radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

darilo-hisa-avtoZ darilno pogodbo darovalec podari obdarjencu tako nepremičnino (hišo, stanovanje...) ali premičnino (avtomobil, računalnik, pohištvo,...).

Za različna darila pogosto veljajo različna pravila. Darilna pogodba med zakoncema mora biti tako denimo sklenjena v obliki notarskega zapisa.

V naslednjem članku si bomo pogledali kakšen je postopek, če želimo podariti nepremičnino, kot je na primer hiša, ter kakšen je postopek, ko je darilo premičnina, kot na primer avtomobil.

Darilna pogodba
Darilna pogodba je pogodba, s katero stranki pisno uredita situacijo, ko ena stranka podari drugi stranki določeno premoženje, druga stranka pa to premoženje sprejme.

Več o sami darilni pogodbi in kakšna so pravila pri sklepanju darilne pogodbe, si lahko preberete v članku: Kaj morate vedeti o darilni pogodbi.

Podaritev nepremičnine - Hiše

Darilna pogodba za nepremičnino
Darovalec in obdarjenec morata skleniti darilno pogodbo, ki mora biti sklenjena v pisni obliki.

Zelo priporočljivo je, da že sama darilna pogodba vsebuje tudi zemljiškoknjižno dovolilo.

Darilno pogodbo za nepremičnino (ki že vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo), lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Darilna pogodba za nepremičnino.

Plačilo davka
Ko je pogodba podpisana, je potrebno to pogodbo dostaviti na pristojni davčni urad, za odmero davka na dediščine in darila.

Če gre za darilo v prvem dednem redu (denimo od očeta sinu), je to darilo davka oproščeno. Vseeno pa je potrebno tudi v tem primeru pogodbo dostaviti na davčni urad, za potrdilo o oprostitvi plačila davka.

Za darila v ostalih primerih, se plača Davek na dediščine in darila po lestvici, ki je navedena v 8. členu Zakona na dediščine in darila.

Overitev pogodbe pri notarju
Ko ima obdarjenec ožigosano pogodbo s strani davčnega urada, je potrebno notarsko overiti darilno pogodbo.

Če smo natančni, je potrebno overiti podpis na zemljiško knjižnem dovolilu. Če darilna pogodba zemljiškoknjižnega dovolila ne vsebuje, pa je potrebno le tega sestaviti ločeno, ter nato notarsko overiti podpis na zemljiškoknjižnem dovolilu.

Zemljiškoknjižno dovolilo lahko izdelate s pomočjo e-obrazca: Zemljiškoknjižno dovolilo.

Vpis v zemljiško knjigo
Ker se lastninska pravica na obdarjenca prenese šele z vpisom v zemljiško knjigo, mora le-ta poskrbeti še za vpis lastninske pravice na pridobljeni nepremični v zemljiško knjigo.

Najlažja možnost je, da notarju, pri overitvi pogodbe predlagate, naj poda predlog za vpis v zemljiško knjigo. Lahko pa novi lastnik poda ta predlog tudi sam, osebno na pristojnem sodišču, ali pa po elektronski poti.

Več o vpisu v zemljiško knjigo, si lahko preberete v članku: Kako po novem poteka vpis v zemljiško knjigo?

Podaritev premičnine - Avtomobila

Darilna pogodba za premičnino
Tudi pri podaritvi premičnine oz. avtomobila, morata darovalec in obdarjenec skleniti darilno pogodbo.

Darilno pogodbo za premičnino, lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Darilna pogodba za motorno vozilo (avtomobil, motor, traktor,...).

Plačilo davka
Ko je pogodba podpisana, je potrebno to pogodbo dostaviti na pristojni davčni urad, za odmero davka na dediščine in darila.

Tudi v tem primeru je darilo v prvem dednem redu (denimo od očeta sinu), davka oproščeno. Vseeno pa je potrebno tudi v tem primeru pogodbo dostaviti na davčni urad, za potrdilo o oprostitvi plačila davka.

Za darila v ostalih primerih, pa se tudi tu plača Davek na dediščine in darila po lestvici, ki je navedena v 8. členu Zakona na dediščine in darila.

Prepis lastništva
Ko je darilna pogodba ožigosana s strani davčnega urada, darovalec in obdarjenec opravita prepis na pristojni upravni enoti ali pri servisih, ki ponujajo tehnične preglede vozil.

Tam se morata zglasiti osebno, s sabo pa morata imeti veljavne osebne dokumente, na podlagi katerih se opravi identifikacija obeh strank.

Če prepis opravljata na upravni enoti, mora obdarjenec predhodno urediti tudi zavarovanje vozila.

Vir: Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran