radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

izvrsba poslediceV zadnjih časih lahko v medijih spremljamo zgodbe ljudi, ki so zaradi izterjave dolga oz. izvršbe, izgubili svoje premoženje oz. se soočajo z velikimi napori in težavami, ki jih ta postopek pogosto prinaša.

Da bi posledice, ki jih izvršba prinaša preprečili ali vsaj omilili, je pametno poznati nekatere informacije o samem postopku, ter kako ukrepati, če nas izvršba doleti. O tem govori spodnji članek.

Tako boste dobili odgovore na vprašanja kot so denimo, kako se izogniti izvršbi, ter kako ukrepati, ko postopek izvršbe že steče...

Plačujte svoje račune
Prvi nasvet je najbolj očiten. To, da v rokih poravnamo svoje obveznosti, skorajda preprečuje možnost, da bi zoper nas stekla izvršba. Pri tem je pomembno omeniti, da je zmotno prepričanje, da nam mora upnik za neplačane obveznosti poslati opomin. Opomin je namreč le "dobra volja" upnika, da nas opomni, da nekaj nismo plačali in nikakor pogoj, da zoper nas vloži sodno izterjavo dolga.

Ne ignorirajte dolžnika
Vendar pa se lahko zgodi, da kakšen račun spregledamo, pozabimo, ali pa ga preprosto ne moremo plačati. V tem primeru, nas bo večina upnikov opomnila. Najprej z opominom, ter nato z opominom pred tožbo.

e-obrazec: Opomin
e-obrazec: Opomin pred tožbo
e-obrazec: Izpis odprtih postavk

V tej fazi je najbolje, da račun poravnamo, ali pa upnika vsaj kontaktiramo, ter mu pojasnimo, zakaj račun še ni poravnan, ter se dogovorimo, kako in kdaj ga bomo poravnali.

Verjemite, da si večina upnikov želi zgolj poravnane obveznosti in bo izvršbo uporabila kot zadnjo možnost.

Sodelujte v postopku izvršbe
Če svoje obveznosti ne boste poravnali, oz. se z upnikom ne boste dogovorili, Vas skoraj zagotovo čaka izvršba.

To pomeni, da bo upnik predlagal sodišču, da se dolg poravna bodisi neposredno iz Vašega transakcijskega računa, bodisi s prodajo Vaših premičnin ali nepremičnin. Pri tem morate vedeti, da se bo Vaša obveznost skoraj zagotovo povečala še za stroške izterjave, sodne stroške in tudi zamudne obveznosti.

Vendar tudi v tej fazi za Vas kot upnika še ni prepozno. Ko od sodišča prejmete sklep o izvršbi, imate namreč še 8 dni časa preden ta sklep postane pravnomočen. To pomeni, da se lahko v tem času z upnikom dogovorite da poravnate svoj dolg, oni pa izvršbo umaknejo in postopek izvršbe prekinejo. Zelo priporočljivo je to storiti še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, saj je kasneje vse težje.

Umik izvršbe lahko izdelate s pomočjo spodnjih e-obrazcev:

Nikakor ni priporočljivo ignorirati pošte, ki jo v postopku prejmemo s strani sodišča. Četudi pošte ne bomo prevzeli, jo bomo v roku 15 dni prejeli v svoj nabiralnik in se bo štela za vročeno. Hitro se namreč lahko zgodi da zaradi tega zamudimo kakšen rok za pritožbo oz. ugovor.
 
Če je izvršba neutemeljena ugovarjajte
Zgodi se lahko, da izvršbo prejmemo, kljub temu da smo obveznost poravnali, ali pa je terjatev celo že zastarala. Zgodi se lahko celo, da izvršitelj v izvršbi zarubi Vaše premoženje, čeprav je izvršbi druga oseba. V takšnih primerih je potrebno na sodišče, ki vodi postopek poslati ugovor.

Ugovor zoper izvršbo lahko izdelate s pomočjo spodnjih e-obrazcev:

Vir: Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran