radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

izterjava neplacnikovPlačilna nedisciplina je postala vsakodnevni spremljevalec in velik problem v marsikaterem podjetju.

Dokler gre za osamljene primere, običajno ne ogroža samega poslovanja, vendar pa lahko privede do nelikvidnosti podjetja in v končni fazi tudi do propada oziroma stečaja samega upnika.

V današnjem članku bomo pogledali, katere pristope lahko uporabite pri neplačnikih, kako lahko dolg izterjate po sodni poti in kako ukrepati, ko gre dolžnik v stečaj.

Dolžnika opozorite
Če se soočate z veliko plačilno nedisciplino, je mogoče pametno razmisliti o svojem odnosu s svojimi kupci. Dogovorite se o točnih plačilnih rokih in tudi posledicah, ki jih kršenje teh rokov prinaša.

Če imate če ste denimo stalni dobavitelj svojih kupcev, jih lahko opozorite z dopisom, v katerem navedete plačilne roke, časovnico ukrepanja in seznam stroškov, ki nastanejo, če se teh rokov ne bodo držali.

Prvi opomin
Seveda so nekajdnevne zamude pri plačilih nekaj običajnega, vendar pa je potrebno te roke kontrolirati in tudi pravočasno ukrepati.

Običajni ukrep je, da dolžniku pošljemo opomin ali izpisek odprtih postavk. V primeru, da je dolžnik na plačilo preprosto pozabil, bo ta ukrep večinoma učinkovit.

e-obrazec: Opomin
e-obrazec: Izpis odprtih postavk

Še najbolje je, če dolžnika pokličete in osebno preverite, v čem je težava in zakaj ni poravnal svojih obveznosti. Pri tem nikar ne pozabite postaviti novega roka plačila, in če storitev tudi do takrat ni plačana, ga naslednji dan pokličite ponovno.

Če se dolžnikov redni dobavitelj, bo morda v poštev prišla tudi grožnja z ustavitvijo Vaših dobav, ali izklopom Vaših storitev, dokler dolg ne bo poplačan.

Opomin pred tožbo
Opomin pred tožbo je običajno bolj konkretna "grožnja" dolžniku, kjer dolžnika opomnimo na možnost izterjave dolga po sodni poti preko izvršbe.

e-obrazec: Opomin pred tožbo

Pri tem je pomembno vedeti, da opominjanje za samo izvršbo ni nujno. Upnik lahko tako zoper dolžnika vloži izvršbo že naslednji dan po preteku roka za plačilo, brez da bi mu moral predhodno poslati opomin oz. opomin pred tožbo.

Seveda pa je običajna praksa, da se dolžnika pred izvršbo najprej opomni.

V opominu navedite skupni znesek dolga, ostale stroške, ki jih bo moral dolžnik plačati v primeru izvršbe (obresti, stroški izterjave, sodne takse, blokade trr-ja,...), ter seveda konkretne datume, do kdaj mora znesek poravnati in kdaj boste vložili izvršbo v primeru neplačila.

Sodna izterjava - izvršba
Če se niste uspeli z dolžnikom dogovoriti drugače, lahko dolg izterjate po sodni poti.

Pri tem bodite pazljivi, da niste zamudili roka, ko je izterjava še smiselna. Na straneh AJPES-a v rubriki (v rubriki eRTR) lahko preverite, če ima dolžnik denimo že blokiran transakcijski račun.

Običajno to pomeni, da je dolžnik v likvidnostnih težavah in je dolžan tudi ostalim, ki so zato vložili izvršbo. Takrat se boste za poplačilo morali postaviti v vrsto ali pa izvršba celo ne bo uspešna. Tako boste poleg dolga sami krili tudi stroške, ki jih boste imeli z izvršbo.

Še huje je, če se je zoper dolžnika že začel stečajni postopek. To pomeni, da ste za izvršbo prepozni in morate svoje terjatve vložiti v stečajno maso, drugače le-te propadejo (več o tem si preberite v članku: Je moj dolžnik v stečaju? Kako preveriti in kako prijaviti svojo terjatev v stečajno maso?).

Kako vložiti izvršbo?
Izvršbo lahko vložite bodisi na podlagi verodostojne listine (računa, menice,...), bodisi na podlagi izvršljivega naslova (sodbe, notarskega zapisa,...).

Izvršbo na podlagi verodostojne listine vložite preko portala e-sodstvo: Portal e-sodstvo

Za vlaganje izvršbe na podlagi izvršilnega naslova ni zakonsko predpisanih obrazcev. Za izdelavo predlogov za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova lahko uporabite pametne e-obrazce: Predlogi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova

Več o postopku izvršbe si preberite v članku: Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe.

Kaj storiti če je dolžnik že v stečaju?
V tem primeru morate prijaviti svojo terjatev v stečajno maso, drugače Vaše terjatve propadejo.

Dokumente, s katerimi prijavite terjatve, lahko izdelate tudi s pomočjo spodnjih e-obrazcev.

e-obrazec: Prijava terjatev v stečajnem postopku
e-obrazec: Prijava terjatev v osebnem stečaju
e-obrazec: Prijava prednostnih terjatev v stečajnem postopku
e-obrazec: Prijava izločitvenih pravic v stečajnem postopku

Vir: Nekaj koristnih nasvetov za izterjavo neplačnikov

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran