanju pripravništva

Trajanje pripravništva se lahko na predlog pripravnikovega mentorja skrajša, vendar le do polovice prvotno določenega trajanja.

e-obrazec: Sklep o skrajšanju pripravništva

Kako se pripravništvo izvaja?
V času trajanja pripravništva mora delodajalec pripravniku po programu zagotavljati usposabljanje za samostojno opravljanje dela.

Podrobnejše je opravljanje pripravništva (trajanje, potek pripravništva, program, mentorstvo in način spremljanja in ocenjevanja pripravništva) lahko določeno z zakonom, drugim predpisom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Ob koncu pripravništva mora pripravnik opraviti izpit, ki je sestavni in zaključni del pripravništva in se opravlja pred iztekom pripravniške dobe.

V času trajanja pripravništva delodajalec pripravniku ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali v primeru uvedbe postopka za prenehanje delodajalca ali prisilne poravnave.

Volontersko pripravništvo
Volontersko pripravništvo se lahko opravlja le v primerih, če je to predvideno s posebnim zakonom. Volonter ni v delovnem razmerju, in tudi pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva ni pogodba o zaposlitvi.

Pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva mora biti obvezno sklenjena v pisni obliki.

e-obrazec: Pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva

Kljub temu, pada volonterski pripravnik ni v delovnem razmerju, pa se zanj uporabljajo določbe Zakona o delovnih razmerjih o

  • trajanju in izvajanju pripravništva,
  • omejenosti delovnega časa,
  • odmorih in počitkih,
  • povračilu stroškov v zvezi z delom,
  • odškodninski odgovornosti ter
  • zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu v skladu s posebnim zakonom.

Tako volonterskemu pripravniku denimo pripada tudi povračilo za prevoz na delo, ter prehrano.

Vir: Kako se pripravništvo sklene, kakšne so omejitve, kako je z volonterskim pripravništvom

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran