radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

darilna pogodba postopekDarilna pogodba
Darilna pogodba je najbolj pogosta in cenovno običajno najcenejša možnost, kako brezplačno prepisati nepremičnino na drugo osebo. Zalo pogosto je darilna pogodba najbolj optimalna možnost, ko gre za podaritev nepremičnine staršev otroku.

V nadaljevanju bomo pregledali, kakšen je postopek, kako z darilno pogodbo prepisati nepremičnino na obdarjenca.

Sklenitev darilne pogodbe
Preden se darilo lahko sklene in prenese na obdarjenca, se morata stranki dogovoriti, o osnovnih elementih posla, predvsem pa, da se sporazumeta, da želi darovalec svoje premoženje oz. nepremičnino podariti obdarjencu.

Kot omenjeno, je darilna pogodba običajno najhitrejša in najcenejša možnost prepisa nepremičnine. Lahko pa se, glede na dogovor med strankami, odločita tudi za dugačno, vsebinsko podobno možnost. Denimo darilno pogodbo za primer smrti, izročilno pogodbo, pogodbo o dosmrtnem preživljanju, ipd.

Ko je darilo dogovorjeno, darovalec in obdarjenec skleneta darilno pogodbo. V primeru, ko je darilo nepremičnina, mora biti darilna pogodba sklenjena v pisni obliki. Če gre za darilo med zakoncema, mora pogodbo sestaviti notar, v obliki notarskega zapisa.

e-obrazec: Darilna pogodba za nepremičnino (več lastnikov, več obdarjencev in več nepremičnin)

Odmera davka za darilo
Po sklenitvi darilne pogodbe, je potrebno v 15 dneh vložiti vlogo za odmero davka. Pri darilu se plača davek na dediščine in darila. Če gre za darilo v I. dednem redu, denimo iz straša potomcu, je darilo tega davka oproščeno.

Več o tem:

V primeru, ko gre za odtujitev nepremičnine, se odmeri tudi morebitni davek na kapitalski dobiček. Pri davku na kapitalski dobiček se ne obdavči celotna vrednost darila ampak le razlika med vrednostjo nepremičnine ob odsvojitvi in vrednostjo nepremičnine ob pridobitvi. Davek znaša 25% in se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva zmanjšuje (po petih letih bo stopnja 20 odstotkov, po desetih letih 15 odstotkov, po petnajstih letih 10 odstotkov), po petnajstih letih imetništva nepremičnine tega davka ni več. Če je imel darovalec vsaj 3 leta na naslovu prijavljeno bivališče, je tega davka oproščen, prav tako pa se lahko odmero odloži, če gre za darilo zakoncu ali potomcu.

Potrdilo o namenski rabi
Za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo boste potrebovali potrdilo o namenski rabi. Priporočljivo je, da ga pridobite že ob oz. pred podpisom darilne pogodbe.

Potrdila o namenski rabi ne potrebujete, če je predmet darila stanovanje oz. posamezni del stavbe.

Vlogo za pridobitev potrdila o namenski rabi vložite na občini, kjer leži nepremičnina (oz. večino nepremičnin). Omenjeno potrdilo lahko ob vpisu lastninske pravice pridobi tudi notar.

e-obrazec: Vloga za pridobitev potrdila o namenski rabi zemljišča

Odobritev pravnega posla
Ko se z darilno pogodbo podari kmetijsko zemljišče, je potrebno podpisano pogodbo dostaviti na upravno enoto, glede odobritve pravnega posla.

Pri poslovanju s kmetijskimi zemljišči namreč veljajo dodatne omejitve, ki jih je potrebno v postopku upoštevati.

Če v pogodbi ni zajetih kmetijskih zemljišč, ta korak ni potreben.

e-obrazec: Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče

Več o tem:

Notarska overitev darilne pogodbe
Za vpis lastninske pravice obdarjenca v zemljiško knjigo, mora darovalec izdati notarsko overjeno zemljiško-knjižno dovolilo.

Običajna praksa je, da darilna pogodba pogodba, s katero se prenaša lastništvo nepremičnine, vsebuje tudi zemljiškoknjižno dovolilo in se overi podpis na darilni pogodbi.

Če darilna pogodba zemljiškoknjižnega dovolila ne vsebuje se zemljiško-knjižno dovolilo pripravi in overi ločeno, ter nato priloži darilni pogodbi.

e-obrazec: Darilna pogodba za nepremičnino (več lastnikov, več obdarjencev in več nepremičnin)

e-obrazec: Zemljiškoknjižno dovolilo

Vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo
Vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo podate osebno pri notarju, ki bo overil darilno pogodbo oz. zemljiškoknjižno dovolilo.

Ker gre za vpis lastninske pravice, lahko vpis predlagate tudi osebno na sodišču, oddelek zemljiške knjige.

Tretja možnost je, da vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo podate elektronsko, za kar pa potrebujete digitalno potrdilo, varen elektronski predal in darilno pogodbo, ki je s strani notarja pretvorjena v elektronsko obliko.

Več o tem:

 

Vir: Kako podariti nepremičnino

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran