radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

nakup nepremicnine pastiOdločitev o nakupu nepremičnine je odgovorna in zahtevna naloga, ki jo pogojuje veliko faktorjev, med katere štejemo ceno nepremičnine, lokacijo, bližino javnih ustanov, komunalne infrastrukture in dostopnosti do drugih krajev.

Potencialni kupci se pri nakupu nepremičnin najpogosteje srečujejo z pravnimi zapleti, kot so težave z lastništvi ali vpisi zastavnih pravic, ki jih niso poznali pred sklenitvijo pogodbe.

V članku se bomo pogledali, na kaj biti pazljiv, ko kupujete nepremičnino.

Preverite pravno stanje nepremičnine
Nikoli ne opustite preverjanja pravnega stanja nepremičnine ali to zaupati prodajalcu. Preverite stanje v zemljiški knjige in morebitne plombe ali bremena na nepremičnini. Na nepremičnini, ki jo kupujete so lahko namreč v zemljiški knjigi vpisane hipoteke ali služnosti.

Vpišite lastninsko pravico na kupljeni nepremičnini v zemljiško knjigo
Čimprej po dejanskem nakupu nepremičnine, poskrbite za vpis lastništva v zemljiški knjigi.

Poleg tega, da je vpis v zemljiško knjigo nujen, zato da tudi pravno formalno postanete lastnik nepremičnine, se boste z vpisom v zemljiško knjigo izognete morebitnim zapletom, saj lahko denimo v primeru stečaja prodajalca, nepremičnina, ki ste jo kupili, čelo pristane v stečajni masi.

Kako po novem poteka vpis v zemljiško knjigo si lahko preberete v članku: Vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011 - Kako bo po novem potekal vpis v zemljiško knjigo?

Natančno določite način plačila kupnine
Dogovor o načinu plačila nepremičnine in plačilo zadnjega obroka (pri novogradnjah to področje podrobno ureja zakon o varovanju kupcev stanovanj), pri nepremičninah, za katere ta zakon ne velja, pa se obe strani lahko primerno zavarujeta z notarsko overjeno pogodbo).

Prodajno pogodbo za nepremičnino, lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Prodajna pogodba za nepremičnino.

Bodite pozorni na napake na nepremičnini
Skrbno preglejte nepremičnino, ter bodite pozorni tako na skrite kot tudi neskrite napake. Skrite napake so napake, ki jih ni bilo mogoče opaziti med običajnim pregledom pri prevzemu nepremičnine in se pokažejo šele kasneje.

Zato skrbno bodite pozorni tudi po nakupu, saj morate kot kupec prodajalca o napaki, ki jo najdete, obvestiti v osmih dneh po odkritju, drugače izgubite garancijsko pravico.

Zahtevajte podatke od nepremičninske agencije
Pri nakupu nepremičnine preko nepremičninske agencije ali posrednika morate vedeti, da je naloga nepremičninskega posrednika oziroma agencije preveriti pravno in dejansko stanje nepremičnine ter, da Vam jasno in razumljivo pisno obrazloži vse morebitne pravno oziroma stvarne napake nepremičnine..

Pri zapletih poiščite pravno pomoč
Za pravno pomoč pri nakupu nepremičnine (v kolikor se pojavijo pravne težave, ki z drugo stranjo ne morete razrešiti), se je priporočljivo obrniti na potrošniške organizacije, ki opravljajo brezplačno svetovanje potrošnikom po telefonu na podlagi sklenjenih pogodb z Uradom RS za varstvo potrošnikov, ali odvetniško pisarno, ki ponuja tovrstna svetovanja.

Vir: Na kaj biti pozorni, ko kupujete nepremičnino

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran