radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

klimaKlimatska naprava je zaradi pogostih visokih temperatur v poletnih mesecih postala že skoraj nuja.

Vendar pa namestitev klimatske naprave, ko je govora o večstanovanjski stavbi, ni povsem neposredna zadeva. V tem primeru je namreč potrebno upoštevati tudi sosede in od njih pridobiti ustrezno soglasje.

V naslednjem članku bomo preverili, kakšno soglasje potrebujemo in kakšen je odstotek solastnikov, ki nam morajo soglasje podati.

Zakaj je potrebno soglasje
Soglasje je potrebno pridobiti zaradi določb Stanovanjskega zakona, ki v 15. členu določa, da je potrebno, kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, pridobiti za to soglasje ostalih etažnih lastnikov.

med skupne dele spadajo med drugim tudi streha in fasada. Ko se pri montaži klime zunanja enota namesti bodisi na streho, bodisi fasado, gre za poseg v skupne dele in zato potrebujemo soglasje sosedov.

e-obrazec e-obrazec: Soglasje lastnika za namestitev klime v večstanovanjski stavbi

Koliko sosedov mora podati soglasje?
Soglasje je potrebno pridobiti od etažnih lastnikov, ki imajo več kot 50% (polovico) solastniških deležev na skupnih delih.

Zadošča več kot 50% ne 75% ...
Pogosto se navaja, da je potrebno za namestitev klime v večstanovanjski stavbi pridobiti soglasje od vsaj 75% solastnikov, vendar pa to ne drži.

2. odstavek 15. člena Stanovanjskega zakona navaja, da kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, etažni lastnik ne sme pričeti z izvajanjem del brez soglasja etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih.

Zmeda izhaja iz navedbe 4. alinje 1. odstavka 13. člena Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb. Ta pravilnik sprejme minister na podlagi 9. člena Stanovanjskega zakona, in se nanaša na posle upravljanja in pooblastila upravnika celotne stavbe. Odstotek 75% se tako nanaša klimatske naprave in sisteme, ki se nameščajo na celotno stavbo, kot celoto in ne ko posamezni lastnik namešča klimatsko napravo le v svojem delu.

Kaj če soglasij ne pridobite?
Posameznik, ki izvrši spremembe v stanovanju v nasprotju s 15. členom Stanovanjskega zakona se kaznuje globo od 500 do 1.200 eurov.

Globa za etažnega lastnika-pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika znaša od 1.500 do 15.000 eurov, ter od 500 do 1.200 eurov za odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika.

e-obrazec e-obrazec: Prijava gradbeni inšpekciji (Inšpektorat RS za okolje in prostor)

 

Vir: Potrebujem soglasje sosedov za namestitev klimatske naprave?

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran