radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

darilna pogodbaDarilna pogodba je pogodba, s katero darovalec neodplačno prepusti obdarjencu kakšno stvar ali pravico, obdarjenec pa to prepustitev sprejme.

Predmet darilne pogodbe je tako lahko premičnina, nepremičnina itd,....

Za darilno pogodbo velja, da mora biti sklenjena v pisni obliki ali pa mora biti darilo dejansko izročeno, darilna pogodba sklenjena med zakoncema pa mora biti v obliki notarskega zapisa

Naslednji članek pojasnjuje kaj je darilna pogodba, kako mora biti sklenjena, kako je s plačilom davka, ter kdaj se lahko darilna pogodba prekliče oz. razveljavi.

Kaj je darilna pogodba?
Darilna pogodba je pogodba, s katero stranki pisno uredita situacijo, ko ena stranka podari drugi stranki določeno premoženje, druga stranka pa to premoženje sprejme.

Darilne pogodbe lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazcev: Darilna pogodba za nepremičnino in Darilna pogodba za premičnine.

Če je darilo motorno vozilo, lahko uporabite e-obrazec: Darilna pogodba za motorno vozilo (avtomobil, motor, traktor,...)

Darilna pogodba za nepremičnino
Darilna pogodba za nepremičnino, mora biti sklenjena v pisni obliki. Pri tem je pomembno vedeti, da sama lastninska previca preide na obdarjenca šele, ko se le-ta v Zemljiško knjigo vpiše kot lastnik (več o vpisu v zemljiško knjigo si lahko preberete v članku: Vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011).

Priporočljivo je, da že sama pogodba vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo. V tem primeru je potrebno podpis darovalca na darilni pogodbi notarsko overiti. Če darilna pogodba zemljiškoknjižnega dovolila ne vsebuje, je potrebno le tega sestaviti ločeno, ter nato onotarsko overiti podpis na zemljiškoknjižnem dovolilu (če zemljiškoknjižno dovolilo ni del darilne pogodbe, podpisa na darilni pogodbi ni potrebno overiti).
Darilno pogodbo za nepremičnino (ki že vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo), lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Darilna pogodba za nepremičnino. Če že imate darilno pogodbo, ki pa ne vsebuje zemljiškoknjižnega dovolila, lahko le-tega izdelate s pomočjo e-obrazca: Zemljiškoknjižno dovolilo.

Kdaj darilne pogodbe ni potrebno skleniti?
Darilne pogodbe ni potrebno skleniti ob običajnih obdaritvah (za rojstni dan, božič, novo leto, valentinovo ipd.).

Darilna pogodba med zakoncema
Darilna pogodba med zakoncema oz. izvenzakonskima partnerjema (ko en zakonec podari nekaj drugemu zakoncu), mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa.

Kako je s plačilom davka?
Po zakonu o davku na dediščine in darila, je davka oproščeno darilo, ki ga prejme darovalčev dedič prvega dednega reda (to so potomci in zakonec) oziroma obdarjenec, ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda (to so zet, snaha, pastorek in dedič ali obdarjenec, ki je živel z zapustnikom ali darovalcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti).

Vsi ostali obdarjenci (fizične osebe) plačajo davek glede na dedni red, po progresivni lestvici, navedeni v 8. členu zakona na dediščine in darila.

Kdaj je možno darilno pogodbo preklicati?
Časovne omejitve za preklic ni, se pravi, da lahko darilno pogodbo prekičemo kadarkoli. Je pa vseeno treba vedeti, da mora darovalec preklic opraviti v enem letu od dneva, ko je izvedel za razlog za preklic.

Stranki v darilni pogodbi ne moreta določiti, da se darovalec odpoveduje svoji pravici do preklica darilne pogodbe. Morebitna določba o odpovedi pravici do preklica v darilni pogodbi je nična.

Darilno pogodbo je mogoče preklicati iz zakonsko predvidenih razlogov ali iz razlogov, ki jih stranki že z darilno pogodbo posebej določita.

Preklic darilne pogodbe zaradi stiske:
Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, ko je ogroženo njegovo preživljanje. Premoženjska stiska ne sme le groziti, ampak mora obstajati oziroma mora biti takšna, da darovalec nima sredstev za preživljanje sebe oziroma oseb, ki jih je po zakonu dolžan preživljati.

Preklic iz tega razloga ni mogoč, če bi zaradi preklica obdarjenec prišel v položaj, da bi bilo ogroženo njegovo preživljanje.

Obdarjenec je darovalcu dolžan vrniti prejeto stvar ali drug predmet darila. Obdarjenec pa ima tudi možnost, da v tem primeru ne vrne prejetega darila, ampak ga obdrži, darovalcu pa zagotovi druga sredstva, ki mu omogočajo preživljanje.

Preklic darilne pogodbe zaradi hude nehvaležnosti:
Če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti darovalcu ali njegovim bližnjim obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal.

Gre za primere, ko se obdarjenec hudo pregreši zoper darovalca ali njegove bližnje.

Preklic iz tega razloga pride v poštev le, ko je darovalec fizična oseba, ne pa tudi, ko je darovalec pravna oseba.

V tem primeru je pravica do preklica darilne pogodbe podedljiva, saj lahko zaradi obnašanja proti darovalcu darilno pogodbo prekliče tudi darovalčev dedič. Preklic je zaradi obdarjenčevega obnašanja mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču.

Ni pa mogoč preklic, če je darovalec obnašanje obdarjencu odpustil.

Preklic darilne pogodbe zaradi pozneje rojenih otrok:
Pogoji za to vrsto preklica darilne pogodbe so, da darovalec pred sklenitvijo darilne pogodbe ni imel otrok, da je pošteno sklenil darilno pogodbo in da je po sklenitvi darilne pogodbe dobil otroka.

Dokument za preklic darilne pogodbe lahko izdelate s pomočjo e-obrazca: Preklic darilne pogodbe.

Ali lahko dediči v primeru smrdi darovalca zahtevajo razveljavitev darilne pogodbe?
Da. V primeru, da v dedni masi ni dovolj premoženja, da bi bili nujni dediči poplačani, lahko le-ti, zahtevajo razveljavitev darilne pogodbe, ter vračilo darila v dedno maso, tako da se lahko poplačajo nujni deleži.

Nujni dediči, lahko zahtevajo vračilo darila, ki je bilo dano zakonitemu dediču, vračilo darila, danemu drugim osebam pa samo v primeru, da je bilo dano v zadnjem letu darovalčevega življenja.

Vir: Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran