radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

zemljiska knjiga kako in kajKo postanete lastnik nepremičnine, je pomembno vedeti, da dejanski lastnik postanete šele, ko se kot lastnik vpišete tudi v zemljiško knjigo.

Zato je pomembno, da še pravočasno uredite status nepremičnine v zemljiški knjigi, saj se tako izognete nepričakovanim zapletom, ki lahko sledijo.
Kakšni so stroški vpisa v zemljiško knjigo, katere dokumente potrebujete, kdo je tisti, ki sploh mora poskrbeti za vpis v zemljiško knjigo, lahko preberete v spodnjem članku.
 
Kdo poskrbi za vpis v zemljiško knjigo?
Če ni dogovorjeno drugače, za vpis v zemljiško knjigo poskrbi pridobitelj pravice. Pri prodaji nepremičnine je to kupec, pri ustanovitvi služnosti je to služnostni upravičenec oz. lastnik gospodujoče nepremičnine itd.

Pri lastninski pravici je skrb za vpis v zemljiško knjigo izjemnega pomena, saj ima vpis konstitutivni učinek (na podlagi določil Stvarnopravnega zakonika se za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini s pravnim poslom, zahteva vpis v zemljiško knjigo).

Kje preverim zemljiškoknjižno stanje nepremičnine?
Kakšno je stanje na nepremičnini v zemljiški knjigi, lahko preverite bodisi osebno na sodišču (zemljiški knjigi), ali preko spleta v elektronski zemljiški knjigi.

Kako vpogledati v elektronsko zemljiško knjigo, lahko preberete v članku: Kje dobiti izpisek iz zemljiške knjige (zemljiškoknjižni izpisek).

Moram za vpis v zemljiško knjigo k notarju?
Nov zakon, ki je začel veljati s 1.5.2011, se je postopek pravic v zemljiško knjigo spremenil. Predloge za vpis v zemljiško knjigo lahko po noved vlagajo le notarji, odvetniki in nepremičninske agencije.

Izjema je vpis lastninske pravice, ki ga lahko opravite osebno na sodišču.

Več o tem, kakšen je nov postopek vpisa v zemljiško knjigo, lahko preberete v članku: Vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011

Kakšni so stroški vpisa v zemljiško knjigo?
Za vpis v zemljiško knjigo predlagatelj plača sodno takso za vpis v skladu z Zakonom o sodnih taksah. Taksa se plača po izdanem sklepu o dovolitvi vpisa, na podlagi naloga za plačilo takse, ki ga izda sodišče.

Taksa za vknjižbo lastninske pravice je določena glede na vrednost nepremičnine in znaša od 5 do 5.000 EUR. Najpogosteje taksa znaša med 60 in 120 EUR (za vrednosti nepremičnine med 41.000 in 500.000 EUR).

Višino sodne takse pri vpiu v zemljiško knjigo, lahko izračunate s pomočjo tabele v 37. členu ZST-1A.

Katere dokumente potrebujem za vpis v zemljiško knjigo?
Za vknjižbo lastninske pravice ali druge stvarne pravice v zemljiško knjigo, mora predlagatelj razpolagati z listino (prodajna pogodba, darilna pogodba,...), ki vsebuje ustrezno zemljiškoknjižno dovolilo, ki je sposobno za neposredni vpis pravice v zemljiško knjigo.

Takšne pogodbe si lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazcev v rubriki: Nepremičninske pogodbe.

Če listina ne vsebuje ustreznega dovolila, je potrebno tako dovolilo zagotoviti posebej (kot zemljiškoknjižno dovolilo, aneks k pogodbi ali v drugi obliki). Taka praksa je pogosta pri starejših listinah oz. pogodbah, ki dlje časa po sklenitvi niso bile izvedene v zemljiški knjigi in je med tem prišlo do spremembe podatkov.

Dodatne listine so navadno potrebne tudi pri vpisih lastninske pravice na posameznih delih v etažni lastnini (stanovanja, poslovni prostori, garaže), pa je bila etažna lastnina (in stavba) vpisana v zemljiško knjigo po sklenitvi pogodbe.

Kakšne so lahko škodljive posledice neizvedbe vpisa?
Če lastninska pravica pravega lastnika ni vpisana v zemljiški knjigi, je lastnik bolj izpostavljen prevaram, pogosto težje najde morebitnega kupca nepremičnine, ter v različnih situacijah težje dokazuje lastništvo. Nepremičnina lahko brez vednosti lastnika celo konča v stečajni masi kakšnega gradbenega podjetja ali investitorja.

Neurejeno zemljiškoknjižno stanje otežuje tudi postopke dedovanja, delitve ali druge sodne postopke.

Vir: Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja v zvezi z vpisom v zemljiško knjigo

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran