radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

vknjizba 56Vpis nepremičnine v zemljiško knjigo je zelo priporočljiv za vse lastnike nepremičnin. Z vpisom se boste izognili marsikateri nevšečnosti pri prodaji svoje nepremičnine, lažje boste pridobili hipotekarni kredit, prav tako pa zelo olajša postopek dedovanja nepremičnine.
Postopek vpisa v zemljiško knjigo pa v večini primerov sploh ni zapleten in se ga da izpeljati, če le sledite nekaterim preprostim korakom.

Postopek vpisa v zemljiško knjigo (ne nujno točno v tem vrstnem redu)

Preverjanje podatkov o nepremičnini
Vsekakor je potrebno v zemljiški knjigi preveriti obstoječe podatke o nepremičnini, ter se tako izogniti neprijetnim presenečenjem in težavam med samim postopkom vpisa v zemljiško knjigo. Tako predvsem preverite kdo je lastnik nepremičnine, je nepremičnina obremenjena, so pri vpisu plombe,... (Navodila za vpogled v elektronsko zemljiško knjigo)

Sklenitev prodajne pogodbe
Najbolj pogosto se v zemljiško knjigo vpisuje spremembe lastništva. Lastništvo se lahko spremeni na več načinov. Običajno gre za prodajo oz. nakup določene nepremičnine in takrat potrebno skleniti tudi prodajno pogodbo.

Prodajno pogodbo lahko sestavi kdorkoli, ne nujno le odvetnik ali notar, pri čemer pa je potrebno paziti, da pogodba vsebuje prave podatke.

Prodajno pogodbo lahko preprosto izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Prodajna (kupoporodajna) pogodba za nepremičnino

Odmera zemljišča (če je potrebno)
Predmet prodajne pogodbe je lahko le neka določena celota oz. zemljišče (parcela), ne more pa biti predmet pogodbe zgolj del parcele.

Primer: ne morete prodati le severnega ali južnega dela določenega zemljišča (parcele). To lahko pomeni, da je v določenih primerih potrebno najprej narediti odmero zemljišča, ki bo predmet prodaje.
Odmerjeni del zemljišča dobi novo parcelno številko – nastane nova parcela, ki je nato lahko predmet prodaje. Meritve na terenu opravljajo geodeti, zato se je v primerih predhodne odmere zemljišča potrebna obrniti na tiste, ki opravljajo geodetske storitve.

Odmera oz. parcelacija ni potrebna, če:

  • je predmet pogodbe samo nek idealni delež nepremičnine (npr. ½, ¼, ipd.)
  • je predmet prodaje posamezen del stanovanjske stavbe (stanovanje).

Pridobitev potrdila o namenski rabi zemljišča
Za potrdilo o namenski rabi zemljišča zaprosite z vlogo na tisti občini, na območju katere nepremičnina leži.

Od namenske rabe nepremičnine je odvisno, ali potrebujemo še kakšno potrdilo oziroma soglasje. V primeru kmetijskih zemljišč je npr. potrebno pridobiti soglasje oziroma odobritev pravnega posla ali potrdilo pristojnega organa, da takšno soglasje oziroma odobritev ni potrebna. Takšno soglasje oziroma potrdilo izdajajo upravne enote.

Druga možnost je, da po podatkih iz namenske rabe zemljišča obstaja predkupna pravica občine. V tem primeru je potrebno pridobiti potrdilo občine, da ne uveljavlja predkupne pravice.

Možne pa so tudi še druge omejitve prometa z nepremičnino.

Vlogo za potrdilo o namenski rabi zemljišča si lahko izdelate s pomočjo e-obrazca: Potrdilo o namenski rabi zemljišča.

Plačilo davka
Nadalje se je potrebno zglasiti na pristojnem davčnem uradu zaradi odmere davka v zvezi s pravnim poslom, ki bo podlaga za vpis v zemljiško knjigo. Tam boste dobili nadaljne informacije koliko davka morate plačati in kako ga plačate.

Overitev podpisa
Ko opravimo zgoraj navedene postopke, se je potrebno zglasiti pri notarju in overiti podpis prodajalca na prodajni pogodbi.

Zemljiškoknjižni predlog
Do spremembe zakona o zemljiški knjigi, ki je začela veljati s 1.5.2011, smo lahko sami vlagali zemljiške predloge za vpis pravice v zemljiško knjigo. S 1.5.2011, se je ta postopek spremenil. Več si lahko preberete v članku: Vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011: Kako bo po novem potekal vpis v zemljiško knjigo?

Vir: Kakšen je postopek vpisa nepremičnine v zemljiško knjigo?

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran