radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

najem studentTudi letos bo veliko študentov izkoristilo možnost bivanja pri zasebnikih.

Pri tem pa je pomembno, tako za najemodajalca, kot tudi za študenta, da poznate specifike študentskega najema in se že na začetku izognete težavam, ki jih lahko te specifike prinesejo.

V nadaljevanju bomo odgovorili na najbolj pogosta vprašanja glede študentskega najema in opozorili na podrobnosti, na katere morate paziti.

Sklenite najemno pogodbo
V vsakem primeru je sklenitev najemne pogodbe nujna, tako za uveljavljanje drugih pravic in urejanje statusa bivališča, predvsem pa za urejanje pravnega odnosa najemodajalec - najemnik.

Ne pozabite, da lahko pomanjkljiva in nedorečena pogodba kasneje prinese mnogo nejasnosti in težav, ki bi se jim lahko zelo preprosto izognili že na začetku. Zato ne sklenite zgolj "formalne najemne pogodbe", ki je namenjena le sklenitvi posla, ampak sklenite konkretno, dorečeno pogodbo, ki naj vsebuje vse specifike posla.

e-obrazec: Najemna pogodba za študentsko stanovanje

Subvencija le za določene zasebnika
Študent lahko uveljavlja možnost subvencioniranega bivanja pri zasebniku. Mesečna subvencija za bivanje pri zasebniku v šolskem letu 2019/2020 znaša 32,00 EUR.

Pri tem pa je možnost subvencioniranega bivanja le za zasebnika, ki je prijavljen na razpisu za zasebnike, ki oddajajo sobe študentom.

Minimalne bivalne zahteve za zasebnika
Zasebnik, ki je prijavljen na razpisu za zasebnike in ponuja subvencionirano bivanje, mora študentu zagotavljati vsaj:

  • opremljeno sobo (minimalna oprema sobe za študenta: postelja, omara, miza, stol) in pomožne prostore (WC, kopalnica),
  • vzdrževanje stavbe, opreme in napeljav po sanitarno-tehničnih predpisih,
  • električno energijo za razsvetljavo in drugo uporabo,
  • možnost internetne povezave,
  • hladno in toplo vodo,
  • možnost kuhanja,
  • vzdrževanje reda in čistoče v pomožnih prostorih,
  • ogrevanje prostorov v skladu s predpisi,
  • ustrezne prostore v primeru subvencioniranega bivanja študenta z otrokom.

Omejitve višine najemnine
Minimalna mesečna najemnina za subvencionirano študentsko bivanje pri zasebniku znaša najmanj 60,00 EUR.

Prijava začasnega naslova. Ga lahko najemodajalec prepove?
Ne. Študent, ki bo na naslovu bival več kot 90 dni, je dolžan, po 10. členu Zakona o prijavi prebivališča na tem naslovu prijaviti začasno bivališče v osmih dneh od dneva začasne naselitve. Prav tako ga je dolžan ob odselitvi odjaviti.

To stori osebno, na upravni enoti, s sklenjeno najemno pogodbo.

Prekinitev najema
Glede odpovedi najemnega razmerja se odpoved razlikuje od tega zakaj in kdo najemno razmerje odpoveduje.

Študent lahko najemno razmerje odpove kadarkoli. Pri tem velja 90 dnevni odpovedni rok, razen če sta ob podpisu pogodbe stranki dogovorili krajši odpovedni rok.

e-obrazec: Odpoved najemne pogodbe za stanovanje - s strani najemnika

V primeru redne odpovedi s strani najemodajalca velja 90 dnevni odpovedni rok (tudi če je v pogodbi dogovorjen krajši odpovedni rok). Pri tem mora študentu najti drugo primerno stanovanje.

e-obrazec: Odpoved (redna) najemne pogodbe s strani najemodajalca, brez krivdnih razlogov

Najemodajalec lahko študentu odpove pogodbo v primeru, da le-ta krši najemno pogodbo in so podani krivdni razlogi za odpoved (neplačilo najemnine, povzročanje škode, ipd.). Tudi v tem primeru velja 90 dnevni odpovedni rok. Pred tem mora študenta pisno opomniti na kršitve in mu postaviti primeren rok za odpravo, ki ne sme biti krajši od 15 dni.

e-obrazec: Opozorilo najemodajalca najemniku, ki krši najemno pogodbo

e-obrazec: Odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca iz krivdnega razloga

Več o tem:

Še nekaj nasvetov za lastnika in študenta ...
Vplačilo varščine. Vplačilo varščine je običajna praksa, s katero se najemnik zavaruje za primer morebitne škode. Pri tem naj študent od najemodajalca ob plačilu zahteva potrdilo o prejemu varščine, oz. potrditev prejema v podpisani pogodbi.

Pred podpisom najemne pogodbe tudi popišite opremo in stanje opreme in stanovanja. Popis naj bo del najemne pogodbe. Prav tako stanovanje in opremo poslikajte. Po poteku najemnega razmerja je namreč nemogoče dokazovati kdaj in kako je nastala morebitna škoda, sploh če je oprema poškodovana že pred sklenitvijo najema.

Najemnik naj v primeru gotovinskih plačil najemnin za vsako plačilo zahteva pisno potrdilo o prejemu plačila.

e-obrazec: Potrdilo o prejemu denarja

Najemodajalec se lahko pred neplačilom zavaruje. Tako lahko zahteva poroštveno izjavo poroka (denimo starša), ki bo garantiral plačilo odprtega stanja, v kolikor bi študent ne poravnal vseh obveznosti. Prav tako se priporoča overitev najemnika na najemni pogodbi, ki tako pridobi status verodostojne listine, na podlagi katere je mogoč hitrejši in lažji postopek izvršbe.

V primeru, da najemodajalec ne spoštuje najemne pogodbe in ne izpolnjuje svojih obveznosti, se študent lahko obrne na Stanovanjsko inšpekcijo.

Več o tem:

 

Vir: Izognite se pogostim težavam študentskega najema sobe pri zasebnikih

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran